LIV och golfbettingens framtid | Vad är LIV Golf?
maj 9, 2023
maj 9, 2023

LIV och golfbettingens framtid

Varför är det så svårt att gå med vinst när man spelar på majors?

Hur har LIV påverkat dynamiken inom golfbetting?

PGA-tourens förändrade förutsättningar

Vad är LIV? De förändrade förutsättningarna för golfbetting

LIV och golfbettingens framtid

På senare tid har golfen genomgått flera förändringar. LIV har gjort entré och deras nya format har fått de andra stora tourerna att ge svar på tal. Men det verkligt intressanta är hur det påverkar golfoddsen. Golfdataexperten Bryan Nicholson förklarar vad allt detta får för konsekvenser framöver.

När man spelar på golf bör man hålla utkik efter tävlingar och startfält med en potentiellt större edge och lägre varians. Det är därför man kan hitta värde på mer obskyra tourer och tävlingar med mindre startfält. Majors är inte de bästa golftävlingarna att spela på om man vill gå med vinst även om många tror det. De kanske är populärast på oddsmarknaderna men det är svårt att få en långsiktig edge på dem.

Problemet med att spela på golfmajors

Varför är det så svårt att gå med vinst när man spelar på majors? De representerar en lägre edge och högre varians – exakt motsatsen till det man vill ha. I majors möts de bästa spelarna i världen på mycket tuffa banor. I en major finns det inga svaga deltagare och man vet aldrig vilka som ligger i täten på söndagen. Det hela avgörs ofta av vem av alla namnkunniga spelare som råkar få ut mest av sin driver och putter. I majors som till exempel The Masters är det svårt att hitta något egentligt värde på de mer otippade spelarna. Det beror på att förhandsfavoriterna är så många och starka. Det har i regel varit namnkunniga spelare och förhandsfavoriter som fått dra på sig den gröna kavajen i de senaste Masters-upplagorna. Den senaste vanns av Jon Rahm som hade det lägsta oddset på cirka tio gånger pengarna.

Här är de tio senaste Masters-vinnarna. Det var bara Danny Willett som kunde betraktas som en sann högoddsare och när han vann fick han stor hjälp av bland andra Jordan Spieth.

1.     Bubba Watson
2.     Jordan Spieth
3.     Danny Willett
4.     Sergio Garcia
5.     Patrick Reed
6.
     Tiger Woods
7.     Dustin Johnson
8.     Hideki Matsuyama
9.     Scottie Scheffle
10.
   Jon Rahm

På grund av det starka kunskapsläget är det svårt att hitta en edge bland oddsen på golfmajors. Spelbolagen och oddssättarna fokuserar på den här typen av turneringar eftersom de har överlägset störst omsättning. Det kan leda till att de stora golftävlingarna får mer träffsäkra odds, ofta med större marginaler. Mer om detta finns att läsa i min bok Angles & Edges.

Det har i regel varit namnkunniga spelare och förhandsfavoriter som fått dra på sig den gröna kavajen. 
Dessa oddsmarknader är helt enkelt svåra att slå. Ett möjligt undantag är British Open där man kan försöka hitta värde bland högoddsarna genom att titta på vädret och analysera linksaspekten. En av de viktigaste faktorerna att ta hänsyn till när man spelar på golf är vinden, och linksterrängen bjuder alltid på en och annan överraskning.

Hur har LIV påverkat bettingdynamiken?

LIV har indirekt tunnat ut startfälten på både Europatouren och PGA-touren. De golfmarknader som påverkats mest av det är marknaderna för Europatouren. Spelare som Thomas Pieters tillhörde ofta favoriterna på Europatouren och det innebar att det fanns större värde bland högoddsarna. Den som ägnar sig åt betting vill se namn som Pieters, Branden Grace och Louis Oosthuizen i startfältet eftersom de dammsuger upp stora marknadsandelar. Men nu när de spelarna gått över till LIV ser oddsen för tävlingarna på Europatouren mycket jämnare ut och det kan vara svårare att hitta värde.

