Inför Copa Libertadores | Speltips inför den här veckans semifinaler i Copa Libertadores
sep 21, 2021
sep 21, 2021

Inför Copa Libertadores 2021

Speltips inför Copa Libertadores

Semifinalstatistik inför Copa Libertadores

Inför Palmeiras mot Atlético Mineiro

Inför Flamengo mot Barcelona SC

Inför Copa Libertadores 2021

Nu är det bara fyra lag kvar i Copa Libertadores 2021 där tre brasilianska giganter och ett spännande ecuadorianskt lag kämpar om en plats i finalen i Uruguay. Semifinalerna är väldigt spännande; i den första har vi ett starkt lag fullt av superstjärnor som möts av en mycket farlig, energisk, effektiv och kontringsanfallande underdog, och i den andra har vi två stjärnspäckade brasilianska jättar som blir stolta av att vinna mot sina motståndare.

Inför Palmeiras mot Atlético Mineiro

Palmeiras

Oavgjort

Atlético Mineiro

36.98%

32.03%

30.99%

De två bästa i den brasilianska ligan möts i denna gigantiska semifinal i Copa Libertadores. Båda klubbarna har tidigare vunnit titeln där Palmeiras tog hem trofén 1999 och 2020 och Atlético Mineiro vann 2013 med Ronaldinho som visade vägen.

Båda lagen är fyllda med nuvarande eller tidigare sydamerikanska internationella spelare, men ingen är beroende av begåvning för att övervinna sina motståndare. Palmeiras gillar i allmänhet att kontrollera matcherna noggrant och styra med deras farliga, uppfinningsrika anfallare för att säkerställa taktisk stabilitet; laget från São Paulo skulle hellre ha en rutinmässig 2–0 vinst än att släppa in mål i en mer solklar vinst.

Mineiro har den spanska internationella spelaren Diego Costa i anfallet bredvid mäktige Hulk, men ändå, trots högkvalitativa anfallare är det ett lag som är uppbyggt kring kontroll och effektivitet i rätt ögonblick.

Båda lagen försöker skapa kontroll, men de har också ett överflöd av matchvinnare. Enligt Pinnacle är besökarna Atlético Mineiro knappa favoriter att vinna öppningsmatchen i São Paulo. Det är en liten överraskning att jag stöder Palmeiras otroliga spelhantering för att säkra segern åt dem, men det kommer förmodligen att vara extremt nära och det kommer troligen att avgöras av ett misstag eller ett ögonblick av magi.

Palmeiras FC.

De regerande Copa Libertadores-mästarna närmar sig semifinalen med stort förtroende efter en dominerande matchserie som slutade med sammanlagt 4–1 mot lokalrivalerna São Paulo. De har avancerat professionellt genom tävlingen hittills; de tar ledningen, styr matchen, begränsar motståndarlaget, håller ihop och kan sedan avsluta matchen när benen blir trötta och motståndarlaget öppnar sig. Det här Palmeiras-laget har varit där och gjort allt och en kombination av disciplin och kvalitet innebär att de är perfekt lämpade för utslagningsfotboll.

Vägen till semifinalen

Precis som i upplagan av turneringen 2020 kvalificerade sig Palmeiras bekvämt från sin grupp och visade imponerande anfallsspel innan de lade fokus på lite mer noggrann spelhantering i utslagningsomgångarna.

Palmeiras gjorde 20 mål på sex matcher i sin grupp och släppte in sju. Inget annat lag gjorde fler mål eller hade en bättre målskillnad i gruppfasen. Det var inte som om de hade en lätt grupp heller då de mötte 2020 års sudamericana-finalister Defensa y Justicia, de alltid imponerande Independiente del Valle och de peruanska jättarna Universitario.

I åttondelsfinalen vann de professionellt mot Universidad Catolica med 1–0 både hemma och borta innan de mötte rivalerna São Paulo i kvartsfinalen. I första mötet låg de under, men Patrick de Paula gjorde en imponerande kvittering för att ge dem ett värdefullt bortamål inför andra mötet. I den andra matchen tog de ledningen tidigt genom Raphael Veiga. Därefter höll Palmeiras ihop och när São Paulo öppnade sig själva i sin jakt på den avgörande kvitteringen slog Palmeiras till och gjorde ytterligare två mål sent i matchen för att ta hem en imponerande vinst.

