Bli en bättre spelare – Spreadsheet och dess betydelse | Inför NHL
okt 29, 2021
okt 29, 2021

Del 3: Hur påverkar skador istid och odds?

Sunday Night NHL:s Henrik Emilsson guidar

Skador och istid

Hur ska man tänka vid skador?

När ska man spela mot eller på det skadedrabbade laget?

Del 3: Hur påverkar skador istid och odds?

Nu kommer del 3 i Henrik Emilsson serie om betting på NHL och ishockey. Henrik, som tillsammans med Timman håller i Pinnacles och Gambling Cabins NHL-Twitch Sunday Night NHL, släpper en artikel i veckan om vad man ska tänka på när man spelar på ishockey. Henrik har spelat på ishockey i snart 15 år och vill nu sprida sina idéer. Han kommer gå igenom vad du ska tänka på för att öka dina möjligheter till att ha roligt när du bettar på sport och förhoppningsvis hjälpa dig att bli en bättre spelare.

Skador och istid

Förra krönikan gick jag igenom de fem vanligaste fallgroparna när man spelar på ishockey. Hur man bör tänka innan man lägger sina spel och vikten av att inte göra det för lätt för sig. Denna artikel har jag tänkt gå igenom skador och istid.

Skador och istid är två saker som är svåra att bedöma utifrån och här hoppas jag att ni ska få en tankeställare och att det ska utveckla ert spelande. Även hur man ska tänka vid olika skador och hur du ska agera vid dessa situationer som händer ganska ofta inom hockey och i NHL i synnerhet.

Skador har en inverkan

Det är självklart att skador har en inverkan på respektive lags chans att vinna matchen. Men det är också lätt att överreagera på information. Ett tydligt exempel var premiärmatchen mellan Tampa Bay och Pittsburgh. Inför matchen var det klart att varken Crosby eller Malkin skulle vara med, information som varit tillgänglig i flera veckor. Därefter till kom informationen att Jake Guentzel också skulle missa matchen. Reaktionen lät inte vänta på sig, skulle Pittsburgh sakna sina tre bästa offensiva spelare då måste allt värde finnas på Tampa Bay. En så kallad oddslös bomb, vilket är ett spel som ska vara bra oavsett odds. Den typen av spel finns inte, det finns inga oddslösa bomber. Egentligen var den enda nya informationen att Guentzel var out.

Trots det så rörde sig oddset från 2,80 till 3,38 på matchdagen. Det är såklart att en del av den förändringen fortfarande berodde på att Crosby och Malkin var out, men bolagen öppnade runt 2,50 med vetskapen om att båda saknades. Jag är övertygad om att oddset hade varit runt 2,20 – 2,25 om Crosby och Malkin varit med. Så det betyder att duon+Guentzel skulle vara värd 15 procent i en premiär.

Nu lyckades Pittsburgh även vinna matchen och var även det spelförande laget. Reaktionen på informationen var såklart överdriven. Det var ett lag som ställdes på isen som i god tid vetat om att de skulle sakna stjärnduon och hade en bra plan för matchen. Pingvinerna skapade också mest chanser och sen är det som alltid, aldrig en 6 – 2 match. Det var jämnare än så, även om Pittsburgh var klart bättre. Med det sagt så var detta en match som Tampa Bay oftast vinner, men inte tillräckligt ofta för oddset som erbjöds.

Hur ska man tänka vid skador?

Det viktigaste att titta på är hur ser det ut bakom? I Pittsburgh fallet så klev Jeff Carter upp som första center. Det är absolut något han kan axla i enstaka matcher. Bakom honom fanns Rodrigues som väl egentligen inte ska spela topp sex, men även här fungerar det i enstaka matcher. För det är trots allt så det fungerar om Crosby är out. Spelaren som plockas upp kommer inte att ta Crosbys minuter. Utan det är Jeff Carter som ska spela många fler minuter och fallet från Crosby till Carter är mindre än fallet från Crosby till O’Connor eller Brian Boyle. I just detta exempel så spelade Carter nästan 20 minuter. O’Connor och Boyle spelade nio minuter var. Så den stora skillnaden mellan hockey och fotboll är att ersättaren inte tar positionen rakt av. I fotboll är en mittfältare skadad så kommer den att ersättas rakt av. Det är svårare att styra speltid och låta de bättre spelarna ta mer plats i fotboll.

