Så spelar man på EM | Viktiga saker att tänka på när man spelar på EM
maj 5, 2021
maj 5, 2021

Så spelar man på EM

Vilka oddsmarknader har Pinnacle för EM 2020?

Viktiga saker att tänka på när man spelar på EM

Vilken statistik och vilka metoder kan man använda när man spelar på EM?

Hur betydelsefull är formkurvan?

Så spelar man på EM

I juni gör 24 europeiska landslag upp om titeln i EM 2020. Eftersom det går fyra år mellan varje upplaga av turneringen (i det här fallet fem) behöver man ta särskilda hänsyn när man tippar EM som inte gäller annan fotbollsbetting. Läs vidare för att få veta vad du behöver tänka på när du spelar på EM.

Vilka oddsmarknader har Pinnacle för EM 2020?

Pinnacle har dussintals oddsmarknader för EM 2020 både före och under turneringen. Däribland:

  • Matchmarknader: Du kan spela på varje match i turneringen med alternativ som till exempel 1X2 (moneyline), mål, totaler, handikapp och första halvlek.
  • Gruppmarknader: Spela på vilka lag som vinner och går vidare från de sex grupperna inklusive över/under ett visst antal poäng för varje lag.
  • Långtidsspel: Spela på vilket lag som tar guld, vem som blir skyttekung och mycket mer.

Lottningens betydelse när man spelar på EM

När du tippar vinnaren av turneringen behöver du utgå från mer än bara vilket lag som har bäst spelarmaterial. Grupplottningen kan få stora konsekvenser för ett lands chans att gå till final.

Genom att kontrollera ett lags potentiella väg till finalen kan du lättare se om det lönar sig att spela på det.

Frankrikes respektive Kroatiens väg till VM-finalen 2018 är ett bra exempel på det. Kroatien överraskade många när de gick till final efter att ha getts oddset 31,000 att ta guld före VM. Men i slutspelet fick de möta Danmark, Ryssland och England på vägen till finalen och enligt FIFA-världsrankningen var Danmark det femtonde bästa laget i turneringen, England det elfte och Ryssland det sämsta.

Frankrike å sin sida ställdes mot Argentina, Uruguay och Belgien. Argentina och Belgien var de fjärde respektive femte bästa lagen i turneringen medan Uruguay nyss slagit ut Portugal (det tredje bästa laget) i åttondelsfinalen. Efter omständigheterna skulle man faktiskt kunna hävda att det var mer överraskande att Frankrike gick till final än att Kroatien gjorde det.

Grupplottningen i EM 2020 kan få långtgående konsekvenser för flera av förhandsfavoriterna. Eftersom Frankrike, Tyskland och Portugal alla lottats in i grupp F riskerar ett av lagen att missa åttondelen. Vidare kommer tvåan i grupp F att få möta ettan i grupp D som väntas bli England. Det innebär att det kan bli respass för minst två av de åtta förhandsfavoriterna redan före kvartsfinalerna.

Du bör också ta hänsyn till spelschemat. Slutspelslottningen i EM 2020 innebär att vissa lag har femton dagar mellan åttondelsfinal och final medan andra bara har tolv. De som spelar åttondelsfinal den 29 juni är särskilt missgynnade – de får inte mer än tre dagar mellan sina slutspelsmatcher på vägen mot finalen.

Även om inget EM-lag kommer att spela fler än sju matcher visar detta att man behöver ta hänsyn till varje lags bredd och inte bara startelvan.

Genom att kontrollera ett lags potentiella väg till finalen kan du lättare bedöma lagets guldchanser och om det lönar sig att spela på det.

Hur betydelsefull är formkurvan när man spelar på EM?

Åsikterna går isär om hur mycket formkurvan påverkar ett landslags chanser i stora mästerskap men det finns ett par nyliga exempel som tyder på att den spelar roll. I upptakten till VM 2018 var Tyskland populärt på oddsmarknaden och fick det lägsta oddset av många spelbolag.

Ett lags formkurva kan skvallra om huruvida laget överskattas av oddsmarknaden.

På pappret var det inte förvånande. Tyskland var regerande mästare, tvåa på FIFA-världsrankningen och hade gått långt i flera av de senaste landslagsturneringarna. Men formkurvan inför VM 2018 var dålig och de hade bara vunnit en av sina sex senaste matcher (en träningsmatch mot Saudiarabien).

