Kan man tippa VM 2022 utifrån kvalresultat?
okt 20, 2022
okt 20, 2022

Kan man tippa VM 2022 utifrån kvalresultat?

Kan lagens kvalform ge en fingervisning om deras resultat i VM 2022?

Europeisk och sydamerikansk kvalstatistik

Vilken kontinent har vunnit VM flest gånger?

VM 2022: Form och statistik

Kan man tippa VM 2022 utifrån kvalresultat?

Landslagsfotboll är svår att spela på. Medan klubblag spelar 40–50 matcher per säsong kan landslag få hålla tillgodo med cirka tio. Det gör det långt svårare att bedöma deras form och prestationsnivå. Det finns också många andra faktorer att ta hänsyn till. Spelartrupperna (och ibland tränarna) kan ändras från en landskamp till en annan och vissa länder spelar inte sina hemmamatcher på samma arena varje gång. 

Så ger VM-kvalet verkligen en fingervisning om vilka lag som kommer att gå långt i själva turneringen? Andrew Beasley kikar på statistiken bakom resultaten för att hjälpa dig hitta värde inför VM 2022.

Ta del av fantastiska odds på VM 2022

Pinnacle ger dig oslagbart värde på alla matcher i VM 2022

De senaste oddsen på VM 2022

Nu när VM i Qatar närmar sig med stormsteg vill du säkert veta hur lagen väntas prestera. Eftersom det bara finns en handfull träningsmatcher eller Nations League-matcher att kika på för att bedöma lagens form behöver vi så mycket övrig statistik som möjligt.

Det finns en korrelation mellan direktkvalificering och att gå långt i turneringen.

Men kan du som spelare utvärdera styrkeförhållandena mellan lagen i VM med hjälp av kvaldata? Följer lagens kvalform med in i slutspelet?

Eftersom majoriteten av alla VM-semifinalister kommer från Europa och Sydamerika fokuserar vi på de två kontinenterna i den här artikeln.

Både kvalformatet och turneringsformatet har ändrats genom åren och därför tittar vi på de sex senaste turneringarna från 1998 till 2018. Vi bortser från värdländerna eftersom de är direktkvalificerade och vi bortser också från Brasilien 1998 och Frankrike 2002 eftersom de kvalificerade sig som regerande mästare.

Europeiska länder i VM 2022

Europa har haft med 13 eller 14 lag i de senaste VM-upplagorna och totalt har 80 europeiska lag kvalificerat sig till de sex senaste turneringarna (även om många länder naturligtvis har varit med fler än en gång).

Av de lagen har 53 kvalificerat sig genom att vinna sina kvalgrupper medan 24 tagit vägen via playoff och tre kvalat in som bästa grupptvåor.

Om vi tittar på lagens VM-resultat finns det som väntat en korrelation mellan att direktkvalificera sig och att gå långt i turneringen.

Kvalmetod

Kvartsfinal eller bättre

Semifinal eller bättre

Finalister

Vinnare

Gruppvinnare

35,8 %

22,6 %

11,3 %

7,5 %

Playoff eller bästa grupptvåa

25,9 %

14,8 %

7,4 %

0,0 %

Det är logiskt eftersom de bästa lagen bör vinna sina grupper. Men det finns undantag – till exempel har 22 av de 53 gruppvinnarna (41,5 %) åkt ut i VM-gruppspelet.

Det har inte bara gällt sämre kvalgruppvinnare; Italien, Spanien och Tyskland har åkt ut i gruppspelet som regerande världsmästare i de tre senaste turneringarna. De två förstnämnda länderna har även vunnit sin kvalgrupp men åkt ut i gruppspelet ytterligare en gång de senaste sex världsmästerskapen. Det har även fotbollsgiganter som England och Portugal gjort.

Men 12 av de 16 europeiska lag som gått till semifinal eller bättre i de sex senaste turneringarna har vunnit sina kvalgrupper. Ett av de fyra övriga var Tyskland, och sedan 2002 har bara Kroatien lyckats med det (2018).

Men även de stora länderna misslyckas ofta med att gå långt i turneringen efter att ha tvingats spela playoff. Italien gick till kvartsfinal 1998 och det gjorde även Frankrike 2014, men fransmännen åkte också ut i gruppspelet 2010 precis som Portugal gjorde 2014. Även Spanien har gått vidare efter att ha misslyckats med att direktkvalificera sig. Det gjorde de 2006 men då gick de bara till åttondelsfinal och samma sak hände Portugal fyra år senare.

