Så satsar du på NFL | Spelartikel om amerikansk fotboll
sep 3, 2013
sep 3, 2013

Grundläggande NFL-betting

Grundläggande NFL-betting
NFL blir mer och mer populärt utanför USA:s gränser – och med allt fler säsongsmatcher i Storbritannien de närmsta åren lär spel på NFL bara öka.

Trots att NFL bara kommer till Europa en gång om året kan de som gillar amerikansk fotboll fortfarande se NFL hela året. Med ett stadigt växande supporterantal är detta ett perfekt tillfälle att börja spela på NFL.

Att spela på NFL

Det finns tre grundläggande NFL-insatser. De flesta spelbolag inklusive Pinnacle erbjuder en tvåvägsmarknad på matchresultatet – det motsvarar fotbollens 1X2 men utan oavgjort. I USA kallas marknaderna Money Line, handikapp och totalpoäng.

Vinstmarknaden 1X2 är populär eftersom den är lätt att lära sig. Du satsar helt enkelt på det lag du tror ska vinna.

Det enda du behöver kontrollera är vad som händer om ett oavgjort resultat skulle inträffa. Hos Pinnacle betalas alla tvåvägsspel tillbaka om en match är oavgjord vid fulltid. Själva matchen avgörs emellertid på tilläggstid, men de flesta insatser gäller ordinarie speltid om ingenting annat angivits.

Handikappmarknaden är det populäraste sättet att spela på NFL i Nordamerika och används oftast när man vill väga upp lagens nivåskillnader. Som i all övrig sport är NFL-lag olika bra. För att väga upp den uppfattade skillnaden i förmåga erbjuder spelbolag ett handikapp för att göra matchen jämnare.

Handikappmarknaden är det mest populära sättet att spela på NFL i Nordamerika.

Med ett påhittat exempel kan vi förklara hur handikappodds fungerar. Båda lagen får varsitt amerikanskt odds med antingen ett plustecken eller minustecken. Indianapolis Colts får till exempel -6 1,909 och New York Giants +6 2,020.

En insats på Indianapolis hade alltså gett vinst om Colts vunnit med minst sex poäng, och en insats på Chicago hade gått hem om Giants vunnit matchen eller förlorat med högst sex poäng.

Om resultatet blivit 29-17 till Colts hade de som satsat på Colts-seger till oddset -6 1,909 vunnit eftersom poängskillnaden blev 12. Sex fler poäng än poänghandikappets.

Totalodds i NFL fokuserar på hur många poäng som båda lagen gör tillsammans under matchen. Spelbolagen ger dig ofta möjlighet att satsa på om du tror att totalpoängen hamnar över eller under en viss nivå. Därför kallas sådana odds ofta för Över/Under.

I både Handikapp och Total kallas det att "täcka insatsen" när ett lag uppnår det antal poäng som krävs för att insatsen ska gå hem.

Att utveckla strategier

Så snart du lärt dig grunderna i NF-odds kan du utforska mer avancerade strategier. Om du till exempel vill satsa på NFL-handikapp måste du ta en rad andra faktorer med i beräkningen än bara sannolikheten för att lag A slår lag B, till exempel hur många fler poäng lag A gör än lag B.

Professionella NFL-oddsspelare lägger ner mycket tid på att sammanställa rankninglistor som återspeglar lagens styrkor i förhållande till varandra och beräknar vilket lag som har övertaget i varje match. De jämförs därefter med spelbolagens handikapp och odds i jakt på avvikelser som kan ge bra väntevärde.

För ovana NFL-oddsspelare finns det emellertid nybörjarvänliga handikappsystem som kan ge träffsäkra resultat på kort sikt.

Yardage-differentialen

På sin mest grundläggande nivå handlar NFL om kampen mellan offensiva och defensiva enheter på planen. Ett enkelt sätt att mäta ett NFL-lags styrka på blir således att undersöka hur långt in på offensiv planhalva laget i snitt tar sig på varje försök och hur långt de i snitt släpper in motståndarlaget på egen planhalva.

Som du kanske räknat ut brukar de lag som tar sig längre in på offensiv planhalva vinna. Det är förvisso inte helt träffsäkert men ger åtminstone en hyfsad fingervisning om hur bra ett visst lag är. (Läs mer om vunnen mark per försök här)

Hemmafördel

NFL har ett unikt "stängt" ligasystem utan uppflyttning eller nedflyttning. Ur statistisk synvinkel blir därför data om olika faktorer som t.ex. hemmafördel ovanligt tillförlitliga.

För att beräkna varje NFL-lags hemmafördel drar du av bortalagens poäng från hemmalagens och dividerar med antalet spelade matcher.

Du kommer att märka att hemmafördelen för alla lag ligger nära 3 – vilket blivit standard när handikapp ska beräknas. (Läs mer om hur du beräknar hemmafördel här)

Viktiga NFL-tal

När du satsar på NFL-handikapp finns det ett antal viktiga tal att tänka på. Talen motsvarar de marginaler som oftast inträffar i förhållande till NFL-slutresultatet.

Genom att lära dig nyckeltalen kan du undvika att satsa på ett dåligt handikapp – och kan till och med upptäcka vilket lag som spelbolaget vill att du satsar på.

Talet 3 är till exempel den vanligaste segermarginalen i NFL eftersom de flesta matcher avgörs av ett sent sparkmål. 7 är den näst vanligaste segermarginalen – så många poäng tilldelas nämligen ett lag för touchdown plus ett extra poäng för sparkmål.

Nu är du redo att spela handikappa på NFL och jämföra dina siffror mot handikappen hos Pinnacle. Glöm inte att Pinnacle har de bästa NFL-oddsen på nätet med en marginal på bara 2 % för alla NFL-handikapp.

football-openaccount.jpg

Oddsresurser: Bli en bättre spelare

Pinnacles avdelning Oddsresurser är en av nätets mest omfattande artikelsamlingar med spelråd från experter. Vi tillgodoser behoven hos både nybörjare och proffs – vårt mål är helt enkelt att öka våra spelares kunskaper.