Spelstrategi för första halvan i baseboll | Baseboll
maj 9, 2017
maj 9, 2017

Spelstrategi för första halvan i baseboll

Förstora din fördel när du spelar på baseboll

Vilken är den viktigaste faktorn att beakta när du spelar på MLB?

Så får du alltid de bästa baseboll-oddsen

Spelstrategi för första halvan i baseboll

Credit: Getty Images

Den stora fördelen med att utveckla en basebollstrategi för de fem första inningarna, med andra ord den första halvan, är att du bara behöver förlita dig på de två startkastarna. Det innebär att du tryggt kan bortse från andra mer slumpmässiga faktorer som till exempel avbytarbänkarna.

Om du vill lära dig hur man spelar på baseboll innan du går vidare med spelstrategier för baseboll kan du läsa artikeln Den ultimata guiden till att spela på baseboll.

Förstora din fördel

När du använder dig av en spelstrategi för baseboll som riktar in sig på de fem första inningarna kan din fördel bli större än om du hade varit tvungen att ta hänsyn till hela matchen. Det beror på att situationen som du har en fördel i förstärks. Om oddset är felaktigt är det troligt att de senare inningarna minimerar det felet, förutsatt att felet inte härrör från avbytarbänken.

I den andra halvan finns det dessutom slumpmässiga variabler som kan stå dig dyrt. Jämna matcher och utklassningar skiljer sig åt markant ju senare matchen lider. Vindförhållanden kan ändras och det kan ske byten och double switches. Tidigt i matchen är förutsättningarna kända – du vet vilka spelare som möts och behöver inte oroa dig för att senare händelser i matchen ska störa ditt spelande.

Detta gäller även för andra sporter. Om du vet att ett lag ofta brukar dominera i början av sina matcher (särskilt i basket och amerikansk fotboll) kan du ofta skaffa dig en långt större fördel genom att spela på den första halvan eller första perioden av matchen innan lagen börjat anpassa sig till matchens karaktär och slumpen får ökad betydelse.

Sekundära oddsmarknader

Den andra fördelen kommer genom att rikta in sig på sekundära oddsmarknader snarare än huvudoddsen. Samma sak här – du behöver bara fokusera på oddsen för första halvan och granska just dem.

De bästa spelmöjligheterna för första halvan kommer när en ovanligt skicklig kastare börjar med en svag avbytarbänk eller vice versa.

Faktum är att du förmodligen lägger ner mycket större tankekraft på den typen av odds än spelbolaget gjorde. Spelbolagen tillämpar nämligen en formel och hoppas helt enkelt att oddsen blir nära nog, men de har inte råd med för stora avvikelser.

Detta gör det möjligt för dig att identifiera när oddsen för första halvan inte följer oddsen för hela matchen som väntat. Till skillnad från runlines råder det knappast några tvivel om att sådana skillnader existerar. Den okända faktorn är vilka odds som är viktiga och hur mycket vart och ett av dem är värt.

Startkastare mot avbytarbänken

Den viktigaste faktorn att ta hänsyn till är hur bra startkastaren är jämfört med avbytarbänken. Om avbytarbänken har hög nivå har du bara nytta av det i den andra halvan, medan en skicklig startkastare främst är till nytta i första halvan.

När du ser att en synnerligen skicklig kastare startar med en svag avbytarbänk eller vice versa är läget rätt för att överväga att använda dig av en spelstrategi för första halvan. Genom att känna till hur man bäst kompenserar för detta kan en disciplinerad spelare dra fördel åt båda hållen. Man kan spela på till synes rättvisa odds när man har fördel och kan kamma hem höga väntevärden när oddsen har rört sig för långt.

För att kunna göra detta behöver du naturligtvis först veta hur oddsen för den första halvan bör se ut i vanliga fall. Med fem inningar i stället för nio minskas fördelen för det bättre laget. I utbyte får det bättre laget fördelen av att använda sin (vanligtvis skickligare) startkastare samt den ringa matematiska fördel som uppstår vid oavgjort.