Professionell hantering och hänsynslös effektivitet i ett högriskderby visar varför Palmeiras är angelägna om att behålla årets Copa Libertadores.

Potentiella målskyttar

Den flygande yttern Rony är skyttekung för Palmeiras i Copa Libertadores och han är den troligaste målgöraren för Palmeiras, medan nummer 9 har roterats mellan den oförutsägbara och farliga Deyverson och den erfarna och klassiska Luiz Adriano. Gustavo Scarpa har också en fantastisk historia i tävlingen och han kommer att försöka stödja anfallet från mittfältet. Den påhittige mittfältaren Raphael Veiga brukar inte stå i rampljuset men han är också mer än kapabel att göra mål från runt målområdet.

Svagheter

Palmeiras föredrar ofta att kontrollera en knapp ledning istället för att slutföra en match när de har fördelen, och det kan mycket väl vara deras undergång. Med detta sagt finns det troligtvis inget bättre lag på kontinenten som kontrollerar en match och de har ett överflöd av anfallstalanger till sitt förfogande om de behöver öka takten i matchen.

Atlético Mineiro

2013 års Copa Libertadores-vinnare Atlético Mineiro var superba i gruppfasen men deras resultat i åttondelsfinalerna var lite mer oroande. Hulks suveräna anfallsform har gett honom chansen att spela i nationallaget igen medan Jefferson Savarino är bland de bästa yttrarna på kontinenten just nu.

Vägen till semifinalen

Mineiro spelade bäst i gruppspelet i årets Copa Libertadores. De började med en svag oavgjord mot det venezuelanska laget Deportivo La Guaira, men efter det gjorde de inget fel. De vann de fem kommande matcherna, släppte bara in två mål på dem och vann som bekväma gruppvinnare.

Under åttondelsfinalen var de favoriter mot Boca Juniors som var lite försvagat men hade faktiskt tur att gå vidare. Boca Juniors nekades ett mål i båda omgångar efter mycket tveksamma domslut och Mineiro vann sedan mötet på straffar. Argentinarna lyckades omintetgöra Mineiro starka anfall med organiserat och stabilt försvar.

I kvartsfinalen mötte Mineiro den andra argentinske giganten River Plate och de spelade mycket mer imponerande. River Plate har förmodligen mer kvalitet än Boca överlag den här säsongen, men försvaret är inte en av deras starka sidor och detta utnyttjades mästerligt av brasilianerna.

Ignacio Fernández flyttade till Mineiro från River i mars i år och var huvudpersonen i första mötet. Argentinaren gjorde mål strax efter pausen för att ge brasilianerna en värdefull ledning i Buenos Aires innan han fick ett rött kort strax innan slutsignalen.

River Plate behövde vinna i Brasilien, men deras strävan efter ett mål gav några kontringsmöjligheter för Mineiro och de var väldigt effektiva i dessa stunder. Argentinaren Matías Zaracho gjorde två mål medan Hulk i storform gjorde sitt sjunde Copa Libertadores mål på 10 matcher.

Potentiella målskyttar

Hulk har varit superb i årets Copa Libertadores och hans utmärkta form har gett honom en ny chans i Brasiliens landslag. Den otroliga anfallaren har visat prov på stor intelligens och lugn när han har mognat för att bygga på sin tekniska förmåga och styrka. Han är den näst högsta målgöraren i tävlingen bakom Flamengos Gabriel Barbosa.

Diego Costa är det självklara alternativet för Atlético Mineiro. Men även om han obestridligen har förmågan att vara avgörande på denna nivå kvarstår frågan om hur han ska anpassa sig till systemet. Den spanske landslagsspelaren började och gjorde mål i Mineiros 3–0 vinst mot Sport Recife men kommer han att vara redo för en enorm Copa Libertadores semifinal? Kommer Mineiro att kunna spela två anfallare i en så tuff match? Kommer hans stridiga sida att störa motståndarspelarna eller får han problem med de erkänt strikta sydamerikanska domarna? Det får tiden utvisa.

