VM-förhandstips: Grupp A | En titt på Grupp A i VM
apr 16, 2018
apr 16, 2018

VM-förhandstips: Grupp A

VM-förhandstips: Grupp A

Tips Grupp A

Vem kommer att vinna Grupp A?

Grupp A-odds

VM-förhandstips: Grupp A

VM-lottningen är klar och grupperna har fastställts. Den här inför-artikeln innehåller allt du behöver veta om oddsen på Grupp A i VM.

I den här artikeln används Elo-världsrankningen eftersom den bättre speglar styrkeförhållandet mellan länderna än den officiella FIFA-världsrankningen.

Tips Grupp A: Vad säger oddsen?

Tips Grupp A

Placering

Lag

Över/under poäng

1

Uruguay

6,5

2

Ryssland

5,5

3

Egypten

3,5

4

Saudiarabien

1,5

Ryssland

Elo-världsrankning: 44

Pinnacles VM-rankning: 11

Bästa VM-resultat någonsin: 4:a (1966 som en del av Sovjetunionen)

Skyttekung i kvalet: Ingen p.g.a. automatisk kvalifikation

Nyckelspelare: Alan Dzagoev

Odds för att gå vidare från gruppen: 1,362*

Odds för att vinna VM: 42,420*

Ryssland inleder VM på hemmaplan efter en rad dåliga turneringsresultat på senare år. Ryssarna har åkt ur gruppspelet i alla sina fyra senaste turneringar. Om det sker även i år skulle Ryssland bli det andra VM-värdlandet någonsin att åka ur i gruppspelet. Ryssland har visserligen ingen storstjärna men laget är tillräckligt starkt för att kunna hävda sig i Grupp A. Om de lyckas utnyttja sin hemmafördel maximalt kan de mycket väl ta sig långt i turneringen.

Även om tidigare turneringar inte har gått särskilt bra för det här ryska laget har deras offensiva mittfältare Alan Dzagoev haft hyfsade landslagsframgångar.

CSKA Moskvas spelfördelaren var delad skyttekung i EM 2012 och är fortfarande en viktig del av det ryska laget så här sex år senare. Han har kapacitet att dyrka upp försvar och har slagit flest målgivande passningar i den ryska ligan den här säsongen. Hans kreativitet saknades oerhört under Rysslands misslyckade deltagande i Confederations Cup senast. Särskilt anfallaren Fodor Smolov hoppas dra nytta av Dzagoevs återkomst.

Ryssland har ofta misslyckats i gruppspelet i stora turneringar. Men som värdland är de seedade och lär ha fått en lättare grupp än vanligt. Själva är ryssarna förmodligen övertygade om att de kan gå vidare från grupp A, men Egypten och Uruguay lär sätta dem på prov ordentligt.

Om poängfördelningen blir jämn kan målskillnad bli en avgörande faktor. Rysslands första match är mot Saudiarabien. Vid en storvinst där skulle ryssarnas uppgift bli mycket enklare. Lovande för ryssarna är att inget VM-värdland någonsin har förlorat sin öppningsmatch. Ryssland har oddset 1,363* att slå Saudiarabien – det kan mycket väl vara värt att spela på.

Saudiarabien

Elo-rankning: 63

Pinnacles VM-rankning: 31

Bästa VM-resultat någonsin: Åttondelsfinal (1994)

Skyttekung i kvalet: Mohammad Al Sahlawi (16 mål)

Nyckelspelare: Nawaf Al-Abed

Odds för att gå vidare från gruppen: 12,430*

Odds för att vinna VM: 518,34*

Saudiarabien, som vunnit Asiatiska mästerskapet i fotboll tre gånger, slutade tvåa bakom Japan i kvalet och kvalade in till sitt första VM sedan 2006. Efter att bara ha spelat ihop två poäng under sina tre senaste VM måste Saudiarabien göra mycket bättre ifrån sig för att ha någon chans i Grupp A.

Sedan kvalificeringen har Saudiarabiens landslag bytt förbundskapten vid två tillfällen. Förbundskaptenen under kvalet, Bert Van Marwijk, lämnade sitt uppdrag och blev ersatt av Chiles tidigare förbundskapten Juan Antonio Pizzi. Pizzi anlitades bara några månader före VM 2018 och lär få det tufft att hinna bilda ett sammansvetsat lag innan turneringen drar igång.

Med tanke på att ingen spelare i den saudiarabiska truppen har spelat på högsta nivå är truppen ganska okänd för de flesta. Mest namnkunnig är Mohammad Al Sahlawi som gjort 28 landslagsmål på 35 matcher.

Den saudiska anfallaren var delad skyttekung i alla VM-kvalregioner med sina 16 mål på 10 matcher. Det kan verka imponerande, men tänk på att 8 av dessa mål kom mot Östtimor (som ligger på plats 224 på Elo-världsrankningen). Han lär få det svårare att göra mål mot Uruguay, Egypten och Ryssland än mot Malaysia och Thailand.

Saudiarabien kommer att spela med ett djupt försvar i hopp om att åstadkomma tillknäppta matcher. Taktikens framgång beror sannolikt på hur formstark lagets stjärna Nawaf Al-Abed är. Den skickliga Al-Ittihad-kantspelaren utgör en livlina för det saudiarabiska laget. Han kommer att ge understöd åt försvaret genom att använda sin förmåga att hålla i bollen.

Al-Abed är kanske den ende saudiska spelaren som kan utmana de bästa backlinjerna i världen. Därför måste motståndarna se till att inte ge honom allt för mycket utrymme vid kontringar.

