Inför VM: Grupp B | Tips Grupp B
apr 17, 2018
apr 17, 2018

Inför VM: Grupp B

Inför VM: Grupp B

Tips Grupp B

Vilka tar sig vidare från Grupp B?

Grupp B-odds

Inför VM: Grupp B

När VM nu närmar sig med stormsteg tar vi en närmare titt på Grupp B. Den här inför-artikeln innehåller allt du behöver veta om oddsen på VM-grupp B.

Tips Grupp B: Vad säger oddsen?

Tips Grupp B

Placering

Lag

Över/under poäng

1

Spanien

6,5

2

Portugal

5,5

3

Marocko

2,5

4

Iran

1,5

Portugal

Elo-världsrankning: 11

Pinnacles VM-rankning: 8

Bästa VM-resultat: Brons (1966)

Skyttekung i kvalet: Cristiano Ronaldo (15 mål)

Nyckelspelare: Cristiano Ronaldo

Odds för att gå vidare från gruppen: 1,200*

Odds för att vinna VM: 25,000*

De regerande Europamästarna Portugal ska försöka undvika att upprepa debaclet från VM i Brasilien då man åkte ut i gruppspelet. Trots att man till slut tog hem segern i EM 2016 krävdes en sen klassaktion från Cristiano Ronaldo för att säkra avancemang som bästa grupptrea. I VM finns inte den möjligheten.

Efter gruppspelet har tränare Fernando Santos lag ofta stött på patrull och den här gången har man hamnat i en klurigare grupp än vad folk kanske tror. Spanien slog ut Portugal i både EM 2012 och VM 2010 och är favoriter inför mötet även i Ryssland.

De övriga två lagen i gruppen spelar båda med lågt stående försvar vilket Portugal tidigare har haft svårt att luckra upp. Island och Österrike uppvisade en stabil defensiv i Frankrike. I år har Portugal emellertid fått offensiv förstärkning i form av ett antal talangfulla anfallare.

Hjälten från EM 2016, Eder, ersätts av de mer talangfulla spelarna Goncalo Guedes och Andre Silva, något som lär innebära att Cristiano Ronaldo slipper axla hela det offensiva ansvaret.

Även om Iran och Marocko inte helt kan avskrivas så blir kampen om förstaplatsen i denna grupp sannolikt en uppgörelse mellan de båda grannländerna från iberiska halvön. Lagen lär vilja undvika den troliga vinnaren av grupp A Uruguay i åttondelsfinal och då krävs gruppseger.

Med tanke på att Portugal har kvalitet nog att sno poäng av Spanien och är storfavoriter mot både Marocko och Iran kan ett spel på att de ror hem över 5,5 poäng i grupp B vara spelvärt till odds 1,709*.

Spanien

Elo-världsrankning: 4

Pinnacles VM-rankning: 3

Bästa VM-resultat: Guld (2010)

Skyttekung i kvalet: Diego Costa, Alvaro Morata, Isco, David Silva (5 mål)

Nyckelspelare: Sergio Busquets

Odds för att gå vidare från gruppen: 1,051*

Odds för att vinna VM: 7,000*

2010 års mästare Spanien åkte till mångas besvikelse ut i gruppspelet i Brasilien. En tuff lottning i kombination med ett åldrande lag som saknade dynamik på mittfältet avslutade deras VM-drömmar i förtid.

Den tidigare U21-tränaren Julien Loportegui har befordrats till förbundskapten och med sig har han tagit flera av de bästa spelarna från hans framgångsrika U-landslag. Xavi and Xabi Alonsos erfarenhet har ersatts av Thiago Alcantaras och Iscos skicklighet och kvicka fötter, samtidigt som Real Madrids oförutsägbara ytter Marco Asensio är ett ess i rockärmen att kasta in från bänken.

David De Gea tar plats mellan stolparna istället för den misstagsbenägne Iker Casillas. Han utgör en stabil sista utpost i ett lag som får anses komplett både vad gäller individuella egenskaper och spelsystem. Inte undra på att så många tror att de tar sig hela vägen i Ryssland.

Trots Portugals styrka och den kanske underskattade kvalitet som Iran och Marocko besitter lär gruppsegern gå till Spanien. Får man med sig ett bra resultat från öppningsmatchen mot Portugal är det högst sannolikt att man vinner gruppen.

Även ett kryss mot portugiserna skulle bana väg för en gruppseger. Portugal kan få problem med målskyttet mot de svagare motstånden medan Spanien har kapacitet att spruta in mål.

Om målskillnad skulle fälla avgörandet har Spanien definitivt ett övertag. Det betyder att om resultaten faller ut som förväntat kan det finnas värde i att rygga Spanien till seger i grupp B till odds 1,555*.

