Att spela på baseboll | 3 KOSTNADSFRIA verktyg du behöver
mar 10, 2017
mar 10, 2017

3 KOSTNADSFRIA verktyg som MLB-spelare behöver

Var finns den bästa MLB-statistiken?

Vad är StatCast?

Den bästa källan till information om kastare

3 KOSTNADSFRIA verktyg som MLB-spelare behöver
Baseboll är troligen världens mest analyserade sport i fråga om datainsamling. Därför är oddsen svåra att slå om man inte använder sig av djuplodande analytiska verktyg. Vilka är de tre bästa gratisverktygen för att skaffa sig en fördel när man spelar på baseboll? Vi har tagit reda på det. Här är resultaten.

MLB-analys kan vara förvirrande. Att inse att WAR är överlägset gammal statistik är en sak, men det är desto krångligare att förstå hur WAR framställs och hur man tillämpar det på MLB-odds. Här är de tre bästa verktygen som kan hjälpa dig få en fördel när du spelar på baseboll. 

Nummer 1: FanGraphs

FanGraphs är det senaste steget i basebollens utveckling. Det introducerades av Bill James och SABR och utvecklades vidare av Tom Tango och medförfattarna till boken The Book. Webbplatsen levererar dussintals artiklar per dag som granskar relevanta nyheter på ett analytiskt tillvägagångssätt. Författarna utvecklar ny banbrytande statistik och matchande strategier mitt framför läsarnas ögon.

FanGraphs hjälper dig som spelare på två sätt. Dels fungerar det som en fantastisk databas där varje spelarsäsong är uppdelad i dussintals olika kategorier och sporters beståndsdelar dissekeras ner i minsta detalj.

Vill du ta reda på hur en viss spelare brukar prestera mot vänsterhänta kastare? I dagsmatcher? Den senaste veckan, månaden eller under hela karriären? All denna information är lättillgänglig och välorganiserad. Om du granskar statistiken länge nog får du snart en bra bild över vilken sorts resultat du kan förvänta dig i varje match. Och det är bara början.

En ännu viktigare fördel FanGraphs ger dig är en ryggmärgsförmåga att på ett naturligt sätt inhämta relevant information. Att ta till sig basebollens statistiska utveckling påminner om att lära sig ett nytt språk – ju mer man läser desto bättre behärskar man det.

Genom att läsa den här webbplatsen en gång om dagen i en månad kan du börja få en uppfattning om hur allt hänger ihop. Fortsätt läsa varje dag så kommer du att bli mer kunnig om baseboll än de flesta. Många kan spela, men de förstår inte vad det är som egentligen leder till segrar. Eftersom ditt spelande förlitar sig på kunskap blir FanGraphs ovärderligt för dig.

Nummer 2: BaseballSavant

Trots att FanGraphs hjälper dig att utveckla ditt kunnande kan det inte göra allt. Framför allt innehåller FanGraphs inte StatCast-data. Om du vill utnyttja basebollens NÄSTA evolutionära analysvåg behöver du alltså andra källor. Det är där BaseballSavant kommer in i bilden.

Genom att jämföra och kontrastera en kastares framgångar med motståndarlagets slagmäns misslyckanden kan du bättre förutspå hur väl de slagmännen kommer att lyckas i en viss match.

Enligt MLB.com är “StatCast en toppmodern spårningsteknik som gör det möjligt att samla in och sammanställa aspekter av baseboll som tidigare varit omätbara. StatCast samlar in sina data med hjälp av radarutrustning kombinerat med en uppsättning högupplösta optiska kameror som installerats i samtliga 30 MLB-arenor”.

Kort sagt ger StatCast information om hur hårt och vid vilken vinkel en boll träffas, hur snabbt utespelarna springer, hur direkta deras rutter är plus en massa annan information som är oerhört användbar för att bedöma hur effektiv en viss spelare verkligen är. Att veta att Mike Trout gjort 29 home runs under 2016 är en sak, men det är en helt annan sak att veta hur ofta han träffar bollar på ett sätt som skulle kunna leda till home runs. Skillnaden är att den sistnämnda informationen är mer användbar när man ska hitta bra odds.

Statistiken som Savant erbjuder är extra viktig om man känner till startkastarna i en viss match. Om du söker på en spelare får du omedelbart se data som till exempel genomsnittlig sluthastighet, zonfördelning, tillslagsvinkel, kastarstatistik och mycket mer.

Genom att jämföra och kontrastera en kastares framgångar med motståndarlagets slagmäns misslyckanden kan du bättre förutspå hur väl de slagmännen kommer att lyckas i en viss match. Allt detta är oerhört värdefull information som vem som helst kan ta del av. De allra skickligaste spelarna gör det redan, men många gör det inte. Genom att kunna mer än dem kan du få en avgörande fördel på stora marknader av den typ som Pinnacle erbjuder.

Nummer 3: Brooksbaseball

Någonting ännu mer extremt än StatCast-exemplet i BaseballSavant-avdelningen är Brooksbaseball – det är en riktig kastarbibel. Den berättar allt om en kastare med hjälp av PITCHFX-data så att du får en oerhört tydlig bild över hur en viss kastare presterat i början av sin karriär.

Genom att klicka på en spelares namn dyker allmän information om kastaren upp plus en grundläggande beskrivning av hans tidigare kast understött av mängder av data. – “Clayton Kershaw gjorde 28 439 kast som spårades av PITCHf/x-systemet mellan 2007 och 2016 inklusive kast under MLB:s grundserie, slutspel och under vårträningen. Under 2016 förlitade han sig främst på sin Fourseam Fastball (94 mph) och Slider (89 mph). Ibland använde han även en Curve (74 mph). Mer sällan kastade han en Change (89 mph) och Slow Curve (47 mph)”.

Samtliga Kershaws 28 439 kast spårades och sammanställdes inklusive information om hastighet och rörelse (både horisontellt och vertikalt), släppunkt etc.

Den viktigaste lärdomen av detta är att du själv har ansvar för att hålla dina kunskaper aktuella och kunna mer än andra som spelar på baseboll. Alla nödvändiga data finns tillgängliga men många använder dem inte. Det ger skickliga spelare möjlighet att hitta fördelaktiga odds på en sport som länge ansetts vara löst. Med hjälp av dessa tre webbplatser kan du lära dig tillämpa deras resurser på ditt spelande. Det kommer du att vara tacksam för i framtiden.

Oddsresurser: Bli en bättre spelare

Pinnacles avdelning Oddsresurser är en av nätets mest omfattande artikelsamlingar med spelråd från experter. Vi tillgodoser behoven hos både nybörjare och proffs – vårt mål är helt enkelt att öka våra spelares kunskaper.