Nettoresultatet är att matchfavoriterna brukar vara aningen mindre favoriter för de fem första inningarna än för hela matchen. Effekten förblir liten fram till omkring -150 (1,67) och blir ansenlig vid -200 (1,50). Det verkar inte spela någon roll huruvida det är hemmalaget eller bortalaget som är favorit.

Totaler för den första halvan är klurigare eftersom inga siffror i baseboll är helt rättvisa. Eftersom 7 och 7½ nästan är lika olika som 7½ och 8½ blir det svårt att få fram en träffsäker mätsticka för hur man ska konvertera totalodds för hela matchen till odds för första halvan.

Det brukar bli färre poäng under de senare inningarna än de första fem, och det finns bara fyra stycken (plus extra inningar), så fler än hälften av löpningarna kommer troligtvis från de fem första inningarna. Resultatet av detta är att totaloddset för den första halvan blir aningen högre än hälften av totaloddset för hela matchen så snart alla siffror justerats för att jämna ut avvikelser.

Skaffa bra siffror snabbt

Likt alla andra konverteringar är det bästa sättet för att få fram bra siffror snabbt att skriva ner de odds som Pinnacle eller något annat spelbolag erbjuder för baseboll. Därefter kan du använda dessa gamla odds som en guide till framtida matcher. Du kan till och med använda den här tekniken för att lära dig marknadens uppfattning om ett särskilt lag.

För att få en otroligt träffsäker rangordning av alla avbytarbänkar i MLB kan du börja med att samla in och analysera oddsen som de respektive avbytarbänkarna haft i den första halvan i två dagar.

Genom att analysera oddsen för den första halvan hos Pinnacle i två dagar kan du snabbt få en anmärkningsvärt träffsäker rangordning av alla avbytarbänkar i MLB.

Som vanligt beror användbarheten av ett odds på hur väl du verkligen förstår oddset, vad gränsen är och hur tunt det är (tunt betyder här lägre marginal/kommission) – på så sätt kan du spela på vad du vill och mot vad du vill. Läs vår enkla guide Hur man beräknar oddsmarginaler för att få reda på hur mycket ditt spelbolag tar betalt av dig.

Spela alltid till bästa odds

Precis som för många andra odds erbjuder Pinnacle ofta de bästa oddsen på båda sidor. Pinnacle har odds med upp till 50 % bättre värde än övriga spelbolag och erbjuder odds på både första halvan och totaler på -105 (satsa 105 $ för att vinna 100 $) i stället för det vanliga -110 (satsa 110 $ för att vinna 100 $) som erbjuds av andra spelbolag.

Många har fått lära sig att det bästa sättet att få de bästa oddsen på är att spela på matchens huvudodds. Även om detta är sant hos ett traditionellt spelbolag med höga marginaler innebär Pinnacles låga marginaler att du troligen kan hitta bra odds på vad du vill om du försöker. Förutom nattliga linor kan Pinnacles kunder nu välja mellan moneyline, en total, två runlines, två lagtotaler och en moneyline och total för första halvan – samtliga med låga marginaler.

Faktum är att du kan få ännu bättre valuta för pengarna genom att titta runt hos övriga spelbolags odds när Pinnacle erbjuder ett unikt nummer. Att använda alla tillgängliga resurser för att hitta de bästa oddsen fullt ut lönar sig varje gång du spelar.

Så länge du bara spelar för småpengar och väljer oddset noggrant har du höga chanser att öka dina potentiella vinster markant genom att helt enkelt spela med det bästa tillgängliga oddset.

Nu när du vet hur du kan utveckla en basebollstrategi med fokus på de fem första inningarna är det läge att läsa vår populära artikel Strategier för att spela på lagtotaler!

Oddsresurser: Bli en bättre spelare

Pinnacles avdelning Oddsresurser är en av nätets mest omfattande artikelsamlingar med spelråd från experter. Vi tillgodoser behoven hos både nybörjare och proffs – vårt mål är helt enkelt att öka våra spelares kunskaper.