MLB-data | Hur påverkas MLB av medvetna underprestationer?
aug 8, 2018
aug 8, 2018

Grundläggande data räcker inte när man spelar på MLB-odds

Saker och ting kan förändras snabbt i baseboll

MLB är unikt ur bettingsynvikel

Beakta alltid matchens betydelse innan du spelar

MLB-spelschemat kan påverka din analys

Grundläggande data räcker inte när man spelar på MLB-odds

Mängden tillgängliga data är större för MLB än någon annan sport. Dessa data kan visserligen vara till stor nytta för dig som spelare, men bara vid korrekt användning. Misstolkning av data kan ofta leda till spelmisstag. Hur påverkar MLB-spelschemat statistiken och resultaten? Läs vidare för att få reda på det.

Saker och ting kan förändras snabbt i baseboll

Basebollsäsongen 2018 har framför allt kännetecknats av obalans. Under de fyra senaste säsongerna nådde bara fyra lag 100 vinster och bara ett lag drabbades av 100 förluster, men i år är dessa sammanlagda siffror redan på god väg att tangeras (och överträffas).

Statistik från grundserierna 2014–2017

Statistik från grundserierna 2014–2017

År

Lag med flest vinster

Statistik

Lag med flest förluster

Statistik

2014

LA Angels

98-64

Diamondbacks

64-98

2015

Cardinals

100-62

Phillies

63-99

2016

Cubs

103-58

Twins

59-103

2017

Dodgers

104-58

Tigers/Giants

64-98

Aktuell och förväntad statistik för grundserien 2018

Aktuell och förväntad statistik för grundserien 2018

Lag

Statistik

Förväntad statistik

Lag

Statistik

Förväntad statistik

Boston Red Sox

90-39

109-53

Miami Marlins

51-78

64-98

New York Yankees

79-47

101-61

Chicago White Sox

48-79

63-99

Houston Astros

74-49

99-63

Kansas City Royals

38-90

50-110

Oakland A’s

76-52

94-68

Baltimore Orioles

37-90

51-111

Tänk på att de här siffrorna till största delen kommer från före värvningsfönstret, då de bra lagen blev ännu bättre och de dåliga blev ännu sämre.

MLB är unikt ur bettingsynvikel

Förutom den stora mängden allmänt tillgängliga data (som bl.a. oddsspelare kan ha god nytta av) är MLB unikt eftersom sporten är i ständig utveckling. Under årens lopp har det gjorts otaliga ändringar av hur lagen styrs och hur sporten spelas, vilket gör baseboll intressant och oförutsägbart.

De senaste åren har det funnits incitament för MLB-lag att medvetet underprestera under en period i hopp om att det kommer att ge dem bättre förutsättningar att lyckas senare. Draften (som är vanlig i de flesta amerikanska sporter) bidrar till detta genom att låta laget som hamnade sist få välja spelare först, och MLB har dessutom implementerat ett draftsystem som belönar dåligt placerade lag med ett större värvningsurval. Kort sagt ges lagen som presterar sämst större resurser och mindre begränsningar.

Chicago Cubs och Houston Astros är två aktuella exempel på hur detta i slutändan kan löna sig. Att båda lagen lyckades vinna World Series trots att de presterade dåligt åren dessförinnan är ett bevis på de fördelar som systemet ger. Övriga lag la snabbt märke till detta och började apa efter.

När Houstons dåliga resultat under 2011 resulterade i att de fick välja först i draften 2012 valde de Carlos Correa framför det förmodade förstavalet Byron Buxton och värvade Correa för mindre pengar än väntat. Förmodligen rörde det sig om en på förhand överenskommen affär. Pengarna som blev över använde Houston till att värva Lance McCullers för mer än väntat. Andra klubbar började ta efter detta utnyttjande av systemet och fick plötsligt ännu större incitament att medvetet underprestera.

Beakta alltid matchens betydelse innan du spelar

Billy Beanes framgångar med Oakland Athletics tack vare en unik databetonad strategi (utformad efter Bill James koncept "sabermetrics") blev startskottet på en storskalig tillströmning av analytiskt sinnade chefer till MLB-lagens kontor. Kvantitativ analys i kombination med medvetna underprestationer har lett till en "allt eller inget"-mentalitet bland lagen. Det är bara slutspel som gäller – annars bryr man sig inte.

Under årens lopp har det gjorts otaliga ändringar av hur lagen styrs och hur sporten spelas, vilket gör baseboll intressant och oförutsägbart.

Det innebär att du inte enbart behöver ta hänsyn till prestationsdata och motståndarnas styrka när du bestämmer dig för vilka matcher du vill spela på. Du bör också ta hänsyn till vad matchens resultat faktiskt betyder för de inblandade lagen.

