Intervju med Marko Virtanen NBA | Basket
feb 23, 2022
feb 23, 2022

Intervju med Marko Virtanen

Hur hans karriär började

Förebilder

Hur en vanlig dag ser ut

Favoritlag och spelare

Intervju med Marko Virtanen

Marko Virtanen är en av de mest framgångsrika i världen när det kommer till NBA-betting. Från och med idag skriver Marko bara till Pinnacle. Du kan läsa hans artikel på Betting Resources-bloggen där han delar med sig av sina tankar om livet som "sharp", hans spelupplevelser och sina NBA-tips. Eftersom inte alla känner Marko, presenterar vi honom i den här intervjun.

De flesta känner dig med ditt smeknamn Sukkela, men vem är Marko Virtanen, mannen som ligger bakom smeknamnet?

Jag fyllde 42 år i början av året. Jag växte upp i Pirkkala, och gick grundskolan och gymnasiet där. Jag flyttade till Tammerfors snart efter jag inledde mina studier vid Tampereen yliopisto. Utöver betting spenderar jag min tid med vänner, och på somrarna är jag främst på festivaler, på terassen eller på sommarstugan. I regnigt väder, om mitt kök är i tillräckligt rent skick, så kanske jag lagar mat. Städning är inte min grej. På vintern, som en motvikt till NBA och för att koppla av, lyssnar jag på musik och tittar på filmer och serier.

Hur började din karriär inom betting och hur blev den professionell, och hur planerat var det?

Jag blev bekant med betting när jag var cirka 10 år gammal, och tjänade några slantar med Resultatvad. Detta följdes av Lången, som lanserades 1993. På den tiden var betting fortfarande ett hobby som medförde spänning, även om jag redan övervägde spelen.

Trav var faktiskt den första sporten jag började räkna procentsatser för. Då var jag på högstadiet. Att driva in på travsport var helt slumpmässigt, eftersom min systers man då bad mig att gå med honom till kvällsloppet på Teivo en kväll. Travsporten tog snabbt med mig och jag började snart lära mig att göra bedömningar flera timmar om dagen och besöka Teivos travbana varje vecka. Dessutom, när det var möjligt, hoppade jag på cykeln och begav mig mot Toto-line caféet på Tammerforssidan, där jag kunde slå vad på trav från andra ställen, flera gånger i veckan. Då gick det ännu inte att se hästkapplöpningar på internet och det fanns bara en sammanställning på Urheiluruutu av onsdagens travlöpning från Vermo och en separat sändning på Yle två om lördagens trav.

Då bestämde jag mig praktiskt taget för att jag skulle bli en professionell spelare. Jag sökte inte till universitetet av den anledningen att jag hade drömt om att få jobb inom sektorn jag studerade inom, utan för att lära mig redovisning också kunde vara till nytta inom betting. Få föreläsningar hade tvång för närvaro under föreläsningarna, och tenterna kunde genomföras med hjälp av en kursbok, vilket gjorde att jag kunde fokusera på livebetting av tennis under dagstid. Jag bytte till tennis nästan omedelbart efter min flytt för ett tag, när livebetting ännu var nytt, och de tillgängliga fördelarna var riktigt goda. Jag lämnade traven eftersom jag inte längre hade mina föräldrars bil i bruk. På den tiden hade studentbostäder mycket snabb uppkoppling till nätet som var omöjliga för en privatperson att skaffa på annat sätt. Jag fick gå till universitetet främst för att äta och umgås med nya vänner, och på kvällarna gick jag på studentfester. Så småningom blev NBA huvudsporten när de största systematiska misstagen i livebetting på tennis hade försvunnit, och statistik för själva sporten var mycket mindre tillgänglig än för NBA.

Har du en bakgrund inom basket?

Nej det har jag inte, men det har tydligen inte varit en värre nackdel. Att spela kunde ha varit till hjälp i psykologisk syfte, för att ha fått en bättre förståelse för basketens grunder, genast, till exempel om vad som gör hemmaplansfördelen viktig, förutom publikens närvaro. Att förstå lagidrottarnas mentalitet hade också varit till hjälp om jag själv hade spelat någon lagsport. Men dessa saker kan man också lära sig på annat vis än att spela.

På samma sätt, eftersom jag inte har spelat själv, hade jag åtminstone inga illusioner om mina färdigheter. Jag har stött på före detta idrottare som tror att bara för att de har spelat sporten automatiskt skulle göra dem till bra spelare inom sin sport. Detsamma gäller för flera sportjournalister, kommentatorer eller andra experter. De har en grundlig förståelse för grenen, men kanske inte har någon aning om sannolikheterna. Visst kan det vara till stor hjälp om man har spelat själv, men i exempelvis större sporter och serier är marknaden redan ofta så hård att det krävs mycket mer än bara kunskap om sporten för att vinna.