För att kunna ha någon chans måste Saudiarabien förlita sig på solitt försvarsspel och en dos tur. Med tanke på att bytet av förbundskapten hotar lagets sammanhållning vore det en bedrift om de lyckas ta poäng över huvud taget. Därför kan det vara klokt att spela på att Saudiarabien kommer att ta färre än 1,5 poäng till oddset 1,487*.

Egypten

Elo-rankning: 31

Pinnacles VM-rankning: 22

Bästa VM-resultat någonsin: Gruppspel (1990)

Skyttekung i kvalet: Mohammad Salah (5 mål)

Nyckelspelare: Mohammad Salah

Odds för att gå vidare från gruppen: 2,510*

Odds för att vinna VM: 311,410*

Trots att Egypten har vunnit flest pokaler av alla afrikanska lag har de misslyckats med att kvalificera sig till en VM-turnering sedan 1990. Egyptierna är kända för sin defensiva organisation och taktiska styrka men har ofta saknat ett riktigt offensivt hot.

Men tack vare stjärnan Mohammed Salah har Egypten äntligen den spets som deras tidigare trupper ofta saknat. Egyptens chanser att gå vidare kommer sannolikt att bero på Liverpool-anfallarens form. Salah gjorde viktiga mål i kvalet och var direkt inblandad i sex av Egyptens åtta kvalmål. Han kommer att behöva dra ett stort lass för att kunna hjälpa Egypten gå vidare från gruppen.

Försvarsmässigt lär egyptierna vara välorganiserade. Förbundskaptenen Héctor Cúper kan förlita sig på stabila spelare som till exempel Arsenals Mohamed Elneny och West Broms Ahmed Hegazy. Även om ingen av dessa spelare har spelat VM förr saknar de inte erfarenhet av stora turneringar. Målvakten Essam El-Hadary har vunnit Afrikanska mästerskapet fyra gånger och kommer att göra VM-debut vid 44 års ålder.

Med sitt solida försvarsspel och offensiva hot i form av Salah och Ramadan Sobhi är Egypten väl rustat att spela kontringsfotboll. "Faraonernas" förmåga att snabbt ställa om från försvar till anfall kan bli avgörande mot gruppfavoriterna Uruguay och värdlandet Ryssland. De mer defensiva saudiaraberna utgör en annan typ av utmaning för det egyptiska laget. Egyptierna kommer att behöva föra spelet och samtidigt förhindra Saudiarabien från att kontra.

Om Salah kan bibehålla sin otroliga form kommer Egypten ha goda möjligheter att ta poäng mot alla tre motståndarlag i gruppen. Egyptierna bör kunna slå Saudiarabien och utmana både Ryssland och Uruguay. Därför kan det vara smart att spela på att Egypten tar över 3,5 poäng i grupp A till oddset 1,806*.

Uruguay

Elo-rankning: 16

Pinnacles VM-rankning: 10

Bästa VM-resultat någonsin: Guld (1930, 1950)

Skyttekung i kvalet: Edinson Cavani (10 mål)

Nyckelspelare: Luis Suárez

Odds för att gå vidare från gruppen: 1,226*

Odds för att vinna VM: 38,260*

Uruguay har vunnit VM två gånger och är med goda skäl favoriter att kvalificera sig från Grupp A.

Deras offensiva pjäser Edinson Cavani och Luis Suárez anses vara bland de bästa i världen. Denna offensiva styrka kompletteras defensivt av Atlético Madrid-mittbackarna Diego Godín och José María Giménez som är oerhört samspelta. Uruguay kvalificerade sig till VM som nummer två i det sydamerikanska kvalet framför bland andra Argentina.

Cavani och Suárez ihop på topp lär bli mycket svårstoppade oavsett motståndare. De har 89 landslagsmål sammanlagt och kommer sannolikt att bygga på den siffran i Ryssland. Cavani är en nog så skicklig och påltlig målskytt, men det är en Suárez i toppform som kan bli nyckeln till framgång för Uruguay i VM.

Barcelona-spelaren är en riktig målmaskin men är å andra sidan lika omtalad för sin ibland bristfälliga disciplin. Hans avstängning från VM 2014 bidrog till Uruguays eliminering, och fyra år tidigare var han avstängd från VM-semifinalen 2010.

Uruguay har alltså både en anfallsduo och en försvarsduo som inte går av för hackor, men mittfältet kan komma att spela en minst lika viktig roll. Under VM 2010 och 2014 bestod Uruguays mittfält av ganska gamla, alldagliga, försvarsinriktade centrala mittfältare och hyfsade men oansenliga kantspelare.

Nyligen har Uruguays förbundskapten Óscar Tabárez börjat införliva spelare från landets framgångsrika U20-landslag. Ynglingar som Deportivos Frederico Valverde och Juventus spelfördelare Rodrigo Bentancur för in extra energi i den uruguayanska truppen. Om dessa spelare lyckas stå pall för pressen kan Uruguays mittfält kanske äntligen matcha deras försvar och anfall kvalitetsmässigt.

Uruguay är utan tvekan starkast i Grupp A, och om de lyckas vinna gruppen slipper de troligen möta Spanien i åttondelsfinal. Oddset 2,070* för att Uruguay vinner sin grupp kan vara väl värt att spela på.

Nästa: VM-förhandstips: Grupp B

Hos Pinnacle får du de bästa VM-oddsen och VM-speltipsen.

Odds kan ändras

Oddsresurser: Bli en bättre spelare

Pinnacles avdelning Oddsresurser är en av nätets mest omfattande artikelsamlingar med spelråd från experter. Vi tillgodoser behoven hos både nybörjare och proffs – vårt mål är helt enkelt att öka våra spelares kunskaper.