Långsiktighet med betting | NHL-betting | Pinnacles NHL-guide med Henrik Emilsson
nov 12, 2021
nov 12, 2021

Del 5: Långsiktighet med betting

Sunday Night NHL:s Henrik Emilsson guidar

Så får du långsiktighet i ditt spelande

När förutsättningar förändras

Singlar eller multiplar?

Del 5: Långsiktighet med betting

Dags för del 5 i Henrik Emilssons serie om betting på NHL och ishockey. Henrik, som tillsammans med Timman håller i Pinnacles och Gambling Cabins NHL-Twitch Sunday Night NHL, släpper en artikel i veckan om vad man ska tänka på när man spelar på världens bästa hockeyliga. 

Efter tre raka artiklar som främst har berört hur du ska tänka när du spelar på ishockey, så ska vi denna gång skriva mer allmänt om hur du ska tänka oavsett vilken sport du väjer att spela på. Detta är alltså applicerbart även om du så spelar på fotboll, dart eller hästhoppning. Denna krönika kommer beröra det stora felet som de flesta gör när de sysslar med betting. Lägger redan nu ut en brasklapp om att det kommer bli en hel del matematik. Simpel men ändå matematik.

Det stora misstaget som personer gör (förutom att inte bokföra sina spel) är att bygga stora multiplar. Alltså att bygga stora kuponger med många matcher. Det kommer alltid finnas värde i att spela stora kuponger OM du kan prissätta dina matcher helt korrekt. Vanligtvis lägger gemene man en kupong inför helgen innehållandes flera matcher som spänner över hela helgen. Från fredag till söndag. Det stora problemet med det är att det kan hända en hel del under denna tidsperiod. Det kan bli sjukdomar, skador eller annan ny information som förändrar förutsättningarna. Teoretiskt har vi plockat ut fyra matcher där vi tror på ett lag i varje. Vi bygger alla dessa i en fyrling, för enkelhetens skull jobbar vi med tvåvägsmöjligheter. Vi jobbar också med enkla odds så vi säger att vi bedömer alla matcher som helt jämna inför; alltså 50/50 när vi på fredagen lägger fyrlingen. Två matcher första natten och två matcher kommande natt. Oddsen vi får är 2.04 på alla. Det betyder alltså att vi har en procents värde på alla matcher om vi spelar dem som singlar. Men gör vi en kombination får vi 2.04 upphöjt till fyra. Uppställt ser det ut så här:

2.04*2.04*2.04*2.04 = 17,31

Så om vi sätter vår hundring på kombinationen får vi 1731 kr tillbaka om den sitter.

Skulle vi i stället dela upp vår hundring och spelar 25 kr på varje match så får vi som mest tillbaka 204 kr tillbaka. Detta är förutsatt att vi sätter alla spel. Skillnaden är chansen att sätta alla fyra inte är särskilt stor. Om vi håller kvar värderingen på 50 procent så är chansen att alla fyra sitter 6,25 procent.

Uträkning: 0,5*0,5*0,5*0,5= 0,0625

Det betyder att det kan ta oss 16 gånger innan vi sätter denna fyrling. Det vill säga att om vi fortsätter sätta en hundring på denna typ av fyrling så kommer den i snitt kosta oss 1600 kr för en vinst på 1731 kr. Alltså 131 kr i vinst.

Skulle jag i stället singlat fyra matcher varje helg och träffat 50 % av gångerna som var vår värdering så kommer det att spelas 64 spel med 25 kr i insats. Det skulle bara generera 32 kr i vinst under samma period. Förutsatt att jag värderat allt helt korrekt och att vi inte drabbas av lite oflyt.