Nu lyckades Pittsburgh även vinna matchen och var även det spelförande laget. Reaktionen på informationen var såklart överdriven. Det var ett lag som ställdes på isen som i god tid vetat om att de skulle sakna stjärnduon och hade en bra plan för matchen. Pingvinerna skapade också mest chanser och sen är det som alltid, aldrig en 6 – 2 match. Det var jämnare än så, även om Pittsburgh var klart bättre. Med det sagt så var detta en match som Tampa Bay oftast vinner, men inte tillräckligt ofta för oddset som erbjöds.

Därför kan det vara viktigt att titta på vilka som saknas, vilka som kan spela den istiden och inte stirra sig blind på vilka som är skadade.

Ett annat exempel som är aktuellt när denna text skrivs är Vegas skadeproblematik. De saknar Pacioretty, Stone och Tuch. Tre yttrar som är några av lagets bästa spelare. Stone är en av hela världens bästa ytterforwards. Detta är jämförbart med Pittsburghs tapp. Sina två bästa forwards och en av dem bättre. Trots detta rör sig oddset inte alls lika mycket när de möter topplag. I början av veckan mötte de Colorado borta och då rörde sig oddset dryga tre procent. Stor skillnad mot rörelsen i Penguins match. Något som absolut kan vara bra som bettare att hålla koll på är just oddsförändringen från det att nyheter släpps eller mot vad oddset öppnade på.

När ska man spela mot eller på det skadedrabbade laget?

Den absolut enklaste regeln är hinner du inte spela innan oddset droppat mycket så låt bli. Oftast blir det väldigt stora reaktioner på en skada och är du inte snabbt in är du oftast för sen. När informationen blir offentlig så sitter inte bara du på den utan hela världen har tillgång till samma fakta. Därför kan det bli stora förändringar när många andra tänker precis likadant som du gör. Det kan ibland vara värt att tänka på att merparten av os som tycker det är kul att lägga spel faktiskt förlorar på det. Då är det kanske inte alltid optimalt att följa efter alla andra på en stig när du är barfota och de andra har vandringskängor. Det är stor skillnad att spela något till 2,00 och till 1,90 det kräver att du har en mycket större träffprocent.

Vi kan ta ett teoretiskt exempel om Toronto släpper att Matthews inte kommer vara tillgänglig till nästa match. Innan informationen släpptes hade Torontos motståndare Tampa Bay 2,00 i odds på vinst inklusive övertid och straffar. En timme senare när du läser informationen har oddset rört sig och nu ger Tampa Bay-vinst ”bara” 1,81. Det betyder att marknaden tycker att Matthews är värd fem procent. Men innan du lägger ett spel vill du ha någon eller några procents värde, så även om det är låga marginaler vill du ha större vinstchans än de 55 procenten som 1,81 betyder. Du kanske behöver 57 procent för att tycka det är värt ett klick. Om du då inte redan hade värde på Tampa Bay så behöver den unge amerikanen vara värd mer än sju procent.

Innan du bestämmer dig för att spela måste du tänka på vem som kommer spela det mesta av Matthews istid och sen hela vägen ner i hierarkin. Mestadels av istiden kommer Tavares att få och det är ingen dussinlirare heller.

Skulle du komma fram till att marknaden har reagerat för mycket, och att Toronto har kanske 47 procents vinstchans så kan det vara värt att vänta med att lägga spelet för precis som i Pittsburgh kommer Toronto mest troligt att fortsätta stiga. Det kan absolut vara värt att ha is i magen för att få så bra pris som möjligt.

Den absolut enklaste regeln är hinner du inte spela innan oddset droppat mycket så låt bli.

I slutändan är varje punkt viktig när du spelar. I långa loppet kan de fyra-fem punkterna mer per spel avgöra om du är en vinnande eller en förlorande spelare.

Missa inte våra NHL Streams i samarbete med Pinnacle varje söndag på Twitch: The Gambling Cabin.

Pinnacle har fantastiska NHL-odds på flera marknader för varje match den här säsongen.

Oddsresurser: Bli en bättre spelare

Pinnacles avdelning Oddsresurser är en av nätets mest omfattande artikelsamlingar med spelråd från experter. Vi tillgodoser behoven hos både nybörjare och proffs – vårt mål är helt enkelt att öka våra spelares kunskaper.