Den snabba och direkta venezuelanska yttern Jefferson Savarino är också i en lysande målform och hans arbete med Hulk har varit avgörande, medan chilenaren Eduardo Vargas också har gjort många mål i år.

Svagheter

Matchen mot Boca Juniors visade att det är möjligt att begränsa det brasilianska anfallet och det är något Palmeiras är experter på. Dessutom kommer Palmeiras sällan att göra sig onödigt utsatta i försvaret och det kommer inte vara lätt för Mineiro att snabbt gå på kontring mot den försiktiga klubben från São Paulo. Med det sagt har Mineiro visat att de inte behöver så många chanser för att vinna en match och deras kliniska attack kan vara avgörande.

Slutligen blir det intressant att se om de kan passa in Hulk och Diego Costa i samma lag och behålla samma energi och dynamik. Båda är självklart bland de bästa i Sydamerika och är matchvinnare, men är den taktiska förändringen en risk de är villiga att ta?

Vad man kan vänta sig från matchen

Det här kommer bli tufft. Lagen är för närvarande först (Mineiro) och andra (Palmeiras) i tabellen i Brasiliens Serie A och båda kombinerar taktisk försiktighet med elitanfall. Jag förväntar mig att Mineiro skapar färre chanser, men de har visat att de kan vara mycket effektiva när det gäller att ta vara på sina chanser.

Det kommer att bli nervöst och tufft i den första omgången och jag förväntar mig att det blir få mål i matchen där inget av lagen vill förlora; men de här lagen har ändå kvaliteten att konvertera till och med en halv chans. Det här kommer att vara två lag av hög kvalitet som respekterar moståndarnas hot för att försöka dra nytta av viktiga stunder.

Insats: Odds på Palmeiras mot Atlético Mineiro

Inför Flamengo mot Barcelona SC

Flamengo

Oavgjort

Barcelona SC

79.14%

14.19%

6.67%

Giganterna Flamengo från Rio de Janeiro kommer att vara absoluta favoriter mot Barcelona från Guayaquil i andra semifinalen, men det finns skäl att tro att ecuadorianerna kan orsaka problem för Copa Libertadores mästarna från 2019.

Flamengos anfallskvalitet är häpnadsväckande för ett lag med från Sydamerika. Gabriel Barbosa leder linjen och han kommer att vara sugen på att lägga till de 10 målen på 10 matcher som han hittills har gjort i årets tävling. Bakom honom har vi den uruguayanske landslagsspelaren Giorgian de Arrascaeta och den brasilianska landslagsspelaren Everton Ribeiro som tillsammans har gjort fem mål i månadens VM-kvalmatcher.

Medan försvararen Fernando León och ytterbacken Byron Castillo också spelade för sina landslag den här månaden har Barcelona inga jämförbara superstjärnor och på papper är de förståeligt nog outsiders.

Pinnacles traders tror inte att Barcelona någon chans i första matchen när de spelar borta i Rio de Janeiro och även om jag helt förstår den pessimistiska blinken tror jag att det här dynamiska och energiska ecuadorianska laget kan skapa problem för deras högaktiga motståndare.

Flamengo

2019 års Copa Libertadores-vinnare Flamengo har en fantastisk kvalitet i hela laget och deras fans kommer att vara mycket säkra på att de på ett övergripande sätt vinner mot Barcelona, precis som de gjorde med Olimpia i kvartsfinalen där de totalt vann 9–2.

Flamengo dominerar innehav och pressar sina motståndare med landslagsspelarna Bruno Henrique, De Arrascaeta och Everton Ribeiro som effektivt spelar ihop bakom den fruktade och kliniska Gabriel Barbosa. När de väl hittat sin rytm och leder en match kan de verkligen njuta av sig själva.

Men de är defensivt mindre övertygande och med ytterbackarna som pressar framåt kan de vara sårbara för snabba kontringsanfall på kanterna. Det råder ingen tvekan om att Flamengo kommer att dominera innehav men snabba och effektiva kontringsanfall kan bli deras undergång.