Hade du förebilder eller vem hade den största inverkan på dig när du började ta betting på allvar?

Mina föräldrar hade den största verkan i att jag kunde utveckla mina kunskaper i lugn och ro, då de också alltid har stött mitt hobby, även om det också krävde tidsanvändning av dem. De tog mig med jämna mellanrum till travbanan innan jag hade körkort och tog promenader runt tävlingsbanan när jag själv följde hästarna och fyllde i spelkuponger. Under de smällkalla vintrarna värmde min far, som nu redan har gått bort, upp bilen och tog mig till kiosken för en kupong på bara några slantar, eller till bankomaten för att göra en banköverföring när jag hade öppnat mina första spelkonton utomlands.

Utan deras stöd hade jag knappast blivit en proffsspelare. Min pappa var försäljare och min mamma sömmerska, och de själva gjorde ingen betting. De bara såg och förstod hur viktig hobbyspelare var för mig när jag blev mobbad i skolan och hade nästan inga vänner som ung.

Hur ser en normal arbetsdag ut för dig?

I början av säsongen tittar jag på många matcher när färsk statistik ännu inte har samlats, för att se om lagens styrkeförhållanden och spelstil har förändrats. Jag följer också med spelarna för att se vilka som har utvecklats och vilkas karriärer som kanske redan har börjat sakta ner. Det är också viktigt att följa nykomlingarna, för även om spelarens bokningsnummer är hög under bokningssituationen och spelaren kan ha stor potential, så blir det inte alltid omedelbart realiserat och ibland inte alls. Sedan finns det de lite äldre spelare som är bokade med ett ganska lågt bokningsnummer eftersom deras maximala potential inte ses som särskilt hög, men de är genast färdiga att spela med även höga antal spelminuter.

När styrkorna och spelstilen i lagen är tydliga och det finns tillräckligt med data, är mina dagar ofta ganska lika, vilket är lite som filmen måndag hela veckan. Nu, under koronapandemin, har rutinerna oundvikligen förändrats på grund av viruset som effektivt spridit sig bland spelarna, och det är först under de senaste veckorna som situationen har återgått till en ungefär normal säsong.

Jag vaknar under normalsäsongen kring tolvsnåret, beroende på hur länge jag har tittat på natten. Under den här säsongen har jag ofta följt med tills de sista matcherna har börjat, på grund av att en rapport om en koronasmitta kan komma när som helst, därför har jag vaknat senare på sistone. Lyckligtvis verkar den tiden nu i stort sett vara över och inga fler infektioner har förekommit på ett tag. Jag försöker sova minst sju eller åtta timmar per natt eftersom sömn är en så viktig faktor när arbetet ibland är stressigt och man inte har råd att göra några misstag, eller så måste man betala ett dyrt pris för dem. God sömn är också viktigt på grund av motivation och det allmänna humöret. Dessutom får jag lätt svårigheter med sömnen om min sömnrytm fluktuerar ofta.

När jag vaknar dricker jag en Red Bull medan jag går igenom resultaten av nattsatsningarna och andra matcher, samt deras statistik. Om jag märker något som står ut från det vanliga så ser jag på matchen som jag spelat in. Om en sådan anomali inte verkar vara en slump kommer jag att börja leta efter mer information om det. Den här typen av anomali är ofta en betydlig förändring i spelets hastighet, samtidigt som jag inte ägnar mycket uppmärksamhet åt attack- och försvarseffektivitet i en enda match, eftersom de varierar mycket från kväll till kväll. Dessa är givetvis relevanta för satsningar, men du behöver bara vänja dig vid variansen, även om en bra satsning har blivit fel efteråt.

Det finns stora skillnader i anfalls- och försvarseffektivitet hos lagen, men det är bättre att titta på dessa med ett större urval. Skador medför förändringar i dessa förväntningar, men dessa är ofta ganska lätta att bedöma med hjälp av statistik och spelarkunskap, även om det ibland kan vara bra att se en match om en storspelare är skadad, för att inse hur det faktiskt påverkade lagspelet.

Jag försöker göra bottenskattningarna innan Pinnacle öppnar de totala raderna, för om det är stora skillnader mot mina egna uppskattningar så plockar jag ut dem direkt. Efter det tar jag en liten paus för att äta och vid behov shoppa och kanske surfa på nätet och lyssna på musik.

