Så försöker spelbolagen kontrollera sina kunder | Fotbollsartikel
maj 12, 2016
maj 12, 2016

Fotbollsoddsens historia och löften om stor avkastning

Fotbollsoddsens historia och löften om stor avkastning
Genom alla tider har människor lockats av löften om stora vinster med små insatser. Denna lockelse försöker många spelbolag utnyttja för egen vinning. Känner du till hur mycket kontroll spelbolagen faktiskt har över vad deras kunder väljer att spela på? Läs vidare så får du reda på det sanna värdet av flera traditionella spelformer.

Idén är inte ny

I likhet med lotterier kan hoppet om att vinna en livsomvälvande stor summa pengar utan att satsa särskilt mycket få många människor att bli av med sina pengar. Många tror att skillnaden mellan odds och lotterier är att man har mer kontroll med odds, men så är inte alltid fallet. 

Vissa spelbolag har avsevärd inverkan över vad kunderna väljer att spela på. Det kan uppnås med till exempel utförliga reklamkampanjer som uppmärksammar en särskild händelse med specialerbjudanden och "förhöjda" odds, eller genom att presentera vissa oddstyper i ett lättanvänt format.

Nu har vissa spelbolag till och med gått så långt att de börjat erbjuda en "fiskdamm" och förvalda odds – antingen genom att be kunden välja vilket odds den vill ha och "slumpmässigt" göra valen åt kunden, eller genom att tillhandahålla färdiggjorda spelkuponger. I takt med att spelbolag får mer kontroll över vad kunderna spelar på blir det ännu svårare att vinna storkovan än förr.

Fotbollsoddsens historia

Att spela på fotboll var från början en form av underhållning. Ett exempel på det är de traditionella andelsspelen som uppfanns i Storbritannien av Littlewoods år 1923. Det systemet utlovade möjligheter att vinna stort utan att behöva satsa särskilt mycket. Folk fick varsin spelkupong att fylla i själva utanför arenorna.

Vinsten är nästan 150 gånger mindre, dvs. en mellanskillnad på 425 716 249 £, än vad samma insats hade gett i vinst hos Pinnacle. Plötsligt framstår Elliotts vinst inte som lika lukrativ.

Det utvecklades snart till att man klippte ut sin kupong ur tidningen och skickade in den via brev eller lämnade in den till en insamlare. Littlewoods föreslog vissa matcher att välja mellan eller begränsade antalet möjliga val, men garanterade alltid minst en vinnare varje vecka med hjälp av ett poängsystem.

Ett liknande system, “pari-mutuel” eller "totalisator", växte fram i Frankrike som en metod för att spela på hästkapplöpning och är stommen för liknande produkter runt om i världen som till exempel Tote (Storbritannien) och TAB (Australien). Eftersom dessa format går ut på att lägga ihop alla insatser i en pott och betala ut vinster på andelsbasis (pottens ägare tar även ut en kommission) får kunderna i regel sämre valuta för pengarna än de faktiska sannolikheterna – och fyller i det avseendet samma funktion som spelbolagens odds. 

En av de mest berömda vinsterna av den typen någonsin var när Michael Elliott vann 3 001 511 £ genom att satsa 2 £ på att åtta matcher skulle sluta 2-2 år 2010. Om en liknande insats hade gjorts på Pinnacle idag – även om alla åtta val hade lägsta möjliga odds för 2-2* – skulle vinsten landa på 428 717 760 £.

Vinsten är nästan 150 gånger mindre, dvs. en mellanskillnad på 425 716 249 £, än vad samma insats hade gett i vinst hos Pinnacle. Plötsligt framstår Elliotts vinst inte som lika lukrativ.

Andelsspelen förblev en av de populäraste speltyperna fram till att spelbutiker började dyka upp och kunderna fick mer bekväma sätt att spela på. Även om formatet för hur man riskerade sina pengar ändrades något förändrades inte konceptet med "förvalda" spelkuponger.

Spelbutikerna börjar dyka upp

Från 1960-talet till 1990-talet växte antalet spelbutiker lavinartat. Spelbutikerna började erbjuda odds på en mängd olika sporter som till exempel hästkapplöpning och greyhound, men intresset för fotboll började dominera allt mer, särskilt i takt med att fler och fler matcher sändes på tv.