2022 års playoffvinnare är Polen, Portugal och Wales. Pinnacles VM-odds tyder på att inget av lagen väntas gå till semifinal i Qatar. Även om det finns undantag brukar bara direktkvalificerade europeiska lag gå långt i VM.

Sydamerikanska länder i VM 2022

Eftersom Sydamerika har långt färre landslag möts allihop i en enkel kvalserie. De fyra bästa länderna blir direktkvalificerade medan det femte får spela playoff mot ett lag från en annan fotbollsfederation.

Det innebär naturligtvis att det finns mycket mindre statistik att jobba med än för Europa men det finns ändå några intressanta exempel.

Den största avvikaren i hela den här analysen är det brasilianska landslag som vann VM 2002 trots att de förlorade sex kvalmatcher och slutade på tredje plats. Det är ett unikt dåligt kvalresultat för Brasilien och det är anmärkningsvärt att de lyckades vinna VM efter det. Det är enda gången som de förlorat fler än två matcher eller kommit lägre än etta i den sydamerikanska kvalgruppen.

Brasilien vann VM 2002 trots att de förlorade sex kvalmatcher.

De senaste 24 åren är Argentina kontinentens enda övriga lag som gått till final efter att ha tvingats kvala. Det gjorde de 2014. Intressant nog vann de kvalgruppen det året även om värdlandet Brasilien inte var med.

Argentina har också kvalificerat sig som gruppetta och sedan åkt ut i gruppspelet (det gjorde de 2002) och är det enda sydamerikanska landslag som gjort det sedan 1998.

Även om det finns undantag är trenden för vilka lag som går till kvartsfinal eller bättre tydlig. Fem av de sex senaste kvalgruppvinnarna har gått till minst kvartsfinal. Det gäller också för tre länder som kommit tvåa, två som kommit trea och ett som kommit fyra.

Uruguay gick till semifinal 2010 efter att ha spelat playoff men i allmänhet brukar sydamerikanska lags turneringsresultat följa deras kvalresultat.

Brasilien vann kvalgruppen inför VM 2022 medan Argentina, Uruguay och Ecuador kom på andra, tredje respektive fjärde plats. Historien tyder på att Argentina kan få det svårt att gå till kvartsfinal men lottningen i Qatar är gynnsam. Det ska bli intressant att se hur de klarar sig, särskilt med tanke på att det finns en hyfsad chans att de får möta Brasilien i semifinal.

Slutsats

Genom att kombinera de två kontinenterna får vi fram 59 lag som kvalificerat sig genom att vinna sin grupp och 49 som inte gjort det. Här är deras statistik.

Kvalmetod

Kvartsfinal eller bättre

Semifinal eller bättre

Finalister

Vinnare

Gruppvinnare

47,5 %

28,8 %

18,6 %

6,8 %

Övriga

30,6 %

14,3 %

8,2 %

2,0 %

Den här tabellen följer samma mönster som den för Europa: gruppvinnare går i regel längre än lag som kvalificerat sig på andra sätt.

Men systemet är inte felfritt. Det finns som sagt flera undantag och seedningen till gruppspelet avgörs inte bara av kvalresultaten.

Lottningen fungerar också på det sättet att två europeiska kvalgruppvinnare kan lottas i samma grupp. I VM 2022 innehåller fyra grupper två kvalgruppvinnare. I grupp D hittar vi Frankrike och Danmark, grupp E har Spanien och Tyskland, grupp F har Belgien och Kroatien medan grupp G har Serbien och Schweiz (plus CONMEBOL-ettan Brasilien). Eftersom vissa av dessa lag kommer att bli grupptvåor talar statistiken för att de får det svårare att gå långt i turneringen.

Men i regel bör du kika på vilka lag som vunnit sin kvalgrupp när du tippar vilka som kommer att gå långt i VM.

Ser du fram emot VM 2022? Registrera dig och spela på Pinnacles otroliga odds på VM 2022.

Odds kan ändras

Oddsresurser: Bli en bättre spelare

Pinnacles avdelning Oddsresurser är en av nätets mest omfattande artikelsamlingar med spelråd från experter. Vi tillgodoser behoven hos både nybörjare och proffs – vårt mål är helt enkelt att öka våra spelares kunskaper.