Gradvis, i slutet av kvällen, börjar det komma information in om det eventuella spelandet av osäkra spelare. Då kommer slutförandet av uppskattningarna baserade på dessa och några andra faktorer att påbörjas, och de är normalt klara mellan kl. 19.00 och 22.00. I normala tider betonar jag osäkra spelare eftersom jag är bekant med spelarna och när jag vet läget med de skadade spelarna tror jag att jag uppnår en lite extra fördel över marknaden. I praktiken spelar troliga spelare nästan alltid och osannolikt nästan aldrig. Sedan finns det spelare som är markerade på skadelistor med antingen ett tveksamt "questionable" eller ett rent frågetecken, vilket gör att dessa spelare kan få en fördel när de har sett spelarens skada och vet hur spelaren spelar med små skador. Dessutom varierar anmälan av lagskador mycket beroende på lag. Med viktning menar jag att jag har tagit hänsyn till spelarens betydelse i utvärderingen med en viss procentsats. Den bedömningen är med andra ord givetvis inte längre giltig när man väl har fastställt om spelarens ska spela i matchen eller inte.

När uppskattningarna är klara spelar jag satsningarna själv, med hänsyn till riktningen för den troliga förändringen av oddsen i tidpunkten för att placera satsningar på vissa objekt. Lite efter det tipsar jag de samma målen, och väntar ett tag innan jag släpper tipsen, eftersom mina egna satsningar kommer att sänka oddsen, men många gånger kommer de att studsa tillbaka när det motsatta tecknet spelas in från andra håll.

Då börjar arbetsdagen vara klar. Jag tar en kvällsbit och kollar om det finns ny information. Om inte så chattar jag ofta ett tag framöver med vänner eller lyssnar på musik, varefter jag tittar på en film eller ett par avsnitt av någon serie för att koppla av och sedan somna. Under normalsäsong försöker jag alltid sova innan första matchen börjar så att jag inte fastnar vid datorn.

Den här sortens dagliga rutiner fortsätter utan undantag under den ordinarie säsongen, eftersom NBA spelar praktiskt taget varje dag från slutet av oktober till mitten av april. Ibland om det faller mig in kan jag ta en paus en eller ett par dagar och göra något annat.

Betting på professionell nivå är allt annat än glamoröst. För mig själv är framförallt rutiner en bra och viktig sak, och det att ingen stör mig eller strular i mina scheman, och att jag får göra mitt jobb självständigt. Vissa skulle säkert tycka att den här typen av arbete är tråkigt, men jag personligen gillar arbetet med att göra tipsen och så har jag trots allt ledigt hela sommaren, så NBA har varit ett bra val av arter, eftersom jag inte alls är en vintermänniska.

Hur många matcher ser du på under en säsong?

Under dessa dagar kollar jag kanske 200 till 300 matcher under normalsäsongen, nästan alla som omsändningar. Mest från början av säsongen, förutom när jag märker något onormalt i statistiken, och ibland när viktiga spelare är skadade. Efter spelaraffärer måste man också kolla, för att förstå deras inverkan på lagspelet. Dessutom ser jag på små bitar av matcher bara för skador, för att se betoningen i vilka spelare som spelar.

Har spelbolag begränsat dina insatser?

Praktiskt taget alla bookmakers delar de personliga insatsgränserna förutom Pinnacle, Betfair och Veikkaus. Så i praktiken kommer de vinnande spelarna att rökas ut när jag får under en euro in i NBA:s totala satsningar via bookmakers i ett bolag noterat på Stockholmsbörsen, och resten får automatiskt avslag. Mitt konto har också stängts av en viss operatör och det sägs direkt att jag av riskhanteringsskäl inte längre är välkommen. Jag har hört att vissa människor öppnar konton i sina vänners och släktingars namn, men jag ser ingen orsak för det själv, eftersom Pinnacle redan är långt borta och det finns de två till. Mycket beror på serien, grenen och typen av spel, angående vilken typ av satsningar du kan få in för målen. Jag vet att det är mycket utmanande för spelarna som fokuserar på vintersport att komma in med insatser som skulle möjliggöra att bli professionell.

Vad skulle du säga till dem som just nu strävar efter att göra bli professionell inom betting?

Personligen rekommenderar jag inte det för någon. Men om du kan arbeta hårt och betala det som det kostar att lära sig finns det fortfarande en chans. Men om motivet bara är pengar, så rekommenderar jag det inte, för vid den tidpunkten tror jag inte att någons motivation räcker för den mängd arbete som krävs. Spelmarknaden för betting stramas åt år för år, och idag finns det också en politisk risk eftersom Veikkaus försöker stödja sitt monopol och flera bookmakers ständigt drar åt repen för vinnande spelare. Endast med Veikkaus odds är det praktiskt taget omöjligt att leva på bettingen, på grund av de dåliga avkastningsprocenterna, så ju bättre du blir desto mindre blir urvalet av möjliga bettingbyråer. Dessutom är det viktigt att alltid ha en beredskapsplan om uppgiften misslyckas eller någon annan risk förverkligas. Det vill säga, även om du siktar på det som ett yrke, så lär dig ett annat yrke vid sidan om.