Det blev ingen optimal uppladdning inför att ta sig an Mexiko, Sverige och Sydkorea – en grupp som var en av de svåraste enligt Elo-världsrankningen. Mycket riktigt höll den dåliga formen i sig och de kom sist i grupp F.

I skrivande stund är England förhandsfavoriter inför EM enligt Pinnacles odds och befinner sig i en liknande situation. Gareth Southgates mannar var visserligen dominanta i kvalet och gjorde flest mål per match (4,63) men i Nations League vann de bara tre av sex matcher och blev mållösa tre gånger.

Huruvida formkurvan är oviktig eller talande för hur ett lag kommer att prestera får du bedöma själv, men den kan ge en fingervisning om vilka lag som eventuellt överskattas av oddsmarknaden.

Lita på ditt omdöme när du spelar på EM

Det kan vara lätt att dras med i all hets och uppståndelse kring stora mästerskap som EM och fatta förhastade eller illa underbyggda spelbeslut.

Var inte rädd att gå emot bettingvärldens åsikter och bedömningar.

Till exempel har Pinnacle-skribenten Dominic Cortis påpekat att Brasiliens odds att vinna VM 2014 motsvarade 18 % chans när gruppspelet avslutades men att samma siffra höjdes till 25 % vid avspark i åttondelen mot Chile.

Även om Brasilien vann grupp A utan att förlora en match hade de knappast gjort sig förtjänta av en så markant oddssänkning. Under hela gruppspelet var de okaraktäristiskt beroende av fasta situationer och såg ibland skakiga ut defensivt. Många menade att de hade svårt att hantera pressen att vinna VM på hemmaplan.

De stapplade sig igenom slutspelet utan att övertyga och åkte sedan på sin ökända förlust med 7–1 mot Tyskland – ett kvitto på att den tidigare oddssänkningen var omotiverad.

Oddsspelarna verkar ha lidit av förankringsbias och fäst för stor vikt vid mediebilden av Brasilien före turneringen. Om din bedömning av ett lags prestationsnivå i en turnering skiljer sig från oddsmarknadens finns det alltså ingen anledning att inte lita på ditt eget omdöme.

Statistik och metoder när man spelar på EM

Även om EM bara spelas vart fjärde år finns det vissa allmänna mätvärden som kan hjälpa dig att tippa turneringen.

Börja med att komma fram till vilken statistik och vilka mätvärden som du personligen tycker hjälper dig tippa EM.

Till exempel kan man dra intressanta slutsatser av statistiken för förväntade mål (xG) i kvalet till EM 2020. Av de 55 kvallagen hade Spanien högst xG per match (2,96) medan England bara hade det femtonde bästa xG-värdet (1,84) trots att de hade flest faktiska mål per match. Av de 24 lag som kvalificerade sig hade Slovakien det överlägset högsta antalet förväntade insläppta mål (xGA) på 1,73. Det innebär att målmarknaderna för grupp E (med både Slovakien och Spanien) är högintressanta.

Eftersom kvalet till EM 2020 skedde längre tillbaka i tiden än normalt kan statistiken och resultaten i Nations League 2020 också vara lärorika. Man kan bland annat se att de fyra grupp A-vinnarna Belgien, Frankrike, Italien och Spanien varit bäst på att besegra jämförbara lag på senare tid. Även här har Spanien högst xG.

Du kan också bygga bettingmodeller som till exempel Monte Carlo-simuleringar för att fastställa exakta sannolikheter utifrån de mätvärden som du personligen tycker är viktigast när du tippar EM.

Det kanske lättaste sättet att komma fram till en tydlig och konsekvent bettingmetod är att bestämma dig för vilka aspekter och mätvärden som du tror har störst potential att avgöra EM. Sedan kan du basera dina spelbeslut på vad som lär och inte lär hända.

Glöm inte att läsa våra inför-analyser av de sex grupperna i EM 2020: Grupp A, Grupp B, Grupp C, Grupp D, Grupp E, Grupp F.

Ser du fram emot EM 2020? På Pinnacle hittar du de bästa EM 2020-oddsen på alla matcher, grupper, vinnarmarknader och mycket mer.

Oddsresurser: Bli en bättre spelare

Pinnacles avdelning Oddsresurser är en av nätets mest omfattande artikelsamlingar med spelråd från experter. Vi tillgodoser behoven hos både nybörjare och proffs – vårt mål är helt enkelt att öka våra spelares kunskaper.