Tippa Tour Championship utifrån progressiv form
aug 22, 2022
aug 22, 2022

Tippa Tour Championship utifrån progressiv form

Den progressiva formens effekt på golfbetting

Bettinganalys: FedEx Cup

Bettinganalys: Tour Championship

Tippa Tour Championship utifrån progressiv form

Alla vägar bär till Tour Championship. I början av varje PGA-toursäsong förbereder spelarna sina spelscheman för att ge sig själva största möjliga chans att vara bland de 125 bästa på FedEx Cup-rankingen. Då får de nämligen vara med och göra upp om de riktigt stora pengarna i FedEx Cup-slutspelet. 

Tour Championship på East Lake är säsongens sista tävling med stora prispengar som de formstarkaste golfarna i världen gör upp om.

PGA-tourkommissionären Jay Monahan (och den som tar över efter honom) kommer att göra kontinuerliga ändringar av FedEx Cup-slutspelsformatet i takt med att sporten utvecklas. I samband med grundandet av den nya LIV-golftouren ändrades formatet för FedEx Cup-slutspelet igen i år. Under 2022 får vinnaren av varje tävling under PGA-tourens grundsäsong 500 FedEx Cup-poäng. Poängen ger tillträde till det säsongsavslutande FedEx Cup-slutspelet som består av tre tävlingar (varav den sista är Tour Championship) med ett progressivt cutformat.

Den första anhalten är TPC Southwind där de 125 spelare som tagit flest FedEx Cup-poäng ska spela WGC-FedEx St. Jude Invitational. De 70 bästa spelarna efter St. Jude Invitational går vidare till BMW Championship som spelas på olika banor varje säsong. De 30 bästa spelarna efter BMW Championship beger sig till Tour Championship på East Lake där stora pengar och den åtråvärda FedEx Cup-pokalen står på spel. Volatiliteten på slutspelets ledartavla väntas vara hög och många spelare lär plocka och tappa placeringar.

FedEx Cup – prispengar och format

FedEx Cup ger numera 18 miljoner dollar till den spelare som har flest poäng efter Tour Championship på East Lake Golf Club. De två första slutspelsturneringarna ger fyra gånger så många poäng som de vanliga tourtävlingarna vilket innebär att alla spelare fortfarande har chansen att bli slutsegrare. Den sammanlagda prispotten ligger på 75 miljoner dollar. Tvåan får 6,5 miljoner dollar, trean får 5 miljoner, fyran får 4 miljoner och spelaren på femte plats får 3.

Tour Championship är en slagbaserad handikapptävling med en ledartavla som gynnar spelarna som presterat bäst inför säsongsavslutningen. Spelaren som ligger etta i tabellen börjar på -10 medan tvåan startar på -8, trean på -7, fyran på -6 och femman på -5. Spelarna på plats 6–10 börjar på -4 medan spelarna på plats 11–15 börjar på -3. Detta fortsätter ända ner till spelarna på plats 26–30 som får börja på par och alltså slår rejält ur underläge.

De fem bästa spelarna inför Tour Championship har en betydande fördel gentemot resten. Det påminner om det gamla FedEx Cup-slutspelsformatet där de fem bästa kunde få en garanterad chans att vinna FedEx Cup-titeln genom att vinna Tour Championship.

Vad är progressiv form i FedEx Cup-slutspelet och golfbetting?

I min bok Angles & Edges tar jag upp progressiv form inom golfbetting. Progressiv form i golf är en enormt viktig faktor att ta hänsyn till om man vill hitta en edge när man bettar. Eftersom FedEx Cup-slutspelet har ett liknande progressivt upplägg kan vi använda progressiv form för att försöka identifiera utfall mer träffsäkert. Den som avslutar säsongen på topp på East Lake Golf Club (ursprungligen ritad av Donald Ross) får skörda frukterna.

Progressiv form inom golfbetting skiljer sig från aktuell form eftersom den visar en tydlig trend för spelaren i fråga.

Progressiv form inom golfbetting skiljer sig från aktuell form eftersom den visar en tydlig trend för spelaren i fråga. Trenden baseras på spelarens senaste resultat och slutplaceringar. Trendformen har ett högt prediktivt värde inom golfbetting och kan också identifiera spelare som går under radarn och fått för höga odds.

