Inför U.S. Open 2022
jun 15, 2022
jun 15, 2022

Inför U.S. Open 2022

U.S. Open 2022 – vilka är favoriterna?

U.S. Open 2022 – var finns värdet?

U.S. Open 2022 – var ligger banan?

Inför U.S. Open 2022

Nu är det sommar och det innebär att majors duggar tätt. Näst på tur står U.S. Open. Sophie Walker ger sina expertråd inför årets tredje major.

Den 122:a upplagan av United States Open Championship äger rum den 16–19 juni på The Country Club i Brookline, Massachusetts. Det är en av världens äldsta golfturneringar och den spelas på en av de äldsta golfbanorna i USA. Banan är mest känd för att ha stått värd för Ryder Cup 1999 där USA kämpade sig tillbaka och vann överlägset med 8,5–3,5 i singelmatcherna på söndagen.

Major Talk: US Open 2022 preview

U.S. Open 2022 – banan

Med en längd på 7 264 meter och par 70 (standard i U.S. Open) sägs denna major vara den tuffaste och mest ansträngande av alla. Det är driveslagen som är nyckeln till att lyckas här. Country Club-banan gjordes om av Gil Hanse 2009 och har sedan dess endast stått värd för en stor tävling: US Amateur Championship 2013 som vanns av engelsmannen Matt Fitzpatrick.

2022 U.S. Open – startfältet

156 herrspelare börjar spela den 16 juni varav 48 är undantagna spelare och 10 är tidigare mästare. För att inte tala om de spelare som har kvalificerat sig via nio olika turneringar, vilket är anledningen till att tävlingen kallas Open. 57-årige Fran Quinn är bara en av dessa kvalificerade spelare och han har hittills bara tjänat 656 dollar i sin PGA-karriär!

Tyvärr kommer han inte att få spela tillsammans med den trefaldige vinnaren Tiger Woods som har dragit sig ur på grund av skada. Startfältet innehåller även förra årets samtliga USGA- och R&A-amatörvinnare.

U.S. Open 2022 – så väljer man rätt spelare att satsa på

Det enorma startfältet kan silas ner relativt enkelt – – ingen amatör har vunnit US Open sedan 1933 så vi kan i stort sett utesluta alla amatörer. Den äldsta vinnaren av U.S. Open var Hale Irwin som vann tävlingen 1990 vid 45 års ålder, så du kan begränsa startfältet till de som är yngre än så.

Faktum är att sju av de tio senaste vinnarna av US Open har varit amerikaner.

Det är bara eliten som lyckas gå hela vägen i den mest krävande major-tävlingen av alla. Samtliga av de tio senaste vinnarna har varit rankade bland de 30 bästa i världen.

Jag kommer att titta på spelare som har gjort bra ifrån sig på USGA-banor eftersom den här tävlingen inte arrangeras av PGA-touren. När jag tittar på tidigare vinnare av USGA:s junior- och seniortitlar ser jag många amerikaner. Faktum är att sju av de tio senaste vinnarna av U.S. Open har varit amerikaner.

Utifrån dessa kriterier kan vi avgränsa startfältet till en lista med möjliga kandidater.

U.S. Open 2022 – vilka är favoriterna?

Justin Thomas

Jag tippade att han skulle vinna Masters och PGA Championship i år och han gjorde mig inte besviken – han kom bland de tio bästa i Masters och vann PGA Championship. Och jag skulle säga att man inte kan räkna bort honom här heller till oddset 16,050*.

Genomsnittsåldern för U.S. Open-mästare under de senaste 10 åren är 28 år och Thomas är för närvarande 29 år gammal. Han har haft två topp 10-placeringar i sina fyra senaste U.S. Open och ligger för närvarande bland de 50 bästa i drive, inspel, närspel och puttning vilket gör att han sticker ut bland de bästa spelarna i världen.

Många spelare är bra på att gå från tee till green men är sämre på puttning, men Thomas är bra på allt – särskilt att välja rätt caddies. Jim "Bones" Mackay, som blev Thomas caddie under säsongen 2021–2022, har vunnit sex majors vilket är mest av alla caddies på touren.

