Påverkas golfresultat av vinden? | Hur påverkas golfbettingen av vinden?
jun 28, 2022
jun 28, 2022

Vindens effekt på golfresultat

Hur påverkar vinden din golfbetting?

Vindens effekt på golfares resultat

Spel på Open Championship 2022

Vindens effekt på en golfturnering

Vindens effekt på golfresultat

Det finns många variabler att ta hänsyn till när man försöker hitta en fördel inom golfbetting. En av de största och mest underskattade faktorerna som påverkar spelarnas prestanda är vindstyrkan och hur mycket den påverkar resultaten. Men påverkar vinden verkligen hur du bör spela på golf? Läs vidare för att få reda på det.

Lottningen i en turnering kan också ha en stor inverkan på de förväntade placeringarna och resultaten under varje dags spel. Men om golfbetting är din grej kanske du redan vet det med tanke på att du säkert ser mycket på golf och kanske håller hyfsad nivå själv. Men hur mycket funderar du egentligen över vädret och dess inverkan?

I min nya bok om golfbetting, ”Angles and Edges”, sammanställer jag relativa data om hur vinden påverkar spelarnas resultat. Och jag når en definitiv slutsats: inom proffsgolfen går det genomsnittliga antalet slag upp med 0,1 per 0,45 sekundmeter i ökad vindstyrka.

Det genomsnittliga antalet slag går upp med 0,1 per 0,45 sekundmeter i ökad vindstyrka.

Slagsnittet antecknades för morgonspel och eftermiddagsspel i turneringar under en hel golfsäsong. De korrelerande vindstyrkorna och dess skiftningar under dagen noterades också. Jag antecknade de olika typerna av banor och upplägg som användes och studerade de olika spelförhållandena.

Regeln ovan gäller typiska vindförhållanden mellan 2,24 och 11,18 sekundmeter. Till exempel kan man förvänta sig en skillnad på två slag när vindstyrkan går från 2,24 till 11,18 sekundmeter.

Under Zozo Championship 2020 på Sherwood CC var skillnaden två slag mellan dag ett (då vinden var cirka 8,94 sekundmeter) och dag två som var mycket mer vindstilla.  Det såg ungefär likadant ut i CJ Cup 2020 på Shadow Creek då slagsnittet låg på 70,7 på dag två jämfört med 72,7 på dag ett efter en lika stor förändring av vindstyrkan.

Extremvärden kan inträffa när vindstyrkan blir ovanligt hög eller på banor där det finns en extra stor risk att bollen lämnar banan. Till exempel finns det en ännu större slagskillnad mellan lugna och blåsiga dagar på linksbanor. På linksbanor är vinden den största faran eftersom den orsakar en rad problem och dåliga skott straffar sig mer när bollen landar i högt gräs och taggiga buskar.

Vindens inverkan på golfbetting

När det gäller golfbetting kan vi hitta intressanta infallsvinklar genom att använda vindstyrka som en central variabel.

Liveodds på golf har blivit alltmer populära och många spelbolag erbjuder livespecialspel. Ibland kan de sätta avsevärt felaktiga odds eftersom det finns ont om kvantitativa data att gå på. Nedan visas flera nyliga exempel på det.

Bryson DeChambeau, Ryder Cup 2021 på Whistling Straits

DeChambeau spelade fyrboll med Patrick Cantlay när de kom till ett par fem-hål i stark medvind. Eftersom han kan slå långt lyckades han slå bollen direkt över en damm vilket i praktiken gjorde paret till ett par fyra-hål. De andra spelarna kunde inte göra samma sak.

”Jag visste att om jag hade medvind kunde jag ta en unik linje och det kunde jag idag med över 9 sekundmeters medvind”  Bryson DeChambeau

Det var bara på grund av vinden som den långtslående Bryson kunde försöka sig på det slaget. Liveoddsen på vem som vinner ett hål justeras inte baserat på den typen av subjektiva variabler, och därför lönade det sig enormt att spela på att DeChambeau eller hans partner Cantlay skulle vinna det hålet.

Arnold Palmer Invitational på Bay Hill

På Bay Hill såg vi felaktigt satta liveodds på bogey på hål ett för olika spelare på turneringens sista dag. Oddsen baserades på statistiken för turneringen dittills då en bogey inträffade på cirka vart fjärde hål. Men på den sista dagen var väderförhållandena mycket sämre med starka vindar. Då var det nära dubbelt så troligt att en bogey skulle inträffa på det hålet. Cirka hälften av spelarna klarade inte par eller bättre.

Spel på ledaren i första rundan

Oddsen på ledaren av första eller någon annan enskild runda är i regel attraktiva när det väntas bli en stor vindskillnad mellan morgonen och eftermiddagen i en turnering på PGA-touren eller DP-världstouren.

Det är vanligt att se siffror i stil med -6-5-5-4-4-4-4-3-3-3-3-3 och -5-4-4-3-3-3-3-2-2-2-2 från morgonspelet respektive eftermiddagsspelet efter att vindstyrkan förändrats med cirka 4,5 sekundmeter. Medianvärdet är ett slag sämre för spelarna som startade på eftermiddagen. Det är ett vanligt fenomen.

Detta leder till att i snitt över 70 % av placeringarna på marknaderna för ledaren av första rundan upptas av morgonstartarna på både DP-världstouren och PGA-touren. Det är normalt eller vanligt att vinden tilltar på eftermiddagen på båda sidorna av Atlanten, och så snart det sker blir greenerna och förhållandena snabbare och fastare vilket leder till tuffare golf. Det är svårt att komma nära flaggorna och bollen lämnar oftare banan.