Vägen till semifinalen

Flamengo var favorit att toppa en tuff Grupp G och gjorde det trots att de spelade oavgjort i de tre sista matcherna. Efter tre vinster kanske det fanns en känsla av att jobbet redan var gjort, men det är oroande. Trots att de gjorde hela 14 mål släppte de in nio på sex matcher, varav två hemma mot LDU Quito från Ecuador och två borta mot smålaget Union La Calera från Chile.

I åttondelsfinalen vann de ett tuff match med 1–0 borta mot Defensa y Justicia i Argentina, innan de gick vidare med stil med en 4–1 vinst hemma.

De satte i nästa växel i kvartsfinalen när de krossade det paraguayanska laget Olimpia med 4–1 borta innan de avslutade jobbet med stil hemma med en 5–1 vinst. När det klickar för Flamengo så klickar det verkligen. Till skillnad från andra brasilianska lag i semifinalen så är de mindre fokuserade på försvarsdisciplin, men när anfallet fungerar så bra så kanske det inte spelar någon roll.

Potentiella målskyttar

Gabriel Barbosa har bestämt sig för att sluta använda smeknamnet ”Gabigol” men han är fortfarande bland de absolut bästa på kontinenten när det gäller att göra mål. Den klassiska uruguayanaren De Arrascaeta brukar vara mer av en skapare men han gjorde tre mål för landslaget nyligen. Den snabba men eleganta Bruno Henrique är alltid farlig från vänster sida medan den snabba och intelligenta Everton Ribeiro gjorde två mål på två matcher för det brasilianska landslaget nyligen.

Någon och t.o.m. alla av Flamengos fyra anfallare kan göra mål om det går deras väg och de fortsätter med formen från kvartsfinalen. Andreas Pereira har också kommit med i den redan anmärkningsvärt starka truppen på lån från Manchester United och kan också göra mål från mittfältet.

Svagheter

På papper borde Flamengo vinna den här matchen, men de har inte kontrollerat matcher i årets Copa Libertadores på ett sätt som de kanske borde ha. De internationella spelarna Filipe Luís och Mauricio Isla är mycket begåvade, anfallande ytterbackar som kanske är bättre i anfall än försvar.

Förhoppningen är att David Luiz äntligen ska ersätta och eventuellt t.o.m. tillhandahålla en uppgradering av Pablo Mari som har de har saknat mycket sedan han flyttade till Arsenal förra året. Jag är helt säker på att David Luiz kommer att bli ett helt fantastiskt komplement till Flamengo-laget, men det finns en möjlighet att hans första match kan vara ett av hans svåraste matcher.

Den klassiske och självsäkre försvararen kommer allmänt att märka att han har mycket mer tid och utrymme att bygga bakifrån i Sydamerika men Barcelona är ett av de bästa lagen att pressa på kontinenten. När han anpassar sig till livet tillbaka i Brasilien kan snabba och outtröttliga anfallare som på ett smart sätt pressar effektivt tvinga fram misstag från den tidigare internationella spelaren. Det är möjligt, men jag tror att han helt klart ger Flamengos försvar bra kvalitet och erfarenhet.

Barcelona SC

Barcelonas starka ligastart har saktat in med distraktionen av Copa Libertadores, men deras orädda, dynamiska och energiska stil innebär att de alltid är glada att möta de allra bästa på kontinenten. Laget pressar mycket effektivt från anfallet och är extremt snabba att dra nytta av motståndarlagets misstag. Det är ett extremt farligt lag som kan spela uttrycksfull och högkvalitativ fotboll.

Flamengo kommer att dominera innehavet, men Barcelonalaget kommer att kontra snabbt och tvinga fram misstag. Brasilianerna kommer att försöka spela högt runt bortalagets målområde och passa bollen runt för att trötta motståndet. Om Barcelona kan behålla sin organisation, vinna bollinnehav högt upp och kontringsanfalla med nummer kan det skapa problem för Flamengo-laget.

Det är förståeligt att Barcelona är outsiders, men de tvåfaldiga finalisterna har anledningar att tro att det går att skrälla om saker går deras väg.

Vägen till semifinalen

Barcelona gick vidare från grupp C med 13 poäng innan Boca Juniors, 2020-finalisterna Santos och det svåra bolivianska laget The Strongest. Ecuadorierna släppte bara in tre mål i en tuff grupp och förlorade bara en gång när de spelade borta mot The Strongest på Bolivias höjd.

