Inför nästa Formel 1-lopp | Vem vinner Kanadas Grand Prix 2022?
jun 14, 2022
jun 14, 2022

Inför Formel 1: Kanadas Grand Prix

Kanadas Grand Prix 2022: Vem är favorit?

Förarmästerskapet 2022: Kan Verstappen utöka sin ledning?

Kanadas Grand Prix 2022: Inför-analys och odds

Formel 1: Analyser och statistik

Inför Formel 1: Kanadas Grand Prix

Jag tror inte att det finns någon som är besviken över att det äntligen är dags för Kanada igen på F1-kalendern. Det är tre år sedan vi besökte Circuit Gilles Villeneuve senast och vi ser alla fram emot att få reda på vem som kommer att foga sitt namn till raden över berömda vinnare här.

Verstappen är helt klart favorit inför Kanadas Grand Prix. Men vem mer kan ha en chans att vinna? Läs vidare för att bli bättre på att tippa det nionde loppet under Formel 1-säsongen 2022 med hjälp av experten Jennie Gow.

Formel 1-säsongen 2022: En tillbakablick på Baku

Azerbajdzjans Grand Prix förra helgen utlovade mycket dramatik och levde verkligen upp till förväntningarna! Charles Leclerc var oslagbar i kvalet på lördagen med ännu en pole position – hans sjätte för säsongen.

Men precis som i förra loppet i Monaco kunde Leclerc inte konvertera sin pole position till en seger. Efter att ha förlorat ledningen till Sergio Perez i början av loppet började det se ljust ut igen när han återtog ledningen efter Max Verstappens depåstopp.

Men hans glada humör tog slut bara några minuter senare då Leclercs Ferrari började ryka och han var tvungen att dra sig ur loppet. Detta drama följde efter att den andra Ferrarin körd av Carlos Sainz också fick dra sig ur till följd av hydrauliska problem.

Ferraris dubbla uttåg lämnade vägen öppen för Verstappen att ta sin femte seger och utöka sin ledning i toppen till 21 poäng före sin stallkamrat Sergio Perez – och nu ligger han hela 34 poäng framför sin titelrival Leclerc som har fallit till tredje plats.

Leclercs motorhaveri innebär med största sannolikhet att han tvingas tillbaka på startgriden i framtiden. Låg driftsäkerhet och dålig strategi verkar spåra ur Ferraris titelhopp och måste lösas snabbt om Verstappen inte ska springa iväg med förarmästerskapet.

Kanadas Grand Prix 2022: Circuit Gilles Villeneuve

Kanadas Grand Prix har stått värd för flera episka lopp genom åren och är populärt bland både supportrar och förare. Det regndrabbade Kanadas Grand Prix 2011 var det längsta Formel 1-loppet någonsin och varade i fyra timmar, fyra minuter och 39,537 sekunder. Säkerhetsbilen användes hela sex gånger – nytt rekord.

Väderprognosen för helgen ser dock bättre ut och både stallen och förarna ser verkligen fram emot att få komma igång.

Den konstgjorda Notre Dame-ön mitt i St. Lawrence-floden skapades inför världsutställningen 1967 och stod även värd för rodd- och kanottävlingarna under OS i Montreal sommaren 1976. Banan Ile Notre-Dame byggdes 1978 och har haft hand om Kanadas Grand Prix ända sedan dess – en ganska lyckad investering!

Det är en snabb bana med låg nedåtkraft. Den har många snabba områden där bilarna kan ta sig upp i höga hastigheter men också massor av chicaner med kraftiga inbromsningar.

Banan Ile Notre-Dame hade sitt första lopp 1978 som vanns av den kanadensiske föraren Gilles Villeneuve. Några veckor efter hans död i Belgiens Grand Prix 1982 bytte banan namn i hans ära och har hetat Circuit Gilles Villeneuve ända sedan dess.

Det är en snabb bana med låg nedåtkraft. Den har många snabba områden där bilarna kan ta sig upp i höga hastigheter men också massor av chicaner med kraftiga inbromsningar. Det finns också en berömd hårnålskurva (kurva 10) och Wall of Champions-kurvan (kurva 14) som fick sitt smeknamn 1999 när Damon Hill, Michael Schumacher och Jacques Villeneuve kraschade där.

Kanadas Grand Prix 2022: Kan Hamilton vinna rekordmånga åtta gånger?

Det känns länge sedan F1-cirkusen senast stannade i Montreal. Faktum är att det är så länge sedan att Sebastian Vettel var på pole position och Lewis Hamilton vann! Kan någon av de två förarna nå upp till de nivåerna i helgen?