Förutsättningar förändras

Det är detta som blir problemet. Säg att vi lägger spelet, vi spelar på Toronto, Vancouver, Montreal och Dallas. De två första lagen spelar första natten. Toronto börjar bra och leder sin match med flera mål i slutet på tredje perioden. Då kommer informationen att Thatcher Demko har skadat sig på uppvärmningen och att tredje keepern kommer få stå i stället eftersom andrekeepern är sjuk. Detta påverkar såklart deras chanser att vinna. Din uppskattning kanske går från 50 procent till 45 procent. Det gör inte så mycket tänker du, de kan ju fortfarande vinna. Den stora skillnaden är att chansen att kupongen sitter är nu:

0,5*0,5*0,5*0,45 = 0,5625

Det betyder att nu tar det 18 gånger innan kupongen sitter och helt plötsligt är vi nu back på fyrlingen. Skulle det då under lördagen ramla in en skada i Montreal och en oväntad comeback för Dallas motståndarlag. Vilket också sänker deras chanser att vinna med två procent var. Då blir uträkningen:

0,5*0,48*0,48*0,45 = 0,5184

Nu tar det 19 gånger innan vi sätter fyrlingen. Det betyder alltså att vi går back ganska klart på vår fyrling. Detta trots att vi inte flyttade sannolikheten särskilt mycket. Detta är som sagt baserat på att vi har helt korrekt värdering. Skulle den bara fela med två procent på två av lagen vi spelar så kommer vi göra ett dåligt spel. Självklart kan vi få information som gynnar vår fyrling så att vi i stället har dundervärde. Skador och sjukdomar kan såklart drabba motståndarna också så att vår fyrling blir ännu bättre.

Det kommer alltid vara mer lönsamt att spela multiplar OM och det är ett stort OM du kan värdera matcherna hundra procent korrekt. Annars kommer de mest troligt bli ett sänke. För om du bara ligger två – tre procent fel så kommer du spela dåliga kombinationer. Det är inte samma som att vara en förlorande spelare på kort sikt. Men om du hela tiden spelar spel som är dåliga så kommer du bli förlorande på lång sikt.

Singlar eller multiplar?

Den stora anledningen till att jag och många med mig förespråkar att spela mindre kombinationer och/eller singlar är helt enkelt att det är enklare att värdera matcherna var för sig och vara närmre det korrekta oddset. Det gör heller inte lika mycket om du är fel någon procent i någon match, det kan nämligen vara så att du lägger ett dåligt och tre bra spel om du singlar de fyra matcherna. Lägger du alla ägg i samma korg kan du sitta med ett enda dåligt spel på grund av en enda match.

Den stora fördelen med singlar är helt enkelt att du minskar variansen rejält. Visst det är inte alltid superkul att sitta på sju spel och när kvällen är över har kassan ökat med en procent. Men det är mycket enklare att mentalt öka kassan med en procent varje dag jämfört med att inte sätta ett spel på 80 dagar. Vilket kan hända eftersom vi bara sätter sex av hundra spel. Det betyder att vi rent teoretiskt kan vara 8000 kr back på mindre än tre månader utan att ha satt ett enda spel.

Skulle vi däremot spel de som singlar så har vi på 80 dagar spelat 320 spel och borde landa in på runt 160 vinnande spel och ett litet plus. Men vi har mest troligt haft 80 dagar som varit mer mentalt stabila och troligen 80 mycket roligare dagar. För även om jag skriver i krönika efter krönika att du ska tänka på alla möjliga och omöjliga parametrar innan du lägger ett spel så är det absolut mest viktigt att du har roligt när du klickar dina spel. För min personliga del handlar det om att sakta men säkert få större och större kassa. Sen är det få saker som är så roligt som att vinna och ha rätt. När båda kan kombineras så är det att föredra. Med singlar kommer det vara roligt att lägga spel även dag 80.

Oddsresurser: Bli en bättre spelare

Pinnacles avdelning Oddsresurser är en av nätets mest omfattande artikelsamlingar med spelråd från experter. Vi tillgodoser behoven hos både nybörjare och proffs – vårt mål är helt enkelt att öka våra spelares kunskaper.