I första mötet i åttondelsfinalen förlorade de med 1–0 borta mot Velez Sarsfield men vann med 3–1 hemma med ett dramatiskt sent vinnarmål från Jonathan Perlaza. De kommer också att ha tillit efter att redan ha vunnit mot ett lag från Rio de Janeiro i utslagsrundan efter att ha slagit Fluminense på två möten i kvartsfinalen. Trots att de spelade med 10 spelare lyckades de få ett 2–2 resultat borta i Brasilien och det vara tack vare en straff i 95:e minuten av Fred. De avslutade sedan jobbet på hemmaplan med ett oavgjort resultat. Det var en hård, tuff seger men de måste fixa försvarsmisstagen om de ska vinna mot Flamengo som är ännu farligare.

Potentiella målskyttar

Barcelona har en tendens att börja med uruguayanaren Gonzalo Mastriani som anfallspunkt. Även om den smarta anfallaren generellt sett bidrar bra har han bara gjort ett mål på 10 matcher i Copa Libertadores hittills och har bara gjort två mål på sex matcher i ligan. Mastriani är en bra spelare men det går inte riktigt att jämföra hans siffror med Flamengos fyra internationella anfallsspelare.

Adonis Preciado är lite mer oförutsägbar men explosiv och kapabel att göra någonting från ingenting på den högra sidan medan Jonathan Perlaza ger ett liknande snabbt och kreativt hot från vänster. Samtidigt är mittfältarna Gabriel Cortez och den klassiska ecuadorianska landslagsspelaren Damián Díaz kapabla att skapa en öppning.

Svagheter

Barcelona är farligast när de vinner bollen högt upp på planen och tillämpar sin smarta, aggressiva och vältajmade press. Men att spela mot Flamengo med så mycket begåvning i anfallet kan innebära att bortalaget sitter djupare och spelar med färre spelare framåt. Det kommer att ta bort deras bästa anfallshot och kan sätta press på deras ibland osäkra försvar.

Det kommer att bli fascinerande att se i vilken utsträckning Barcelona försöker framtvinga ett misstag från Flamengo. De kanske försöker fokusera på kontringsanfall, något de kan göra väldigt effektivt med hastigheten på kanterna, men om de vinner bollen djupt blir deras anfall mindre kraftfullt och effektivt.

Till skillnad från de andra semifinallagen har Barcelona ingen bra målskytt som kan vinna en match med en chans. Mål sprids över laget, men de behöver också ofta många chanser att göra mål. De skulle kunna vara modiga och satsa på att få det där enorma bortamålet, men detta skulle utsätta deras försvar och kommer deras tränare att lita på sitt utsatta försvar mot det otroliga Flamengo-anfallet?

Vad man kan vänta sig från matchen

Den här matchen kommer att bli fascinerande. Förvänta dig att Flamengo dominerar innehavet och att Barcelona arbetar hårt och visar imponerande kreativitet. Barcelona har förmågan att ge Flamengo problem, men jag är rädd om de utnyttjar sina starka sidor att de kommer att bli för sårbara där bak. Jag tror att Flamengos 9–2 förstörelse av Olimpia får en enorm psykologisk effekt på matchen.

Med detta sagt, om något lag kan backa upp sig mot Flamengo så kan det mycket väl vara det här Barcelonalaget. Det bör vara mycket intressant och om Barcelona fortsätter att anfalla tror jag att de kommer att göra mål; frågan är bara hur många mål kan det komma att kosta dem i utbyte?

Jag förväntar mig att den allbrasilianska semifinalen är tajt, men i den här borde vi se fler mål och mer anfallsspel.

Insats: Odds på Flamengo mot Barcelona SC

Få de senaste Copa Libertadores-oddsen på säsongens semifinaler med Pinnacle.

Odds kan ändras

Oddsresurser: Bli en bättre spelare

Pinnacles avdelning Oddsresurser är en av nätets mest omfattande artikelsamlingar med spelråd från experter. Vi tillgodoser behoven hos både nybörjare och proffs – vårt mål är helt enkelt att öka våra spelares kunskaper.