Tja, det var faktiskt i Kanada som Hamilton vann sitt första Formel 1-lopp 2007 – den första av 103 segrar. Han har vunnit sju gånger på banan – samma siffra som Michael Schumacher.

Om han skulle vinna i helgen skulle han bli den mest framgångsrika föraren på Circuit Gilles Villeneuve någonsin. Men trots att han slutade på fjärde plats i Azerbajdzjan senast – efter en heroisk upphämtning – verkar det osannolikt att det blir en åttonde vinst.

Och trots en hyfsad prestation av Vettel i Baku (där han slutade på sjätte plats) verkar det också mycket osannlikt att han skulle vinna eller ta pole den här helgen!

Kanadas Grand Prix 2022: Vilka är favoriterna?

Så vem är favorit i Kanada? Pole-favoriten är Leclerc igen. Han har varit otroligt bra i kvalen i år och säkrat sex av åtta pole position hittills den här säsongen. Hans körstil har jämförts med Gilles Villeneuve så det vore passande om monegasken kunde fixa pole igen.

Vettel gjorde det med den blixtsnabba tiden 1:10,240 senast och jag skulle bli förvånad om Leclerc kan slå den tiden i år på grund av att bilarna är olika utformade.

Varken Verstappen eller Leclerc har tagit pole position eller vunnit Kanadas Grand Prix tidigare och ingen av deras mindre tippade stallkamrater (Perez och Sainz) har tagit pole, så det verkar högst troligt att vi får se en debuterande pole-förare i helgen.

Skulle Leclerc kunna konvertera en pole position till en vinst i Kanada?

Av de 40 kanadensiska Grand Prix som körts på banan har bara 19 vunnits från pole position.

Sedan 2002 har endast sju olika förare tagit pole position. Sebastian Vettel har fem pole position, bland annat i de två senaste loppen på Circuit Gilles Villeneuve. Lewis Hamilton har sex varav den senaste kom 2017. Nico Rosberg var på pole position 2014, Fernando Alonso 2006, Jenson Button 2005 och innan dess tog Ralf Schumacher två medan Juan-Pablo Montoya knep pole för 20 år sedan.

Av de 40 kanadensiska Grand Prix som körts på banan har bara 19 vunnits från pole position – strax under 50 %. Det senaste loppet 2019 var dock det första sedan 2014 där pole-föraren inte vann loppet. Så även om Leclerc tar pole (vilket verkar troligt baserat på hans tidigare kvalform den här säsongen) kan det bli svårt att konvertera det till en vinst.

Kanadas Grand Prix 2022: En liten chans för Carlos Sainz?

Jag är övertygad om att Carlos Sainz snart kniper sin första formel 1-vinst. Han har haft dåligt självförtroende och otur hittills den här säsongen, men för mig är det bara en tidsfråga innan allt klickar för den spanska föraren. Kan det bli nu i helgen?

Ferrari har fler vinster än någon annan tillverkare i Kanada med 12 vinster på Circuit Gilles Villeneuve. Dessutom har de sju pole poisition och nio snabbaste varvtider. Om de kan lösa sina driftsäkerhetsproblem kan det här bli Sainz helg.

Blir Stroll eller Latifi hjälte inför hemmapubliken?

Både Lance Stroll och Nicholas Latifi är kanadensiska och glada över att deras Grand Prix kommer tillbaka.

Men det här kan bli det sista för Latifi eftersom det ryktas om att han kan vara på väg bort från Williams i slutet av året. Han har fortfarande inte tagit en enda poäng den här säsongen och är mer känd för sina spektakulära krascher och oförmåga att se blå flaggor än för sin förmåga att köra bil.

Stroll verkar inte vara på väg någonstans, till stor del på grund av hans fars stora investering i Aston Martin-stallet, men hans säsong har varit en besvikelse hittills. Han har bara tagit två poäng.

Det vore kul om båda förarna fick ett bra resultat framför sina hemmafans. Men jag tror inte att de kan störa topp 10 baserat på deras senaste form.

Redo för Kanadas Grand Prix? Skapa konto hos Pinnacle och höj spänningen ännu mer med Pinnacles fantastiska F1-odds på varje lopp.

Odds kan ändras

Oddsresurser: Bli en bättre spelare

Pinnacles avdelning Oddsresurser är en av nätets mest omfattande artikelsamlingar med spelråd från experter. Vi tillgodoser behoven hos både nybörjare och proffs – vårt mål är helt enkelt att öka våra spelares kunskaper.