Marocko

Elo-världsrankning: 41

Pinnacles VM-rankning: 28

Bästa VM-resultat: Åttondelsfinal (1986)

Skyttekung i kvalet: Khalid Boutaib (4 mål)

Nyckelspelare: Mehdi Benatia

Odds för att gå vidare från gruppen: 4,540*

Odds för att vinna VM: 461,000*

Man har börjat vänja sig vid att Elfenbenskusten är ett stående inslag i VM. Därför var det lite överraskande när de blev utslagna i grupp C i CAF. Marocko tog istället välförtjänt hem gruppsegern och säkrade en VM-biljett tack vare en bra defensiv som lär komma till användning i Ryssland.

Juventusstjärnan Mehdi Benatia agerade försvarsgeneral och ledde den marockanska defensiven när de tog sig vidare utan att släppa in ett enda mål. Real Madrids Achraf Hakimi och Fenerbahces Nabil Dirar skänker backlinjen extra stabilitet, något som kommer behövas när man ställs mot Europas giganter.

Även på offensivt mittfält har Marocko ett antal talangfulla alternativ att välja mellan. Bänken upptas ofta av kvalitetsspelare som Amine Harit och Sofiane Boufal medan Hakim Ziyech och Younes Belhanda brukar äran att starta på de kreativa mittfältspositionerna. Talangfulla, påhittiga spelare som en bra dag kan hota vilket lag som helst men som saknar lite jämnhet.

Deras kreativa förmåga till trots så saknar de en riktig anfallsspets. Khalid Boutaib, till vardags anfallare i Yeni Malatyaspor, gjorde flest mål i kvalet men är inte på samma nivå som spelarna runt omkring honom. Han behöver omsätta de möjligheter han får till mål om Marocko ska kunna ta sig vidare.

För att avancera till slutspel måste Marocko slå gruppens svagaste lag Iran i öppningsmatchen. En seger där innebär att man vid ett bra resultat mot någon av gruppens stora nationer har chans på avancemang. Den som anser att marockanerna bör gälla som gruppens tredje bästa lag lär gilla oddset för seger mot Iran som ligger på 2,330*.

Iran

Elo-världsrankning: 21

Pinnacles VM-rankning: 24

Bästa VM-resultat: Gruppspel (1978, 1998, 2006, 2014)

Skyttekung i kvalet: Sardar Azmoun (10 mål)

Nyckelspelare: Sardar Azmoun

Odds för att gå vidare från gruppen: 9,930*

Odds för att vinna VM: 464,30*

Iran gick obesegrade genom kvalspelet i AFC:s grupp A med sex vinster, fyra oavgjorda och bara två insläppta mål. Trots att man ofta imponerat i kvalet har iranierna fått respass redan i gruppspelet i samtliga fyra VM man deltagit i. Man behöver överraska rejält om den sviten inte skulle hålla i sig även i år.

År 2014 fick Iran bara med sig en poäng och slutade sist i en grupp som på pappret såg ännu lite lättare ut än årets. Iranierna återvände dock hem från Brasilien med äran i behåll efter att ha gett Argentina en tuff match i slutomgången.

I gruppspelet i Brasilien visade Iran genomgående prov på en defensiv stabilitet som Real Madrids tidigare tränare Carlos Queiroz tillfört landslaget. Det som saknades var hot framför mål. Reza Ghoochannejhads tröstmål mot Bosnien och Herzegovina blev det enda man mäktade med.

I och med inträdet av “Irans Messi” Sardar Azmoun och bättre form på Ghoochannejhad har man fått in lite av den offensiva kraft som saknades i Brasilien, men frågan är om de två ensamma kan slå in kilar i motståndarnas försvarsblock.

Iran kommer behöva uppvisa ett fläckfritt försvarsspel och utnyttja de lägen som dyker upp maximalt för att kunna ta sig vidare från grupp B. Öppningsmatchen mot Marocko blir helt avgörande för deras fortsatta möjligheter. Allt annat än seger skulle göra uppförsbacken än brantare.

Med tanke på att man förväntas förlora mot både Spanien och Portugal och är underdogs även mot Marocko, får Iran vara nöjda om man lyckas samla ihop fler än en poäng från sina tre matcher. Oddset på att de tar under 1,5 poäng betalar 1,763* gånger pengarna.

Nästa: Inför VM: Grupp C

Hos Pinnacle får du de bästa VM-oddsen och VM-speltipsen.

Odds kan ändras

Oddsresurser: Bli en bättre spelare

Pinnacles avdelning Oddsresurser är en av nätets mest omfattande artikelsamlingar med spelråd från experter. Vi tillgodoser behoven hos både nybörjare och proffs – vårt mål är helt enkelt att öka våra spelares kunskaper.