Spelbolagen började hitta på egna andelsspel med specialgjorda odds för olika kombinationer av utfall i matcherna. I början hade dessa kuponger krav som man var tvungen att följa för att få oddsen. (Anmärkningsvärt nog kunde man bara göra singelspel på pågående matcher).

Inte nog med att kunderna måste slå spelbolagets marginal på 7,6 %, de måste göra det upp till åtta gånger i rad med proportionellt stigande marginal.

Med mindre att tänka på för kunderna och färre alternativ att välja mellan kan det ha verkat lockande att spela med det här enkla formatet, men om man gjorde det satte man sig själv i ett stort underläge. Spelbolag kunde till exempel skapa en kupong med svårbedömda matcher och kombinera dem till en enda spelkupong med ett odds som vid första anblick kan verka högt, men som har en extremt hög sammanlagd marginal.

En av dessa traditionella kuponger erbjöd oddset 26,00 för tre oavgjorda resultat. Men även om du skulle välja de sämsta oddsen just nu för tre oavgjorda matcher i Premier League skulle den trippeln (trevägskombon) ha oddset 31,340. 

Om du satsade 100 € med var och en av ovanstående metoder skulle skillnaden i vinst bli hela 534 €. Kostnaden för att använda den förvalda spelkupongen blir uppenbar.

Oddsen flyttar till internet och mobilen

Även om färre och färre människor besöker fysiska spelbutiker numera är de förvalda spelkupongerna – med sina höga vinstmöjligheter för små insatser – fortfarande tillgängliga online och på mobila enheter.

Traditionella resultattips är fortfarande populärast, men det går även att spela på till exempel att båda lagen ska göra mål och mycket annat. Spelbolagen må ha blivit lite bättre på att dölja nackdelarna som de ger sina kunder, men nackdelarna finns fortfarande kvar.

Det kan verka lockande att få oddset 4,50 på att båda lagen ska göra mål i fyra matcher, 11,00 på sex matcher eller 25,00 på åtta matcher, men det beror på vår inneboende oförmåga att fatta rationella statistiska beslut. Det man lockas av är hög potentiell vinst för låg utgift, men man tänker ofta inte på sannolikheten eller om oddsen verkligen återspeglar de faktiska sannolikheterna.

Vanligtvis erbjuder spelbolag ungefär 1,67 i odds på att båda lagen ska göra mål i en match, och 2,10 på att inget av lagen ska göra mål. Inte nog med att kunderna måste slå spelbolagets marginal på 7,6 %, de måste göra det upp till åtta gånger i rad med proportionellt stigande marginal. 

Dags för förändring?

Efter alla dessa år är den grundläggande premissen för andelsspel fortfarande densamma. Många jagar stora vinster med skräddarsydda odds utan att tänka på att de får mycket sämre valuta för pengarna än de riktiga oddsen, och utan att tänka på att chansen att vinna ofta är mycket låg. 

Genom att utlova en garanterad vinnare, ha reklamkampanjer för en särskild sporthändelse eller erbjuda en mycket lättanvänd spelmetod kan spelbolagen ge folk förhoppningar om att vinna stort. De tillhandahåller visserligen underhållningsvärde, men man bör alltid vara medveten om att det finns en klar anledning till varför spelbolag uppmärksammar eller föreslår vissa alternativ att spela på. Det är att göra en redan svår uppgift ännu svårare för dig.

Smarta spelare undviker i regel både förvalda spelkuponger och spelbolag som gör reklam för det. Det är inget fel med att jaga stora vinster, men man bör se till att ens spelbolag inte fattar beslutet åt en.

Oavsett hur du spelar får du alltid de lägsta marginalerna, högsta gränserna och bästa oddsen hos Pinnacle.

*Oddsen har tagits från alla tillgängliga odds för resultatet 2-2 i Bundesliga, La Liga, Ligue 1, Premier League, Serie A, Champions League och Europa League på datumet 02/12/2016.
Oddsresurser: Bli en bättre spelare

Pinnacles avdelning Oddsresurser är en av nätets mest omfattande artikelsamlingar med spelråd från experter. Vi tillgodoser behoven hos både nybörjare och proffs – vårt mål är helt enkelt att öka våra spelares kunskaper.