Så spelar man på golf | Golfguide
apr 4, 2017
apr 4, 2017

Så spelar man på golf – Lär dig grunderna

Genomgång av golfregler

Grunderna i att spela på golf

Så här använder du statistik när du spelar på golfodds

Så spelar man på golf – Lär dig grunderna

Under senare år har intresset för att spela på golfodds vuxit. Detta beror delvis på intresset för nya golftalanger men även på det potentiella värdet för oddsspelare. Det är betydligt enklare att förstå sig på golfodds än vad många tror. Läs vidare för att lära dig hur man spelar på golf och på vilket sätt du kan använda statistik för att förbättra ditt oddsspelande.

Golf – Regler

Även om det kan ta åratal att utveckla den skicklighet som krävs för att själv spela golf på hög nivå är det betydligt enklare att bemästra oddsspel på samma sport. Golf är först och en främst en individuell sport där spelaren tävlar mot sina motståndare över 18 hål. Till sin hjälp har spelaren en uppsättning klubbor och en boll, och målet är att på så få slag som möjligt ta sig runt 18-hålsbanan. 

Varje hål inleds från "tee" och fullbordas när bollen slås i "koppen". Golfbanor kan se ut på många olika sätt och alla hål har olika längd och utformning. Varje hål har ett förväntat resultat, "par", på mellan tre och sex slag. Spelaren kan uppnå följande resultat: 

Så här spelar man på golf: Poängsystem

Antal slagResultat/Score
Fyra under par Kondor
Tre under par Albatross
Två under par Eagle
Ett under par Birdie
Lika med par Par
Ett över par Bogey
Två över par Double Bogey

Notera: Denna skala fortsätter med triple bogey, quadruple bogey, fem över, sex över osv.

Den vanligaste spelformen i golf är slagspel där man räknar det totala antalet slag per rond. En annan spelform är matchspel då två golfspelare eller fler spelar varje hål var för sig och vinnaren bestäms av antalet vunna hål.

De golfevenemang som tilldrar sig störst intresse bland oddsspelare är de fyra årliga majorstävlingarna (The Masters, US Open, The Open och PGA Championship), tävlingarna på PGA- och Europatouren samt Ryder Cup. Alla dessa golftävlingar har sina motsvarigheter på damsidan.

Så spelar man på golf

Att förstå sig på sporten är blott första steget mot att en bli en bra oddsspelare på golf. Nästa steg är att lära sig de olika spelmarknaderna som erbjuds på golf och hur man hittar spelmöjligheter med värde i.

Att skaffa sig kunskap om spelares olika spelstilar och hur banan är utformad i en viss tävling är hörnstenar i en framgångsrik strategi för spel på golfodds.

För golf erbjuder Pinnacle två huvudmarknader: tävlingsvinnare och man-mot-man eller "matchning". I vinnarmarknaden spelar du på vem du tror står som segrare vid tävlingens slut, precis som i andra sporter. I marknaden man-mot-man spelar du istället på vem av två spelare som placerar sig bäst i tävlingen.

Att skaffa sig kunskap om spelares olika spelstilar och hur banan är utformad i en viss tävling är hörnstenar i en framgångsrik strategi för spel på golfodds. Beroende på en spelares styrkor och svagheter passar en del banor bättre än andra vilket påverkar prestationen i olika tävlingar.

För spelare som slår långt med drivern, som t.ex. Bubba Watson och Jordan Speith, passar längre banor som Augusta och Quail Hollow bra. Spelare som är skickliga i närspelet, som Phil Mickelson, passar istället bättre på kortare banor som kräver mer känsla med wedgarna och järnklubborna, som t.ex. Pebble Beach .

De officiella webbplatserna för PGA-touren och Europatouren har massor av information som utgör en bra kunskapsgrund i jakten på bra golfodds. Där hittar du spelarstatistik, form och ett tävlingsschema.

Användbar statistik för oddsspel på golf

De som inte är vana vid att spela på golf kanske tittar på siffror som scoresnitt och driveträffar och tror att de är bra indikatorer på prestation. Vill du hellre ta ett avancerat grepp om ditt oddsspelande på golf finns mer användbara data som intjänade slag (SG), GIR (greenträffar) och FIR (fairwayträffar).

Beroende på en spelares styrkor och svagheter passar en del banor bättre än andra vilket påverkar prestationen i olika tävlingar.

Till användbar statistik hör även scrambleprocenten – att missa GIR men ändå gå på par eller bättre – vilken ger en indikation om hur spelaren reagerar på misstag. Antal topp 10-placeringar ger en hint om spelarens stabilitet. När du spelar på någon av de fyra stora majorstävlingarna är det extra viktigt att analysera spelarnas form eftersom tävlingarna ställer än högre krav på spelarnas kyla.

När du nu fått en övergripande bild av hur man spelar på golf kan du börja titta närmare på externa faktorer och i vilken utsträckning turfaktorn bör finnas med i en spelstrategi för golf.

app-update-promotion-in-article.jpg

Oddsresurser: Bli en bättre spelare

Pinnacles avdelning Oddsresurser är en av nätets mest omfattande artikelsamlingar med spelråd från experter. Vi tillgodoser behoven hos både nybörjare och proffs – vårt mål är helt enkelt att öka våra spelares kunskaper.