Framtidens betting | Hur ser framtiden ut?
jan 11, 2018
jan 11, 2018

Fundera på hur framtiden för betting ser ut

Bettingens historia

Hur ser framtiden ut?

Sätten som människor spelar på är i ständig förändring

Fundera på hur framtiden för betting ser ut

Redan för tusentals år sedan började man slå vad. Mycket har förändrats sedan dess, och mycket kan komma att förändras i framtiden. Varför är det viktigt att fundera på framtiden för betting? Läs vidare för att få reda på det.

De flesta spelare lever i nuet. Många tar hjälp av historiska data för att försöka förutse framtida resultat. Det är bra, men samtidigt begränsar det ofta spelarnas framförhållning.

Att vara medveten om bettingens historia och vad som lett fram till dagens läge är nog så intressant, men det ger dig inte nödvändigtvis en edge på oddsmarknaderna. Däremot kan det vara värdefullt att fundera på vad historien säger oss om vad som kan komma att ske i framtiden.

En av nycklarna till att hitta värde på en oddsmarknad är att utnyttja någonting som spelbolaget ännu inte tagit hänsyn till. Ju tidigare du kan utnyttja en sådan möjlighet, desto mer pengar kan du tjäna. Oavsett om det rör sig om ny teknik, att kapitalisera på nya marknader eller helt nya sporter finns det alltid möjlighet att hitta en edge.

Bettingens historia

Vadslagning har utvecklats avsevärt sedan de första tärningarna kastades i Kina cirka 2 300 f.Kr. Primitiva versioner av vadslagning på sport, som till exempel hästkapplöpning och gladiatorspel i antikens Rom, utvecklades snart till en mer organiserad bransch med särskilda vadförmedlare.

Dagens oddsspelare är mer noggranna än någonsin med vilka odds de spelar på, hur mycket de satsar och hur de kan slå spelbolagen.

Det som började med hästkapplöpning spred sig snart till andra sporter som till exempel fotboll och tennis. Istället för att hålla till vid själva idrottsarenorna började vadförmedlarna öppna särskilda spelbutiker, och när internet slog igenom tog de steget ut på nätet i slutet av 1900-talet.

Sedan Pinnacle grundades 1998 har otaliga spelbolag lanserats runt om i världen. Nu kan man spela på nästan vilken idrottstävling som helst på många olika nivåer och i flera format. 

Samtidigt som det praktiska tillvägagångssättet för att spela om pengar har förändrats betydligt har även sätten som folk spelar på förändrats. De som lyckas anpassa sig och upptäcka möjligheter före alla andra gynnas mest av den kontinuerliga utvecklingen.

Hur ser oddsvärlden ut just nu?

Branschen är proppfull av olika spelbolag, och oddsmarknaderna är fulla av spelare som tävlar mot varandra och försöker uppnå samma mål. Enligt principen om "massans vishet" är detta positivt för spelbolagen eftersom det försvårar för spelarna ännu mer.

Det har aldrig tidigare varit lika svårt att gå med vinst på sportodds över tid som idag. Det beror till stor del av det faktum att många spelbolag stänger ner ens konto eller begränsar det om man trots allt skulle lyckas. Dessutom har de flesta spelbolag marginaler på över 6–7 %, och det innebär att spelarna måste jobba ännu hårdare för att hitta spelmöjligheter med positiva väntevärden.

I stället för att fortsätta utveckla kvaliteten på sitt oddsutbud föredrar de flesta spelbolag att rikta blicken mot något annat. Den ökade vikten av att sticka ut från mängden har lett till att många spelbolag lägger stora pengar på marknadsföring, "gratisspel", erbjudanden eller onödiga funktioner i hopp om att värva nya kunder.

Dessa typer av spelbolag är helt inriktade på att locka till sig oskickliga spelare och stänger av alla som de anser vara skickliga, men faktum är att kunderna har börjat genomskåda detta. Under de senaste åren har spelarna blivit mer och mer kunniga om tjänsterna som erbjuds i spelbranschen.

Dagens oddsspelare är mer noggranna än någonsin med vilka odds de spelar på, hur mycket de satsar och hur de kan slå spelbolagen. Det finns massor av tillgängliga data som kan hjälpa spelarna att fatta bättre spelbeslut, och det finns flera resurser som kan lära dem om vadslagning och vad som krävs för att kunna lyckas på lång sikt.

