Inför Ryder Cup 2020 | Ryder Cup-tips med Sophie Walker
sep 17, 2021
sep 17, 2021

Inför Ryder Cup 2020

Ryder Cup 2020 – odds och tips

Ryder Cups historia

Spelare i fokus

Läs Sophie Walkers expertanalys

Inför Ryder Cup 2020

Årets upplaga av Ryder Cup kallas för Ryder Cup 2020 eftersom turneringen egentligen skulle ha spelats förra hösten. I våras drog golftouren igång igen utan publik men nu när det har blivit dags för Ryder Cup har publikrestriktionerna lättats. Den 43:e upplagan av Ryder Cup mellan USA och Europa spelas på Whistling Straits.

Datum: Den 24–26 september 2021

Plats: Whistling Straits, Haven, Wisconsin

Spela: Odds på Ryder Cup 2020

Ryder Cups historia och format

Ryder Cup är idag en av världens största sporthändelser. Turneringen är uppkallad efter affärsmannen Samuel Ryder och arrangerades för första gången 1927. Sedan dess har den spelats vartannat år. De första 50 åren mötte tolv spelare från USA tolv spelare från Storbritannien och Irland. 1979 fick Storbritannien och Irland sällskap av övriga Europa och det var då som Ryder Cup blev ett möte mellan PGA-touren och Europatouren. Populariteten ökade, mediebevakningen blev större och spelet höll en högre nivå.

Varje lag består som sagt av tolv spelare. Tävlingen har fem matchomgångar och pågår i tre dagar. Först ut är matchspel där varje match spelas på 18 hål. Det bästa resultatet efter varje hål avgör vem som vinner det hålet. Om resultaten är identiska blir det oavgjort. Vinnaren av matchen blir det spelarpar som vunnit flest hål. När ett par till exempel leder med tre hål när bara två hål återstår kallas det för en 3&2-seger. De två första tävlingsdagarna består av fyra fyrbollsmatcher (bästboll) och fyra foursomematcher per dag. Lagkaptenen väljer om foursomematcherna eller fyrbollsmatcherna ska spelas först.

Vad är foursomematcher (alternerande slag)?

Två spelare slår vartannat slag med samma boll. De möter två andra spelare som gör samma sak. Det här är ett tufft format eftersom spelarna måste hitta lämpliga partner både vad gäller personlighet och spelstil. Sedan måste de komma fram till vem som tar utslagen på udda hål och vem som gör det på jämna.

Vad är fyrbollsmatcher (bästboll)?

Spelarna bildar par men använder sin egen boll. Det innebär att fyra bollar är i spel. Den bästa bollen (resultatet) av de två spelarna på varje hål blir det resultat som får representera laget. Återigen är det matchspel mellan ett europeiskt par och ett amerikanskt par som gäller. 1 poäng delas ut för seger, 0,5 för oavgjort och 0 för förlust.

Det är inte obligatoriskt för alla tolv spelare att delta i varje omgång på fredagen och lördagen men alla måste göra det på söndagen. Då står tolv poäng på spel i tolv singelmatcher. Spelarna går ut i den ordning som lagkaptenen bestämmer. Ingen av lagkaptenerna vet vad den andre gör. Inför varje omgång meddelar de sina laguttagningar till varandra och till media.

Lagen i Ryder Cup 2020

Lag USA

Lag Europa

Steve Stricker (lagkapten)

Padraig Harrington (lagkapten)

Collin Morikawa

Jon Rahm

Bryson DeChambeau

Tommy Fleetwood

Brooks Koepka

Rory McIlroy

Dustin Johnson

Paul Casey

Justin Thomas

Viktor Hovland

Patrick Cantlay

Lee Westwood

Daniel Berger (lagkaptenens val)

Bernd Wiesberger

Tony Finau (lagkaptenens val)

Tyrrell Hatton

Jordan Spieth (lagkaptenens val)

Matt Fitzpatrick

Harris English (lagkaptenens val)

Shane Lowry (lagkaptenens val)

Xander Schauffele (lagkaptenens val)

Sergio Garcia (lagkaptenens val)

Scottie Scheffler (lagkaptenens val)

Ian Poulter (lagkaptenens val)

Ryder Cup 2020 – banan

Golfbanan Whistling Straits ligger intill Lake Michigan i Wisconsin och är utformad av Pete och Alice Dye. Huvudbanan Straits Course är 6 757 meter lång och ligger på par 71. Det är med andra ord en riktigt lång och tuff bana. Den öppnade 1998 och tre PGA-mästerskap har spelats där – Vijay Singh vann 2004, Martin Kaymer vann 2007 och Jason Day vann 2015. Dessutom har US Senior Open spelats där en gång (2007) och den gången var det Brad Bryant som tog hem segern. Eftersom banan ligger intill en gigantisk sjö påminner den om en brittisk linksbana med få träd och påtagliga vindar. Den klassas som en av USA:s bästa golfbanor.