Ponera till exempel att en spelare uppvisar formen T40 - 24 - 18. Spelaren ledde också sin senaste tävling efter 54 hål men hade en dålig sista runda på grund av hög press. Då skulle odds som baserats enbart på spelarens slutplacering eventuellt vara för höga eftersom de inte speglar spelarens sanna form. Om spelaren kom på fjärde plats under den sista veckan skulle oddsen kunna röra sig med så mycket som 40 % inför nästa veckas turnering.

Vi på Pinnacle älskar att analysera data och vet att de mer sofistikerade golfbettarna försöker väga formtrender mot varandra för ett få ett försprång när de spelar på FedEx Cup-slutspelet. Det finns tre individuella turneringar att spela på i slutspelet. Vinnaroddsen speglar formsiffror och banhistorik men inte nödvändigtvis vilka spelare som visat prov på att kunna höja sig rejält som i exemplet ovan. Det kan du dra nytta av när du spelar på FedEx Cup eller bara Tour Championship.

Med progressiv form i åtanke kan du hålla utkik efter spelare med formsiffror och resultat som stadigt eller plötsligt förbättrats under den senaste tiden. Se bortom huvudsiffrorna och titta närmare på spelarnas statistik i enskilda rundor. Kontrollera viktiga mätvärden som till exempel birdies per runda och vunna slag totalt. Håll utkik efter spelare som presterat bra men inte riktigt lyckats hålla ihop det i fyra rundor på en vecka. Fråga dig varför de inte har gjort det. Trenderna visar vilka spelare som till exempel slagit tre bra rundor och en dålig eller vilka som ofta slår bort sig under helgen efter att ha spelat bra innan dess. De kan också visa vilka spelare som behöver lite tid på sig att bli varma i kläderna. De här ingångsvinklarna kan du använda när du försöker slå oddsen på FedEx Cup.

Tour championship på East Lake Golf Course i Atlanta

East Lake är en bana som passar spelare som har bra utslag och kan hålla bollen i spel. Det är en parkliknande bana omgiven av täta dungar. Den har djupa Bermuda-ruffar och vanligen snabba Bermuda-greener. Områdena kring greenerna är inte särskilt förlåtande och underlagen sluttar kraftigt vilket är ett kännetecken för Donald Ross.

East Lake är en parkliknande bana omgiven av täta dungar.

Genom att kika på de senaste ledartavlorna från Wyndham Championship och Rocket Mortgage Classic kan vi kanske få en föraning om vilka spelare som kan tänkas göra bra ifrån sig i slutspelet och Tour Championship. Dessa två tävlingar spelas före FedEx Cup-slutspelet och Donald Ross ligger bakom både Sedgefield och Detroit Golf Club.

Nedan följer en lista över några av de styrkor som behövs för att lyckas i Tour Championship på East Lake. Utifrån denna information i kombination med vunna slag kan vi profilera de potentiella Tour Championship-vinnarna. Vi kan identifiera vilka spelare som har störst chans att vinna FedEx Cup och kamma hem prispengarna.

  • Driving-precision
  • Driving totalt
  • Hole outs
  • Bra slag när bollen ligger nära marken
  • Mental styrka
  • Banstrategi
  • Avståndskontroll med järnklubborna

Chippområdena kring greenerna på East Lake täcks av klibbigt Zoysia-gräs som gör att bollen kommer väldigt nära marken. Det försvårar slagen och gör att det lönar sig att ha bra närspel i Tour Championship.

Om du kan identifiera vilka golfare som har lämpliga styrkor för banan och har uppvisat progressiva formtrender kan du lättare tippa vinnaren av Tour Championship och FedEx Cup.

Nu när du har en bättre förståelse för hur progressiv form kan påverka golfbetting kan du ta del av Pinnacles fantastiska golfodds och följa Bryan Nicholson på Twitter här

Odds kan ändras

Oddsresurser: Bli en bättre spelare

Pinnacles avdelning Oddsresurser är en av nätets mest omfattande artikelsamlingar med spelråd från experter. Vi tillgodoser behoven hos både nybörjare och proffs – vårt mål är helt enkelt att öka våra spelares kunskaper.