Att spela på sportodds | Så fungerar spel på sport
nov 20, 2020
nov 20, 2020

Att spela på sportodds – så fungerar det

Vad innebär det att spela på sportodds?

Beräkning av odds och avkastningar

Vilka olika typer av spel finns det?

Så spelar man på sportodds

Att spela på sportodds – så fungerar det

Vad innebär det att spela på sportodds? Hur beräknas odds och avkastningar? Hur fungerar spelbolag? Läs vidare för att få reda på allt en nybörjare bör känna till om att spela på sportodds.

Vad innebär det att spela på sportodds?

Att spela på sportodds handlar om att satsa pengar på utfallet av ett sportevenemang som till exempel en match. Om du tror att du kan förutse resultatet av en match kan du satsa pengar på det – och vinna pengar om du har rätt.

Vad är sportodds?

Enkelt uttryckt är odds en spegling av sannolikheter. Odds på till exempel 2,00 (eller 1/1 i fraktionellt format) ger vid handen att utfallet i fråga har 50 % sannolikhet att inträffa.

Odds

Odds är en spegling av den uppfattade sannolikheten för att ett visst utfall ska inträffa. Oddsen är själva kärnan i sportvadslagning.

Exempel på sportodds

Här kommer ett exempel på en fiktiv match mellan lag A och lag B:

Exempel på sportodds

Lag

Odds

Implicit sannolikhet

Lag A

2,3

38,5 %

Lag B

1,5

66,7 %

Om du satsar 1 enhet på lag A och det laget vinner matchen får du tillbaka 2,3 enheter.

Om du satsar 1 enhet på lag B och det laget vinner matchen får du tillbaka 1,5 enheter.

Som du kanske märker uppgår de sammanlagda sannolikheterna till över 100 %. Det beror på spelbolagets marginal, som förklaras närmare lite längre ner.

Lär dig hur man konverterar odds till sannolikhet.

Hur man beräknar avkastningar med olika oddsformat

Det finns tre huvudsakliga oddsformat som du säkert känner igen.

Decimalodds är kanske det allra enklaste formatet eftersom det visar den potentiella avkastningen för varje satsad enhet. Med decimalodds på till exempel 3,24 vet du att för varje satsad enhet får du 3,24 enheter tillbaka om ditt spel vinner.

Fraktionella odds är lite mer komplicerade. De visar samma information som decimalodds men på ett annat sätt. Siffran till vänster om snedstrecket är den vinst som du kan få om du satsar så många enheter som siffran till höger om snedstrecket visar. Själva insatsen betalas också tillbaka till dig.

Decimalodds på 3,24 motsvarar fraktionella odds på 9/4. Med andra ord: för att kunna vinna nio enheter måste du satsa fyra enheter.

Amerikanska odds är populära i vissa länder. De återger också samma information som decimalodds men på ett lite annorlunda sätt.

När du använder amerikanska odds anges avkastningen i förhållande till ett bastal på 100 enheter. Ett minustecken betyder att du behöver satsa det beloppet för att kunna vinna 100 enheter, och ett plustecken motsvarar det belopp du kan vinna per 100 satsade enheter.

Decimaloddset 3,24 motsvarar +224 med amerikanska odds.

Blir du förvirrad av de olika oddsformaten? Hjälp finns att få. Med Pinnacles användbara oddskonverterare kan du enkelt konvertera vilka odds som helst till ditt favoritformat. Som Pinnacle-kund kan du även ändra dina oddspreferenser.

Vilka olika typer av spel finns det?

Handikappspel (ibland även kallade raka spel eller spridningsspel) är ett spel på utfallet av en match efter att ett antal mål eller poäng dragits av eller lagts till för ett visst lag.

Läs: Handikappodds för olika sporter

Totalspel: ett spel på hur många poäng eller mål en match kommer att innehålla. Du kan spela ”över” den angivna siffran om du tror att fler mål än så kommer att göras, eller ”under” om du tror att färre mål än så kommer att göras.

Moneyline-spel: ett spel på att ett lag ska vinna matchen.

Kombospel: dessa kallas ibland för parlay eller ackumulator och går ut på att kombinera minst två val på en och samma spelkupong. Nackdelen är att alla spel måste vinna för att spelkupongen ska ge utdelning, men fördelen är att avkastningen blir högre.

Multispel

En kombination av flera sammanlänkade spel som kan leda till högre utdelning.

Teaser-spel: En alternativ typ av kombospel där poängspridningarna snedvrids i din favör i utbyte mot lägre odds.

Vinnarodds: Ett spel på vilket lag eller vilken spelare som kommer att vinna en hel tävling.

Duellspel: Ett spel på vilken av två deltagare som kommer att prestera bättre än den andra. Den här typen av spel är vanligast för tävlingar med stora startfält som till exempel golfturneringar.

Så spelar du på sportodds

Att spela är enkelt. Lägg bara till ett val på din spelkupong och välj hur mycket du vill satsa så kommer din potentiella avkastning att visas automatiskt på spelkupongen. Om du vill bygga ett kombospel lägger du helt enkelt till fler val på spelkupongen.

Hur tjänar spelbolagen pengar?

I grund och botten tjänar spelbolagen pengar genom att agera mellanhand mellan två spelande parter. Spelbolaget gör sin vinst genom att bygga in marginaler i sina odds.

Om två utfall har exakt lika stor sannolikhet att inträffa kan ett spelbolag till exempel sätta oddset för båda utfallen till 1,91 (vilket i normala fall skulle motsvara en sannolikhet på 52,4 %). Det ger spelbolaget en marginal på 4,8 %. Om spelarna satsar lika mycket pengar på båda utfallen inkasserar spelbolaget alltså 4,8 % av alla satsade pengar.