Det jag lagt märke till på senare tid är att golfmarknaderna mer träffsäkert speglar både spelarnas förmåga och deras faktiska vinstchanser. Favoriterna på en golfmarknad har i regel en marknadsandel på 30 % medan högoddsarna står för 20 %. När man spelar på spelarna däremellan är ens procentuella förutsättningar kontra spelbolaget därför mycket jämnare. Nu när den nya dynamiken börjar gälla på marknaderna blir det svårare att hitta värde bland spelarna som varken tillhör favoriterna eller de största högoddsarna.

Designerade och toppklassade tävlingar

En stor förändring på PGA-touren som beror på LIV:s framväxt är nya designerade och toppklassade tävlingar. Det är tävlingar med tuffa startfält och större prispotter och som är obligatoriska för de bästa spelarna.

Under 2024 är åtta designerade tävlingar med större prispotter men ingen cut inplanerade på PGA-touren. Startfälten är begränsade till 78 spelare. Tävlingarna kommer att spelas på mästerskapsbanor som Bay Hill, Riviera och Muirfield Village. Ett roterande upplägg kan också förekomma.

PGA-tourens kommissionär Jay Monahan menar att de här förändringarna kommer att ”förvandla PGA-touren och staka ut riktningen framåt”. De bästa spelarna kommer att tävla oftare och det blir svårare för de aningen sämre spelarna att få en startplats. Det betyder att vi får se fler majorliknande golfmarknader för flera veckovisa PGA-tourtävlingar där det är svårare att hitta en edge – precis som på marknaderna för golfmajors.

I praktiken innebär det att spelare som tidigare gavs odds på 50,0 nu kommer att ligga på cirka 33,0.

På Europatouren betyder det att de B-klassade PGA-tourtävlingarna saknar de stora namnen och att oddsmarknaderna blir mer jämna och träffsäkra. I praktiken innebär det att spelare som tidigare gavs odds på 50,0 nu kommer att ligga på cirka 33,0 eftersom toppen av marknaden är mindre slagkraftig. Som sagt är det ofta bland spelarna strax under toppskiktet som det bästa värdet finns, och det är just det segmentet som drabbats hårdast.

LIV och de förändrade förutsättningarna för golfbetting 

Innovation innebär nya möjligheter, och 54-hålsdynamiken på LIV-touren innebär att högoddsare har större chans att lyckas. Ju fler hål som spelas i golf, desto oftare vinner förhandsfavoriterna. Just därför gick det länge att utnyttja marknaden för ledaren av den första ronden. Med ett kortare spelschema brukar LIV-golfarna vara lite ringrostigare och det finns gott om sociala tillställningar i anslutning till själva tävlingarna. Det är ytterligare skäl till att man kan gå emot förhandsfavoriterna på vinnarmarknaden.

LIV-touren lämpar sig väl för både specialspel och livespel.

LIV-touren med sin lagdynamik lämpar sig väl för både specialspel och livespel. Den sortens marknader blir allt populärare i dagens golfbetting. Marknader för till exempel rondtotaler, spelarresultat, dueller och vad en viss spelare kommer att göra på nästa hål blir allt vanligare. Till och med på marknader för hole in one och eagle kan man hitta intressanta ingångsvinklar och fördelar. Det är inte lätt för spelbolagen att oddssätta sådana marknader på uppstuds och därför kan du ta dig tid att leta runt efter de bästa möjliga oddsen.

Fler nya innovativa golfmarknader är att vänta samtidigt som liveoddsen också lär stiga i popularitet. IMG Arena-tekniken och realtidsdatan för golfslag är så sofistikerad numera att det finns massor av möjligheter både för oddssättarna och de som spelar på golf.

Fler artiklar som den här hittar du på vår särskilda Oddsresurser-sida. Följ Bryan här och på Twitter: @NicsPicks.

Odds kan ändras

Oddsresurser: Bli en bättre spelare

Pinnacles avdelning Oddsresurser är en av nätets mest omfattande artikelsamlingar med spelråd från experter. Vi tillgodoser behoven hos både nybörjare och proffs – vårt mål är helt enkelt att öka våra spelares kunskaper.