Rory McIlroy

Rory har den näst bästa meritlistan i startfältet efter Phil Mickelson men det har gått åtta år sedan han vann Open Championship.

Formkurvan verkar dock peka uppåt med tanke på att han kommit tvåa och åtta i de två första majors under 2022. Han har en genomsnittlig drivelängd på otroliga 292 meter (tredje längst på touren) och sätter 40 % av sina puttar från 3–4,5 meter (tredje bäst på touren). Allt detta leder till ett lågt slaggenomsnitt på 69,3.

Jag är ett stort McIlroy-fan men det här är första gången jag tippat honom som majorvinnare sedan jag började jobba för Pinnacle. Det gör jag inte för att han är min favoritspelare. 33-åringen är den näst största favoriten till oddset 15,450* och lär vilja bevisa sig som PGA-tourens främsta spelare (inte bara ekonomiskt sett).

Will Zalatoris

Zalatoris har gått från högoddsare till favorit enligt min mening trots att Pinnacle ger honom ett odds på 30,250*. Wake Forest-alumnen har nu fixat två raka topp 10-placeringar i majors, inklusive den hjärtskärande särspelsförlusten i PGA Championship förra månaden.

Han ligger på femte plats när det gäller antal vunna slag från tee och på första plats när det gäller inspel. Zalatoris är specialist på stora mästerskap med fem topp 10-placeringar i sina sex senaste majors (han drog sig ur förra årets Open Championship). Han har också vunnit den amerikanska juniortiteln 2014. Något som inte är idealiskt är att 25-åringen ligger på 154:e plats i puttning vilket är hans uppenbara akilleshäl.

Patrick Cantlay

Cantlay kvalificerade sig för första gången till U.S. Open vid 19 års ålder och förlorade i finalen av en amerikansk amatörturnering under sin otroligt framgångsrika amatörkarriär. Hans bästa placering i U.S. Open var förra året då han slutade på 15:e plats.

Fem av de sex senaste vinnarna av U.S. Open hade aldrig vunnit en major tidigare.

30-åringens spel de senaste veckorna går dock åt rätt håll. Han är nu bland de 20 bästa drive-spelarna och har tre topp tre-placeringar i rad på PGA-touren. UCLA-alumnen är rankad trea i världen men har bara det tolfte lägsta oddset: 24,050*. Det kan alltså löna sig att spela på honom den här veckan i Brookline. Var inte rädd att satsa på någon som aldrig vunnit en major tidigare – fem av de sex senaste vinnarna av U.S. Open hade aldrig gjort det innan.

U.S. Open 2022 – var kan värdet finnas?

Jag ansåg att det fanns värde i att spela på Stewart Cink i PGA Championship och han bjöd på en fantastisk vecka. Vid ett tillfälle låg han femma på ledartavlan.

I U.S. Open är det Mito Pereira (67,000*) jag väljer som värdespel. Chilenaren var ett hål från att vinna PGA Championship förra månaden. Sedan dess har han hämtat sig från den besvikelsen med en 7:e och 13:e plats på PGA-touren.

Precis som Justin Thomas är han bättre än den genomsnittliga PGA-tourspelaren på alla punkter. Pereira utmärker sig i sitt inspel och träffar 70 % av greenerna när han ligger minst två slag under par. En annan viktig siffra i U.S. Open är spelarnas statistik på par 4-hål eftersom det bara finns två par 5-hål på denna 70-parsbana. 27-åringen är rankad på sjunde plats och har legat under par på par 4-hål den här säsongen.

Vem tror du vinner U.S. Open? Se Pinnacles oslagbara odds på U.S. Open 2022.

Oddsresurser: Bli en bättre spelare

Pinnacles avdelning Oddsresurser är en av nätets mest omfattande artikelsamlingar med spelråd från experter. Vi tillgodoser behoven hos både nybörjare och proffs – vårt mål är helt enkelt att öka våra spelares kunskaper.