En mer djupgående analys finns att läsa i artikeln Så fungerar spelbolag.

Vad är positivt väntevärde?

Spelbolagens marginaler gör det svårt för spelare att gå med vinst i det långa loppet eftersom spelbolagen i praktiken tar ut pengar från oddsmarknaden. För att kunna gå med vinst måste därför spelarna vara medvetna om konceptet väntevärde och vilka spel som har positivt väntevärde.

Låt oss ta ett exempel med slantsingling. Säg att spelbolaget erbjuder odds på 2,2 för klave. Det motsvarar en implicit sannolikhet på 45,5 % trots att vi vet att utfallet i verkligheten har 50 % chans att inträffa. Det representerar positivt väntevärde.

En mer ingående genomgång av väntevärde finns att läsa i artikeln Vad är positivt väntevärde?

Vad är risksäkring?

Att risksäkra ett spel går ut på att säkerställa en garanterad vinst genom att utnyttja nya omständigheter som lett till ändrade odds i spelarens favör. Det kan bidra till minskad varians.

Läs Pinnacles artikel om risksäkring

Vad är arbitrage?

Arbitrage går ut på att spela på båda sidor av samma oddsmarknad för att garanterat gå med vinst.

Med Pinnacles arbitrage-kalkylator kan du identifiera arbitrage-möjligheter.

Läs mer i artikeln Så fungerar arbitrage.

Varför är det så viktigt att spela med de bästa oddsen?

När man spelar med sämre odds än optimalt går man miste om potentiell avkastning. Det är viktigt att alltid söka efter det bästa oddset för just det spel man vill spela på, eftersom små oddsskillnader kan få stora konsekvenser i det långa loppet.

För stora fotbollsmarknader som till exempel Premier League kan Pinnacles marginaler vara så låga som 2 %. Det ska jämföras med branschsnittet på 6 %. Eftersom marginalerna är lägre kan spelarna maximera sina väntevärden.

Vad är insatsmetoder?

Även om du regelbundet lyckas hitta positivt väntevärde räcker det inte långt utan en insatsstrategi. Utan god bankrullehantering med lagom stora insatsbelopp löper till och med framgångsrika spelare risk att gå bankrutt.

Kan det vara lönsamt att spela på sportodds?

Ja. Det finns lönsamma spelare, inte minst hedgefondförvaltare för sportodds.

Men det är inte lätt. Samtidigt är det en del av charmen med att spela på sportodds. Det är svårt att hitta värde bland oddsen, men när man väl lyckas kan man ge sig själv en klapp på axeln.

Läs: Vet du hur svårt betting är?

Vilken är den bästa strategin för att spela på sportodds?

Svaret på den frågan är att det inte finns något tveklöst bäst sätt att spela på. Om det verkligen fanns en strategi som var ”bäst” skulle den snabbt bli olönsam eftersom marknaden skulle korrigera för den.

Det är inte säkert att det som fungerar bäst för en viss spelare fungerar bäst för en annan. Hedgefonder för sportodds har tillräckligt med resurser för att kunna kapitalisera på flera små fördelar på en rad olika oddsmarknader. Som spelare kan det vara extra kul att rikta in sig på nischade sporter eller ligor där man kan utnyttja sina kunskaper maximalt.

Oavsett spelstrategi är det mycket viktigt att vara medveten om konceptet väntevärde och hålla sig till en lämplig insatsmetod.

Är speltips tillförlitliga?

Oftast bör man vara skeptisk mot speltips från så kallade rekare, särskilt från rekare som inte lägger upp egen vinst-/förluststatistik som verifierats av tredje part.

För om någon verkligen hade förmågan att ge konsekvent lönsamma tips, varför skulle den personen då dela med sig av den informationen istället för att bara tjäna pengar på den själv?

Att utvärdera trovärdigheten av en rekares spelhistorik

Vad bör du känna till om gratisspel?

Gratisspel kan verka lockande, men det är viktigt att komma ihåg att spelbolagen inte erbjuder dem av generösa skäl. Många spelbolag använder gratisspel för att locka nya kunder som ofta nöjer sig med sämre odds av bekvämlighetsskäl. Men om man nöjer sig med sämre odds går man miste om pengar.

Vad bör du känna till om gratisspel?

Vanliga misstag

Till och med erfarna spelare är ofta inte tillräckligt medvetna om till exempel väntevärde, biaser och dåliga spelbolagsurval. Läs mer om hur du kan undvika de vanligaste misstagen.

Brukar spelbolag begränsa eller stänga av kunder?

Det är vanligt att spelbolag begränsar eller stänger av vinnande kunder. Därför är det omöjligt att gå med vinst på lång sikt hos sådana spelbolag.

Pinnacle däremot har en unik policy om att välkomna vinnare. Den säkerställer att du alltid kan utnyttja de fördelar du hittar maximalt utan att behöva oroa dig för att ditt konto ska påverkas.

Vilket spelbolag har de bästa oddsen?

Pinnacle har av oberoende granskare rankats som nummer ett för avkastningar, mest konkurrenskraftiga marginaler och bäst värde för kunderna. Genom att spela med de bästa oddsen får du ut maximalt av ditt spelande.

Oddsresurser: Bli en bättre spelare

Pinnacles avdelning Oddsresurser är en av nätets mest omfattande artikelsamlingar med spelråd från experter. Vi tillgodoser behoven hos både nybörjare och proffs – vårt mål är helt enkelt att öka våra spelares kunskaper.