Effekten av fem byten i Premier League
maj 24, 2022
maj 24, 2022

Premier League-betting: Effekten av fem byten

Hur kommer övergången till fem byten att påverka Premier League?

En jämförelse med europeiska ligor

Så påverkas Premier League-bettingen under 2022–2023

En fallstudie: Liverpool i Champions League

Premier League-betting: Effekten av fem byten

Hur kommer Premier League att påverkas av att fem byten tillåts? Läs vidare för att bli bättre på att tippa Premier League-säsongen 2022–2023.

Även om fotboll i stora drag är samma sport idag som den alltid har varit måste du vara uppmärksam på alla små regeländringar eftersom de kan påverka resultaten och i förlängningen dina spel.

Systemet med assisterande videodomare (VAR) infördes i Premier League inför säsongen 2019–2020 och har förändrat hur matcherna döms (här kan du läsa mer om hur VAR påverkat antalet kort, straffar och mål).

Fotbollen i den engelska högstaligan kommer återigen att påverkas av en ny förändring, den här gången att fem avbytare tillåts från och med säsongen 2022–2023. Premier League har fram till nu bara låtit tränarna göra tre byten (förutom mot slutet av säsongen 2019–2020 då fem tilläts på grund av pandemin) medan andra ligor runt om i Europa har gått över till fem byten sedan två säsonger tillbaka.

Man har tvekat inför att tillåta fler byten i Premier League eftersom en del mindre lag menar att det gynnar de större klubbarna som har bredare och bättre spelartrupper. Tränare som Pep Guardiola och Jürgen Klopp menar dock att de bara tänker på spelarnas bästa när de förespråkar ändringen.

Oavsett motiv måste klubbarna, spelarna och alla som bettar vänja sig vid att upp till 16 spelare per lag kan figurera på planen i varje match. Nu ska vi kika på vilka klubbar som använt avbytare mest effektivt i Premier League och hur andra stora europeiska ligor påverkats av regeländringen. Uppgifter om vilka byten som gjorts är fritt tillgängliga på Transfermarkt. Tack vare det kan du enkelt göra egna efterforskningar, sammanställa statistik och få mer kött på benen innan du spelar.

Byten i Premier League från 2016–2017 till 2020–2021

För att utvärdera bytenas inverkan på matcherna fokuserar vi på de fem senaste Premier League-säsongerna. Det är en utmärkt tidsram eftersom den omfattar Manchester City under Guardiola och Klopps alla kompletta Liverpool-säsonger. Lagen som var med i serien under säsongen 2019–2020 spelade visserligen nio eller tio matcher med de nya reglerna men över fem säsonger bör det inte påverka dataunderlaget särskilt mycket.

Av de lag som medverkat i minst fyra av de fem senaste säsongerna har de största klubbarna i regel gjort flest byten, men det finns ett intressant undantag.

Social-Infographics-Table4-Impact-of-5-subs-article.jpg

City använde minst antal avbytare av alla lag under säsongen 2020–2021 och kommer att avsluta den här säsongen på samma position även om de använder det maximala antalet byten i de återstående matcherna. Med tanke på att de vann titeln förra säsongen och leder ligan i skrivande stund har de inte missgynnats av att använda relativt få byten.

Men vissa inhoppare får naturligtvis mer tid på sig än andra att försöka påverka matchbilden. När det gäller hur många minuter som avbytarna får spela i snitt klättrar City i tabellen medan andra topplag faller till botten.

Social-Infographics-Table1-Impact-of-5-subs-article.jpg

Det är egentligen inte särskilt överraskande. Byten görs ofta för att försöka förändra en matchbild och sämre lag behöver ofta göra det tidigare i matcherna.

Det är inte lätt att mäta effekten av en förändrad laguppställning mitt i matchen. Vissa byten tvingas tränaren till på grund av skador eller utvisningar. Ibland byts en back in för att försvara en knapp ledning, men det mest uppenbara som en avbytare kan bidra med är att spela fram till eller själv göra mål.

Tabellen för hur ofta inhoppare bidrar med mål eller målgivande passningar visar återigen att de stora klubbarna dominerar, men än en gång finns det ett undantag.

Social-Infographics-Table2-Impact-of-5-subs-article.jpg

Av de sex stora klubbarna i Premier League är det den här gången Tottenham som återfinns oväntat långt ner i tabellen. Men till och med de har fått ut ett mål eller en målgivande passning per 15,3 byten under den aktuella perioden (de har haft två permanenta och en tillförordnad tränare under samma tid). Med tre avbytare händer det cirka en gång var femte match men med fem sker det i drygt var tredje. 