Att professionell sport kan innehålla matcher där lagen inte ger allt för att vinna kan förefalla anmärkningsvärt, men det är faktiskt ingen ny företeelse. Redan i fotbolls-VM 1982 utspelades "skandalen i Gijón" – en minst sagt loj gruppspelsmatch mellan Västtyskland och Österrike som ledde till att båda lagen gick vidare. Och för några år sedan skapade Philadelphia 76ers rubriker med citatet "trust the process". Det betyder inte nödvändigtvis att lagen avsiktligt förlorar, men de kan ha olika stor motivation att vinna vissa matcher jämfört med andra. 

Baseboll är en sport med många rotationer. Varje MLB-lag består av totalt 40 spelare varav 25 väljs ut till den aktiva spelartruppen. På oddsmarknader visas startkastaren ofta bredvid oddsen för matchen i fråga. Det är ett tecken på hur avgörande en enda spelare kan vara för en match (även om vissa hävdar att det inte längre är lika viktigt).

Om matchen som du funderar på att spela på inte betyder särskilt mycket för ett av lagen är det troligt att detta kommer att återspeglas i laguppställningen. Om du spelar utan att ta en noggrann titt på varje lags laguppställning kan det stå dig dyrt.

MLB-spelschemat kan påverka din analys

Innan du spelar på en match bör du förutom att granska själva matchens betydelse även granska de deltagande lagen i detalj. Naturligtvis är alla Major League Baseball-spelare duktiga, men det finns trots allt ett brett skicklighetsspann mellan de sämre och de bättre spelarna (och i förlängningen laguppställningarna).

Olika offensiva konstellationer ger olika resultat, och det innebär att resultaten mot olika offensiver betyder olika saker. Enkelt uttryckt: om kastare X släpper till fem runs mot ett Red Sox-lag som i genomsnitt presterat 5,41 runs per match, medan kastare Y släpper till fem runs mot ett Royals-lag som i genomsnitt presterat 3,68 runs per match, har kastare X naturligtvis stått för en bättre prestation trots att resultatsiffrorna tekniskt sett är identiska. 

Det räcker naturligtvis inte med att enbart förlita sig på antalet runs per match när man bedömer ett lag. Ett antal övriga faktorer måste också beaktas när man bedömer den offensiva kapaciteten hos ett lag (och därmed även startkastaren som har mött dem). 

Om du spelar utan att ta en noggrann titt på varje lags laguppställning kan det stå dig dyrt.

Toronto har en medelrankad MLB-offensiv. Vid en titt på Fangraphs OFF-rankning (ett sammanställt mått på offensiv styrka) ligger de 38,7 runs under genomsnittet. Under den föregående 30-dagarsperioden från mitten av augusti rankades Jays på 18:e plats. De 14 sista dagarna rankades de på 20:e plats och de 7 sista dagarna på 21:a plats. Statistiskt sett är färskare resultat alltid mer relevanta. Om du tittar på ett lags prestationsnivå under den senaste veckan ger det en mer rättvis bild än om du till exempel hade tittat på lagets prestationsnivå under säsongens allra första vecka. 

Kastarnas höger- respektive vänsterhänthet är ytterligare en faktor som inte bör förbises. Vissa lag är bättre på att växla sida när de kastar. Till exempel är Jays bara rankade som nummer 18 för de statistiska värdena wRC+ och wOBA mot vänsterhänta, men är rankade som nummer 9 mot högerhänta. Detta är ett bra exempel på hur startkastarens vänster- eller högerhänthet är väl värd att titta närmare på innan du spelar.

Hemmafördelen gör sig påmind i de allra flesta sporter (vissa mer än andra) och baseboll är inget undantag. Toronto ligger på 10:e plats för wOBA och 13:e plats för wRC+ på hemmaplan, medan motsvarande siffror på bortaplan är 13 respektive 12. Vissa lag som till exempel Rockies (med en arena som är mer lämpad för slagmän) och Padres (med en arena mer lämpad för kastare) har bredare intervall.

En annan viktig faktor är huruvida matchen spelas på dagtid eller kvällstid. Blue Jays har en sOPS+ (dag-/kvällsfördelning av OPS i förhållande till ligan, med 100 som medelvärde) på 97/109 för kvällstid respektive dagtid. Det här är naturligtvis långt ifrån en djupgående analys men är ändå ett bra exempel på hur du kan ha nytta av att gräva lite djupare i tillgängliga data innan du spelar.

Oddsresurser: Bli en bättre spelare

Pinnacles avdelning Oddsresurser är en av nätets mest omfattande artikelsamlingar med spelråd från experter. Vi tillgodoser behoven hos både nybörjare och proffs – vårt mål är helt enkelt att öka våra spelares kunskaper.