Inför-analys av Tour de France 2021 | Vem vinner Tour de France 2021?
jun 23, 2021
jun 23, 2021

Inför-analys av Tour de France 2021

Allt du behöver veta om Tour de France 2021

Vilka är favoriterna inför Tour de France 2021?

Tour de France 2021: Schema och rutt

Tour de France 2021: Odds och statistik

Inför-analys av Tour de France 2021

Den 108:e upplagan av Tour de France drar igång den 26 juni. Världens bästa cyklister ska göra upp om äran att få bära den ikoniska gula tröjan på slutetappen in i Paris den 18 juli. Vilka är favoriterna och var finns värdet? Läs vidare för att bli bättre på att tippa Tour de France 2021.

Hur fungerar Tour de France?

I slutet av varje etapp ges den gula tröjan till den cyklist som har den bästa tiden dittills och leder totalt sett. Tiden beräknas efter varje tävlingsdag, även kallad etapp.

Precis som under de senaste årtiondena kommer årets deltagare avverka 21 etapper på varierande terräng med två vilodagar på den andra och tredje måndagen.

Startfältet består av 23 stall med åtta cyklister i varje som alla har olika mål med touren. Årets rutt är 3 417,4 km lång med åtta flacka etapper, fem kulliga och sex bergsetapper (varav tre avslutas på hög höjd) och två individuella tempolopp. Ett av de tempoloppen kommer traditionsenligt äga rum på den näst sista dagen.

Kan Pogačar försvara sin titel i Tour de France 2021?

Förra året stod det slovenska underbarnet Tadej Pogačar (som tävlar för UAE Team Emirates) för en minnesvärd prestation då han tog över den gula ledartröjan från landsmannen Primož Roglič (som tävlar för Jumbo-Visma) och blev den yngste vinnaren sedan 1904. Duon har visat prov på bra form även i år och med tanke på att båda är bra på bergsetapper och tempolopp väntas de ligga i täten igen.

En stark enighet är nyckeln till framgång i Tour de France.

Pogačar har det lägsta oddset (2,510*) medan Roglič har 3,320*. Tour de France 2018-vinnaren Geraint Thomas och hans Ineos Grenadiers-stallkamrat Richard Carapaz (som vann Giro d'Italia 2019) ligger på 6,890* respektive 12,040*.

Ineos Grenadiers har en mycket stark uppställning med Criterium du Dauphine-vinnaren Richie Porte och förra årets Giro d'Italia-hjälte Tao Geoghegan Hart. De lär försöka rå på Pogačar och Roglič med sin kollektiva styrka.

Med en stark enighet kan ett stall skruva upp tempot rejält i hopp om att kunna sätta press på motståndarna. Den taktiken ser man oftast på kulliga etapper och bergsetapper där splittringar i klungan är som vanligast.

Favoriterna till poängtävlingen i Tour de France 2021

De som inte har den fysiska kapaciteten att hänga med i täten i tre veckor kan istället sikta på att vinna deltävlingar. En av dem är poängtävlingen. Ledaren där får bära den gröna tröjan.

Den varierande rutten kan passa den mångsidige Peter Sagan som tävlar för Bora-Hansgrohe.

Varje etappvinst ger poäng och ofta får den som vinner en spurtetapp fler poäng. Andra poängmöjligheter finns också för de som kanske inte har farten som krävs för att kunna utmana om den gröna tröjan.

Sam Bennett (Deceuninck–Quick-Step) tog hem den gröna tröjan förra året efter att ha vunnit två etapper. Han vann bland annat den mest prestigefyllda spurtetappen av alla – slutetappen med målgång på den ikoniska Avenue des Champs-Élysées i Paris. Men irländaren har dragit sig ur årets tävling på grund av skada. Istället får Mark Cavendish hoppa in och göra sin första Tour de France sedan 2018.

36-åringen tog hem den gröna tröjan 2011 och efter ett par tuffa år har han nu chansen att lägga ännu en etappseger till de 30 han säkrat hittills i karriären. Hans odds att vinna poängtävlingen ligger på 10,720*.

Men Cavendish kanske inte längre har farten som krävs för att kunna utmana eliten. Och nu när inte Bennett är med i bilden är det istället australiensaren Caleb Ewan som är favorit (2,930*) att vinna poängtävlingen.

Ewans stall Lotto Soudal bygger hela sin strategi på att maximera hans chanser. 26-åringen har återgäldat förtroendet med tre etappsegrar 2019 och två förra året. Med åtta spurtetapper på menyn och ingen Bennett i startfältet siktar Ewan på den gröna tröjan men får tuff konkurrens från hemmafavoriten Arnaud Démare (Groupama-FDJ) som har oddset 4,100*.

Samtidigt kan den varierande rutten gynna den mångsidige Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) som har oddset 3,380* att utöka sitt rekord genom att ta sin åttonde seger i poängtävlingen. Wout van Aert (Jumbo-Visma) hoppas också få valuta för sina många styrkor till oddset 8,110*.

Andra cyklister att hålla koll på i Tour de France 2021

Det finns ytterligare två vinnartröjor i Tour de France. Den vita tröjan ges till den cyklist som har flest poäng av alla som var under 25 vid årets början. I år väntas den gå till Pogačar till oddset 1,377*.

Julian Alaphilippe (Deceuninck–Quick-Step) hoppas återigen kunna erövra den prickiga tröjan.

Men om han leder totalt sett får han bära gult eftersom den färgen har företräde. I så fall går tröjan till den cyklist som ligger tvåa. Hans främsta utmanare i ungdomskategorin är David Gaudu (Groupama-FDJ) och Lucas Hamilton (Team BikeExchange) med oddset 5,550* respektive 9,080*.

Sist men inte minst har vi den prickiga tröjan som ges till den cyklist som tar flest poäng i bergstävlingen. De som passerar toppen på kullarna och bergen först får poäng. Poängutdelningen fungerar ungefär på samma sätt som för den gröna tröjan.

Tröjvinnarna tillhör ofta en av tre kategorier. Dels de som är med och slåss om totalsegern (Pogačar vann förra året), de som inte nått sina mål på den punkten (som till exempel 2019 års bergsvinnare Romain Bardet) och de som nöjer sig med en lite mer undanskymd roll som till exempel Rafal Majka som tagit hem den prickiga tröjan två gånger.

Julian Alaphilippe (Deceuninck–Quick-Step) vann den tävlingen 2018 och kan kanske upprepa det till oddset 11,270*. Han är bra på att spurta snabbt i uppförsbacke och det kan han få användning för i den första etappen på lördag. Världsmästarens odds att vinna etapp ett ligger på 7,060* och den avslutande klättringen på 3 kilometer med en genomsnittlig lutning på 5,7 % verkar passa honom perfekt.

Ser du fram emot årets Tour de France? Spela på vem som tar hem totalsegern, poängtävlingen, stalltävlingen, ungdomstävlingen och bergspriset hos Pinncle.

Odds kan ändras

Oddsresurser: Bli en bättre spelare

Pinnacles avdelning Oddsresurser är en av nätets mest omfattande artikelsamlingar med spelråd från experter. Vi tillgodoser behoven hos både nybörjare och proffs – vårt mål är helt enkelt att öka våra spelares kunskaper.