Hur ser framtiden ut?

Poängen med den här artikeln är inte att försöka förutspå exakt vad som kommer att hända i framtiden eller hur det kan utnyttjas för att få en edge över spelbolagen. Istället är tanken att uppmuntra folk att fundera över hur saker och ting kan komma att förändras och undvika att ligga steget efter. Om det istället är spelbolaget som tvingas ligga steget efter kan spelarna utnyttja det.

Att ta hjälp av data när man spelar på sportodds är inget nytt. Faktum är att de flesta spelare numera gör det (även om en del kanske inte tänker på det). Det kan vara så enkelt som att granska två fotbollslags inbördes statistik innan man 1X2-spelar, eller att titta på lagens genomsnittliga antal mål per match innan man spelar på hur många mål det kommer att bli i nästa match. Det som håller på att ändras är mängden tillgängliga data och framför allt kvaliteten. 

När du väl har samlat in data och identifierat en potentiell edge gäller det att modellera och testa dessa data noggrant för att maximera lönsamheten.

Ett bra exempel på att tänka framåt för att hitta en edge är att ta hänsyn till vädret. Numera vet vi att vädret är en viktig faktor när man spelar på odds för baseboll (liksom många andra sporter), men de som var först med att kvantifiera denna insikt, samla in data om den och spela därefter var de som verkligen lyckades kapitalisera på den. Efter ett tag (när fler och fler insett dess betydelse) korrigerades oddsen för detta, och därför är vädret inte längre en faktor som kan utnyttjas.

Ett senare exempel som har följt samma mönster är förväntade mål i fotboll. Detta mätvärde var tidigare begränsat till den fotbollsanalytiska communityn som ett sätt att mäta olika lags prestationsnivåer. Efter en enkel förändring av hur detta mätvärde analyserades och implementerades kunde det användas av oddsspelare för att identifiera lukrativa spelmöjligheter på olika fotbollsligor. Föga förvånande varade det inte särskilt länge, och numera tar alla spelbolag hänsyn till förväntade mål.

Som oddsspelare bör man inte tänka kortsiktigt. Istället för att försöka hitta en edge på helgens Premier League-matcher bör du kanske fundera på vilken framtida förändring som skulle kunna ge dig en edge – vad kan bli nästa motsvarighet till förväntade mål? Ibland kan en sådan edge inte härledas från en enskild faktor utan en kombination av en mängd små faktorer.

Oavsett om det rör sig om biometri, spårningsdata eller någon annan ny form av dataanalys är det alltid klokt att börja med att fråga dig hur den kan förbättra din förmåga att tänka probabilistiskt kring sport. Det finns gott om gratis data på nätet som du kan börja experimentera med – till exempel prestationsdata från Stats Bomb eller ett R-paket från Pinnacle. Du kan också betala för större datamängder.

När du väl har samlat in data och identifierat en potentiell edge gäller det att modellera och testa dessa data noggrant för att maximera lönsamheten. När man vunnit på odds är det frestande att anta att det beror på ens egen skicklighet och förmåga att hitta en edge, men om det rör sig om kortsiktiga resultat kan det mycket väl bero på ren tur

Sätten som människor spelar på är i ständig förändring

Den här artikeln kretsar kring den tankeprocess som kan hjälpa dig nå långsiktig spelframgång, men det är också viktigt att fundera på hur själva sättet som man satsar pengar på kan komma att förändras.

Utöver ny lagstiftning som förändrar vilka länder som det är tillåtet att spela från (USA är ett uppenbart exempel) finns det även flera relativt nya trender som håller på att förändra spelupplevelsen och till och med vilka valutor man spelar med.

Kryptovalutor har exploderat under 2018 – så pass mycket att vissa spelbolag numera bara befattar sig med dem (till exempel bitcoin). Detta är ännu ett exempel på hur plötsligt saker och ting kan förändras. Om ditt mål är att tjäna pengar på vadslagning är det viktigt att fundera på vad som kan hända i framtiden.

Oddsresurser: Bli en bättre spelare

Pinnacles avdelning Oddsresurser är en av nätets mest omfattande artikelsamlingar med spelråd från experter. Vi tillgodoser behoven hos både nybörjare och proffs – vårt mål är helt enkelt att öka våra spelares kunskaper.