Varför är du intresserad av basket – hur länge har du följt med det? Vilka är dina favoritlag och spelare?

Jag började följa med basket när Michael Jordan spelade den sista säsongen i Washington Wizards, det var 2002. Jag har inget favoritlag, men jag skulle inte ha något emot om Phoenix Suns, ledd av Chris Paul, vann mästerskapet. Bland spelarna är spelandet av bland andra Stephen Curry, Ja Morant, Anthony Edwards och Nikola Jokic fantastiskt att följa. Av de spelare som pensionerat sig var min favorit Tim Duncan, som var ledare för sitt lag utan att göra något väsen av sig, men respekten från andra spelare föddes på andra sätt och han verkade vara en riktigt bra kille i alla fall. Jag följde också det skickliga passningsspelet av Steve Nash mycket. Egentligen är den enda jag på något sätt är fan av är San Antonio Spurs tränaren Greg Popovich.

Vad gillar du överlag med betting?

Jag gillar att forska i statistik och alla typer av data och i basket räcker det till. Det är alltid en skön känsla när en satsning slår till, och ens egen bedömning har varit bra. Dessutom gillar jag när jag har ett långt sommarlov, när säsongen spelas under vintertid i Finland, och jag är ingen vintermänniska. Jag gillar inte alls spänningen som orsakas av betting.

Vilket är det viktigaste rådet du skulle vilja ge till någon som inte är bekant med betting basket?

Särskilt under de senaste åren, när trepunktskasten har ökat markant, kan även till synes stora poängskillnader snabbt stängas. Ibland hör man någon klaga på sin otur när det egna laget redan leder med 15 poäng, till exempel. I NBA idag är en sådan poängskillnad inte speciellt stor. Det vill säga, fira inte vinsten eller "riv upp kupongen" onödigt tidigt.z
Vad är den stora chocken eller det mest minnesvärda ögonblicket i din bettingskarriär i basket?

Definitivt säsongen då Boston Celtics vann mästerskapet efter att ha förvärvat Kevin Garnett för att spela tillsammans med Paul Pierce och Ray Allen. Jag hann få ett mästerskapsspel bokat hos flera bookmakers innan de hann uppdatera sina odds. Det bästa oddset jag fick var 100. Inför säsongsstarten var oddsen drygt tio att komma ihåg, och resten är historia. På Eurovision-sidan är detta även Lordis seger vad gäller betting.

Min värsta chockförlust är på livebettingsidan av tennis, när jag öste på och bara gjorde fler satsningar på Martina Hingis, eftersom hon spelade en tennismatch mot en mycket svagare motståndare, och jag såg inte ett scenario där hon inte skulle förvandla matchen till en slutlig vinst, för vilket en liten höjning av spelnivån under matchen hade räckt till för Hingis, när motståndaren inte direkt lyste denna blöta dag, men Hingis spelade bara riktigt dåligt. Till slut, när matchbollen väl hade lagt sig till förmån för motståndaren, kände jag mig helt desperat och "dimmig" och ett sådant tillstånd vill jag aldrig mer uppleva igen. Förlusten därav blev en stor femsiffrig summa.

Hur bestämmer du vilka NBA-matcher du ska satsa på?

Jag spelar på alla matcher där mina tips överstiger en viss tröskel. Med andra ord står jag över de minsta oddsen. Detta är relaterat till riskhantering, i vilket fall ett mycket litet fel i uppskattningen inte ännu gör vadet dåligt.

Ibland lämnar jag bedömningarna ogjorda om jag tycker att risken för felbedömning är för stor. Så är till exempel fallet när många nyckelspelare inte kan spela samtidigt. Under coronaperioden har det varit flera av dessa, med mer än tio spelare vid sidan av från ett lag som värst.

Skaffa fantastiska NBA odds för många mål i alla matcher den här säsongen från Pinnacle.

Odds kan ändras

Oddsresurser: Bli en bättre spelare

Pinnacles avdelning Oddsresurser är en av nätets mest omfattande artikelsamlingar med spelråd från experter. Vi tillgodoser behoven hos både nybörjare och proffs – vårt mål är helt enkelt att öka våra spelares kunskaper.