Mina studier och insamlade data har bevisat att det under en golfsäsong finns i genomsnitt nästan ett helt slags skillnad mellan morgon- och eftermiddagsspelet när vi sållat bort extrema avvikare som beror på mycket dåligt väder.

Det är en enorm skillnad både inom proffsgolfen och golfbettingen. Det är skillnaden mellan att vinna och förlora när du spelar på marknaderna för första rundan. I genomsnitt ökar vinden med cirka 3–3,5 sekundmeter från morgon till eftermiddag och det motsvarar cirka 0,75 slags skillnad per runda.

Om man vill dra nytta av den informationen på en oddsmarknad som till exempel ledaren i första rundan bör man vänta så länge som möjligt innan spelet börjar och kontrollera väderprognosen. Ju blåsigare det blir i golf, desto mer slumpmässiga blir turneringsresultaten.

Hur stor effekt har vinden på en hel golfturnering?

På Europatouren i Wales under den pandemipåverkade perioden under 2020 såg vi det kanske bästa exemplet på vindens inverkan på golfresultat. Celtic Classic och Wales Open spelades under två veckor i rad på Celtic Manor Resort. Underlaget och förhållandena var identiska – ruffen var låg och marken var mjuk.

Det fanns bara en variabel som inte var sig lik: vinden. Under vecka ett var vinden mild men under vecka två kom den upp i 9–11 sekundmeter vilket gjorde banan lite torrare och fastare. Här är de två ledartavlorna:

Celtic Classic under vecka 1

  • Sam Horsfield 676468 67 (266)
  • Tom Detry 67666867 (268)
  • Thomas Pieters 64687067 (269)
  • Andrew Johnston 6766 6868 (269)
  • Connor Syme 68676371 (269)

Wales Open under vecka 2

  • Romain Langasque 71687265 (276)
  • Sami Valimäki 70726769 (278)
  • Matthew Jordan 697272 66 (279)
  • David Dixon 70707168 (279)
  • James Morrison 73726669 (280)

Som vi ser var slagsnittet hela 10 slag bättre under den första veckan (2,5 skott per runda) vilket matchar regeln om 0,1 slags skillnad per 0,45 sekundmeter som jag nämnde tidigare. Medianslagen för de individuella rundorna i de övre delarna av ledartavlan under vecka ett var cirka två slag lägre.

Open Championship-betting: Hur kommer vinden att påverka majorn?

Under en stor golfturnering som till exempel Open Championship kan det löna sig att titta på väderprognosen för att kunna dra fördel av vinden och lottningen. I Storbritannien brukar vinden mojna efter 17:30 och i Open Championship börjar ibland spelet lite senare än vanligt.

 Vinden kan ofta vara det största hindret på St. Andrews-banan. 

Ett exempel på det var när JB Holmes hade en av de senare teetiderna och gav 200 gånger pengarna på marknaden för ledaren i första rundan i Royal Portrush 2019. Vinden hade helt avtagit under större delen av hans runda och han tog ledningen i första rundan under mycket mildare förhållanden än de flesta andra spelare ställdes inför.

På St. Andrews 2010 var den ena halvan av startfältet så gott som utslagen på förhand på grund av en dålig lottning. Rory McIlroy gick runt på 63 i sin första runda men föll till 80 i bedrövligt väder på fredagseftermiddagen. Vinden kan ofta vara det största hindret på St. Andrews-banan.

Spelarna som startade på eftermiddagen på fredagen hade en stor nackdel och många stora namn missade cutten. Vissa behövde 7,5 timmar på sig att spela klart efter att vinden ibland nådde 18 sekundmeter och tvingade fram spelavbrott. Louis Oosthuizen befann sig på rätt sida av lottningen och vann tävlingen med 7 slags marginal.

År 2015 skedde ytterligare ett spelavbrott på St. Andrews på grund av starka vindar som fick bollar i rullning på greenerna. Det ledde till att Zach Johnson avgick med segern efter särspel på måndagen. Och vem slog han, tror du? Louis Oosthuizen (som briljerar på blåsiga St. Andrews) och Marc Leishman som är en annan vindspecialist. Kan det vara en ny trend?

Presterar vissa spelare bättre när det är blåsigt?

Absolut. Att Louis Oosthuizen och Marc Leishman figurerar på de här Open Championship-ledartavlorna är ingen tillfällighet. Marc Leishman lärde sig spela golf på Australiens snabba, fasta och böljande sandbältsbanor som ofta utsätts för stark vind som påverkar bollbanan. Sydafrika (Louis Oosthuizens hemland) har också stark vind och man behöver kompensera för den när man slår sina slag. Det ser enkelt ut när de gör det.

Det kan löna sig att rikta in sig på den sortens spelare i årets Open Championship och andra turneringar som är kända för sin starka vind. Hur skicklig en viss golfare är på att spela i stark vind återspeglas sällan i oddsen. Spelare från Storbritannien och Irland som växt upp på linksbanor kan ha en stor fördel gentemot många amerikaner som spelar högt istället för att försöka hålla sig under den värsta vinden. Shane Lowry är kanske bäst i världen på linksgolf och blåsiga förhållanden och det bevisade han genom att vinna Open Championship på Royal Portrush i överlägsen stil. Kan han göra det igen i golfens hemland?

Major Talk: Få en fördel på Pinnacles golfmarknader inför varje major under 2022.

Nu när du har bättre koll på hur vinden kan påverka golfmarknaderna kan du dra fördel av Pinnacles oslagbara odds på golf.

Oddsresurser: Bli en bättre spelare

Pinnacles avdelning Oddsresurser är en av nätets mest omfattande artikelsamlingar med spelråd från experter. Vi tillgodoser behoven hos både nybörjare och proffs – vårt mål är helt enkelt att öka våra spelares kunskaper.