Men riktigt så enkelt är det nog inte. Om de bästa tränarna menar allvar med att de bara vill värna sina spelares hälsa kommer de inte att försöka få ut fler mål eller målgivande passningar från bänken än de gör nu. Nu ska vi kika på vad som hände i Frankrike, Tyskland, Italien och Spanien under 2020–2021 för att se om regeländringen lett till några större skillnader.

Fem byten i Europas toppligor

Även om lagen i de andra stora europeiska ligorna naturligtvis gjorde fler byten förra säsongen bidrog inte inhopparna med markant fler mål eller målgivande passningar än i Premier League de fem senaste säsongerna.

Social-Infographics-Table5-Impact-of-5-subs-article.jpg

Det väcker en del frågetecken kring hur ofta inhoppare bidrar till målskörden, men de lär göra det oftare under nästa Premier League-säsong eftersom spelarna väntas vara mindre slutkörda. En titt på vilka lag som tjänat mest på ändringen tyder också på att de större klubbarna får ut mer av den. Tre av de tolv bästa lagen (av totalt 78 lag) i tabellen för antal inhoppare per mål vann nämligen ligan förra säsongen.

Social-Infographics-Table3-Impact-of-5-subs-article.jpg

Man kan också konstatera att Atlético Madrid och Juventus var bland de 22 lag som i snitt gjorde färre än fyra byten per match. Det kan alltså potentiellt löna sig att satsa på kvalitet före kvantitet när det gäller byten.

En fallstudie: Liverpool i Champions League

Eftersom Champions League har tillåtit fem byten de två senaste säsongerna kan vi titta på ett engelskt lag för att se hur deras tränare utnyttjat sina nya möjligheter där. Det kan ge en fingervisning om hur det kommer att se ut i Premier League.

Fram till och med semifinalen mot Villarreal har Liverpool spelat 22 Europamatcher under 2022. Klopp har gjort minst fyra byten i 18 matcher och fem byten i 16.

Han har ofta gjort sitt första byte tidigare (i sex fall har den första inhopparen fått spela minst halva matchen) men de extra inhopparna har inte fått mycket speltid. Klopps fjärde inhoppare har i snitt fått 14 minuter på planen medan den femte bara fått tre.

Men effekten på spelarnas välbefinnande är uppenbar. Under de fem senaste kompletta säsongerna har Klopp låtit sina inhoppare spela i snitt 48 minuter per ligamatch. Ute i Europa har bänken fått 89 minuter per match sedan hösten 2020. Den genomsnittliga speltiden per inhoppare har knappt påverkats (den har varit aningen högre i Champions League) men större delar av laget har fått vila och sluppit spela hela matchen.

Ur ett bettingperspektiv är det intressant att Liverpools 99 byten i Europamatcher lett till fem mål. Snittet på ett mål per 19,8 avbytare är sämre än i ligan (16,2) och även om urvalsstorleken skiljer sig kan man inte i nuläget konstatera att fem byten lett till att Liverpools bänk varit mer produktiv.

Men kanske är de mindre Premier League-klubbarnas oro inte helt obefogad. Liverpools mål från bänken i Europa har gjorts av Roberto Firmino (tre), Luis Díaz och Mohamed Salah. Med en stark spelartrupp kan spelare av den kalibern göra inhopp varje vecka i ligan – och ännu oftare när fem byten tillåts.

Och den kanske största positiva effekten av fler byten kommer att bli uppenbar längre fram på säsongen snarare än i de matcher som bytena faktiskt görs. Om de bästa spelarna inte behöver spela lika många minuter per vecka kan de ha pigga ben längre. När du bettar måste du tänka på att fördelarna som klubbarna får av de nya reglerna kan vara relativt subtila och inte omedelbart påverka dina spel.

Skapa konto hos Pinnacle här och spela på Premier League-säsongen 2022–2023 med Pinnacles oslagbara fotbollsodds.

Oddsresurser: Bli en bättre spelare

Pinnacles avdelning Oddsresurser är en av nätets mest omfattande artikelsamlingar med spelråd från experter. Vi tillgodoser behoven hos både nybörjare och proffs – vårt mål är helt enkelt att öka våra spelares kunskaper.