Många menar att banan gynnar amerikanerna eftersom de ofta presterar bättre på långa och breda banor med kort ruff. Men om vinden tilltar och fairwayarna är snabba kan banan faktiskt passa européerna. Och historiskt sett är det spelarna som kan kontrollera bollbanan och slå långa puttar som lyckats bäst här.

Det ryktas om att banan kommer att ha ett väldigt långt upplägg för att passa hemmaspelare som De Chambeau, Finau, Koepka och Johnson. Men européerna Rahm, McIlroy, Hovland och Garcia kan också slå långt och förutsättningarna kanske är jämnare än många tror.

Ryder Cup 2020 – var ligger värdet?

Att amerikanerna är favoriter att ta hem Ryder Cup till oddset 1,518* beror troligen på deras hemmafördel. USA har vunnit titeln vid 26 tillfällen och bara förlorat fyra gånger på hemmaplan. Men en närmare granskning visar att amerikanerna var överlägsna fram till 1985. Sedan dess har de bara vunnit Ryder Cup fem gånger på 17 försök både i USA och Europa.

USA har en högre genomsnittlig världsrankning per spelare och det är ytterligare ett skäl till att de är oddsfavoriter. Men Europa har vunnit fyra av de fem senaste Ryder Cup-upplagorna och har nu världsettan Jon Rahm i laget. Det innebär att årets tävling kan sluta hur som helst.

Foursome

Jag skulle tippa att Europa vinner i foursome. Historiskt sett har det inte varit USA:s starka gren och de har vunnit färre än tio av 34 foursomeomgångar sedan 1985.

Men något som talar för USA är de starka spelarparen Justin Thomas/Jordan Spieth (gamla barndomsvänner) och Patrick Cantlay/Xander Schauffele (som bildade ett lyckat par i Presidents Cup 2019). De är ett ess i rockärmen för USA men som sagt tyder den historiska statistiken på att Europa drar det längsta strået i foursome.

Rookiespelare att hålla koll på

Shane Lowry debuterar i Ryder Cup och har en spelstil som passar perfekt på Whistling Straits. Som liten spelade han ofta på korta banor och det har gett honom ett starkt närspel. Han har också utmärkt statistik på linksbanor och har vunnit både Irish Open och Open Championship.

Daniel Berger har beskrivits som en modig spelare och han tog den avgörande poängen när USA vann Presidents Cup 2017. 26-åringen är född samma år (1993) som lagkamraterna Jordan Spieth och Justin Thomas.

Berger föll lite i skymundan efter debuten för USA 2017, men efter pandemiuppehållet vann han två titlar på PGA-touren och klättrade till plats 16 på världsrankningen. Han är en spelare som behärskar allt och kan slå ett pålitligt stock fade-slag när det blåser mycket.

Poängligan

Xander Schauffele spelade alla fem matcher i Presidents Cup på Royal Melbourne 2019 och tog tre poäng. Jag är övertygad om att han kommer att spela foursome och antagligen fyrboll också om det behövs. Eftersom han spelar minst tre matcher får han många möjligheter att plocka poäng. Jag tror att han kommer att spela med Patrick Cantlay och/eller Colin Morikawa – två riktigt bra spelare.

Xander är en riktig vinnarskalle med en ständig hunger i sitt spel, något han visade prov på när han tog guld i Tokyo-OS. Det kan löna sig att spela på att han tar flest poäng av alla amerikanska spelare.

Rory McIlroy har spelat fem Ryder Cup-tävlingar och bara förlorat en gång (den gången tog han ändå tre av fem poäng). Han har en respektabel statistik på banan och kom på 17:e plats 2015 och T3 2010. För att vara Rory har han haft ett mellanår hittills och därför vore det kul att få se honom komma upp till sin vanliga nivå i Ryder Cup.

Odds kan ändras

Oddsresurser: Bli en bättre spelare

Pinnacles avdelning Oddsresurser är en av nätets mest omfattande artikelsamlingar med spelråd från experter. Vi tillgodoser behoven hos både nybörjare och proffs – vårt mål är helt enkelt att öka våra spelares kunskaper.